Titkos objektum a magyar hegy gyomrában: a külföldiek szerint ez a legtitokzatosabb hely Magyarországon
Még nem láttad a Sziklakórházat?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Sziklakórházat, vagyis egykori hivatalos nevén a Székesfőváros Sebészeti Szükségkórházát a budai vár alatt található, tíz kilométer hosszú barlang- és járatrendszer bizonyos szakaszán alakították ki.

A Sziklakórház ostrom idején
Folyosó a föld alatt
Korabeli eszközök
Kórterem 1956-ban

A föld alatti alagutakat az itt élők ősidők óta használták és alakították, a falakat azonban csak a második világháború előestéjén erősítették meg, létrehozva ezáltal a máig a főváros egyik legkülönlegesebb helyének számító bunkert és kórházat.

Atombunker és szükségkórház

A 2300 négyzetméteres komplexum megerősített falaival a második világháború során óvóhelyként szolgált, ekkor építették ki továbbá a légókórházat, mely sürgősségi ellátást biztosított többek között a légitámadások sérültjeinek, civileknek és katonáknak egyaránt.

A kórház hivatalosan háromszáz ember befogadására volt képes, azonban gyakori volt, hogy akár hétszázan is tartózkodtak az alagutakban. Bár az eszköz- és a gyógyszerhiány miatt nem volt alacsony a halálozási arány, a kórház létrehozása idején modernnek számított, például saját áramfejlesztővel rendelkezett.

Kórház funkcióját a későbbiekben is be tudta tölteni, az 1956-os forradalom során például fontos szerepe volt, a hidegháborús időszakban pedig atombiztos bunkerként került be a köztudatba, annak ellenére, hogy az 1950-es években az objektumot titkosították, melyet csak 2002-ben oldottak fel.

Európa egyik legtitokzatosabb építménye

Bár néhányszor már korábban is megnyitották a kíváncsi turisták előtt, és színházi előadásokat is tartottak benne, a Sziklakórház, melyet ma hivatalosan Titkos Légókórház és Atombunkernek neveznek, 2008-ban vált állandóan látogathatóvá. Ma itt található többek között az ország legnagyobb viaszfigura-kiállítása, a tárlatok emellett a kórház történetébe, a polgárvédelem titkaiba, a világháborús és hidegháborús időszakba, valamint a hadi orvoslás történetébe nyújtanak betekintést.

A kórházat az 1960-as évekbeli állapota szerint újították fel, részben ennek is köszönhető az időutazás tökéletes lehetősége, mindemellett a bunkerhangulat is hozzájárul a misztikus hangulathoz, nem beszélve a kórházról keringő rémtörténetekről - ezek közé tartozik, hogy az oroszok lángszóróval ölték meg az itt talált német fekvőbetegeket -, melyek egy részét az óránként induló idegenvezetés során igyekeznek megmagyarázni.

A különös objektumról nem árt továbbá megemlíteni, hogy külföldön is ismerik, több internetes összeállítás is Európa legtitokzatosabb építményei közé sorolja.

A bejárat
Kórterem

A kórház egész évben látogatható, keddtől vasárnapig, 10 és 20 óra között, novemberben pedig a Budavári Őszbúcsúztató Éjszakák keretében éjszakai zseblámpás időutazást is tehetnek a látogatók.

A létesítmény bejáratát a várfal alatti utcában, a Lovas út 4/c szám alatt találod meg. Ha még több titkos föld alatti magyar létesítményre, bunkerre vagy kíváncsi, kattints ide!

Képek: hu.wikipedia.org Sziklakórház szócikke; szarnybontogato.blogspot.com.

Jártál már a Sziklakórházban?

Ezt is szeretjük