Európában egyedülálló csoda zajlik az országban: varázslatos fotókon a tiszavirágzás
A tiszavirágzás egyedülálló természeti csoda, a rovar főrajzása magával ragadó látvány.

tiszavirágzás-fotó nagy
beauty and style
Top olvasott cikkek

Júniusban különleges, a világon egyedülálló természeti csoda zajlik hazánkban: a tiszavirágzás, azaz a kérészek násztáncának időszaka az ország több folyóján és vizén megfigyelhető, a legintenzívebb rajzás a Tiszán és mellékfolyóin jellemző. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai idén is bámulatos fotókat tettek közzé.

A Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának tájegységvezető munkatársa, Monoki Ákos a június 20-án és 21-én, hétfőn és kedden az esti órákban lezajlott főrajzásról elmondta, a korábbi évekhez képest erősebb, egyes szakaszokon kifejezetten látványos és nagy intenzitású volt.

Tiszavirágzás 2022-ben a Közép-Tiszán

Monoki Ákos leírásából az is kiderült, ritkaság, hogy a tiszavirágok a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzetben két egymást követő napon is erős intenzitású főrajzást produkáltak, általában néhány nap különbséggel zajlik a többcsúcsú rajzás. Ráadásul ezt megelőzően három estén is előrajzás volt megfigyelhető.

Közzétette: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság – 2022. június 21., kedd

A hétfői és keddi napon a Tiszakürti Arborétumban tiszavirág-megfigyelő túrákat is tartottak, a szerencsések maguk is megcsodálhatták a természeti kuriózumot, amikor rovarok tízezrei kezdtek násztáncukba a folyón.

Európában egyedülálló jelenség

A tiszavirág egykor Európa-szerte elterjedt kérészfaj volt a folyók mentén, ám idővel visszaszorult az élőhelye, a 70-es évek óta már csak a Kárpát-medence területén megfigyelhető az intenzív jelenléte. 

Közzétette: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság – 2022. június 21., kedd

A rovarok életének csúcspontja az a néhány órás jelenség, amikor kikelésük után násztáncba kezdenek, majd szaporodnak. Nevük abból ered, hogy a víz tükrén a nőstény egyed köré gyűlő hímek sokasága gyakran mintegy virágalakzatot vesz fel. A kifejlett tiszavirágok egyetlen célja a párzás, röviddel az esemény után a hímek elpusztulnak, a nőstények lerakják lárváikat, majd az ő életük is véget ér.

Közzétette: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság – 2022. június 20., hétfő

A  Természetvédelmi Őrszolgálat azt is megjegyezte: a következő napokban valószínűleg a Tisza-tótól északra eső folyószakaszokon várható a látványos főrajzás megjelenése.

A jelenség egyébként az időjárás függvényében is alakul, általában több szakaszban folyik, főrajzás alatt akár milliós nagyságrendben táncolnak a rovarok a vizeken, főként a késő délutáni és esti órákban, és mindössze néhány napon át.

(Képek: Facebook/Monoki Ákos - Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, Természetvédelmi Őrszolgálat.)

Tiszavirágzás a Dunántúlon is

Nem csak a Tisza vízgyűjtőterületén jellemző a tiszavirágzás: néhány héttel korábban a Rábán és a Kis-Rábán is végbemegy a csoda, amelyről dr. Szinetár Csaba, az ELTE Savaria Biológiai Tanszék tanára készített fotókat.

Ezt is szeretjük