Csak 34-en lakják, mégis mesébe illik a kis magyar falucska: Teresztenye környéke tele van szépséggel
Teresztenye gyönyörű, apró falu az Aggteleki-hegység mellett.

teresztenye látnivalói
beauty and style
Top olvasott cikkek

Teresztenye bájos, nyugodt kis falu az Aggteleki-hegység és Putnoki-dombság találkozásánál, melynek környékén temérdek szépség várja a kirándulókat.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye gyöngyszemét alig több mint 30 fő lakja, ám páratlan fekvése és temérdek látnivalója különlegessé teszik a vidéken. Bár a jelölt túraútvonalak nem érintik az utcáit, a kis zsákfalu hangulata és környező természeti szépségei miatt is megéri az utazást.

Teresztenye látnivalói

Teresztenye község Rudabányától nagyjából 10 kilométerre bújik meg az Aggteleki-hegység oldalában. Már utcáin sétálva is mesében érezhetik magukat a túrázók, akiket pazar házak sora fogad. Több csinos, tornácos parasztház is őrzi a galyasági népi építészeti hagyományokat.

Teresztenyét egyébként először az 1200-as évek második felében említették írásos emlékek. A falu neve szláv eredetű, és nádast jelent, ami nem csoda, hiszen a közelben csörgedező Rét-patak és a hegyekből kifolyó víz, valamint a kis tava által kialakult mikroklíma miatt a mai napig nádasok övezik.

Árpád-korban épült, fakazettás mennyezetű református temploma a falu fölött emelkedik, ennek mai formáját az 1700-as években alakították ki. Régi temetőjében a hagyományos, faragott fejfákat is érdemes megtekinteni.

Az elmúlt időszakban pedig egy igazán különleges látnivalót is átadtak a községben: az ország első Versparkját, melyben verses könyvszobrokkal tisztelegnek a galyasági, illetve a Bódva-völgyhöz kötődő költők előtt: a szobrokat  sajógalgóci mesterek készítették Csorba Piroska, Fecske Csaba, Kalász László, Kégl Ildikó, Korpa Tamás műveivel.

A nagy múltú templom mellől indul a Teresztenyei tanösvény, mely bemutatja az Aggteleki Nemzeti Parkhoz tartozó környék legjellemzőbb természeti értékeit. 

A tízállomásos útvonal során betekintést nyerhetnek a kirándulók a helyi madárvilágba, a melegkedvelő tölgyesek, a félszáraz gyepek életterébe, a geológiai háttérbe, de elvadult gyümölcsösök között is bolyonghat az ember.

A cikk az ajánló után folytatódik

Különlegesek a falu közelében található barlangok is, szám szerint 11 darab, melyek mindegyike az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjaival együtt világörökségi minősítést kapott forrásbarlangok víznyelők sokaságával. A barlangok többsége fokozottan védett, nem látogathatók. 

Teresztenye szomszédsága is bővelkedik a szépségekben, a falutól könnyen elérhető a Galya-fennsík több kirándulóhelye, így a Pitics-hegy kilátója, ahonnan az erdő borította hegyoldalak varázslatos látványa tárul az ember elé, de Tornakápolna és tanösvénye is elérhető távolságban található, valamint Égerszög oromfalas népi lakóházait is érdemes megcsodálni.

Varázslatos tó a hegyek ölelésében

Gyönyörű látvány, ahogy az Arlói-tó partját körülveszik a hegyek.

(Képek: Indafotó/Teteneverdle.)

Ezt is szeretjük