Mi a teendő balatoni vihar idején? Szabályok, amiket minden strandolónak tudni kell
Életveszélyes lehet a villámlás a strandon, ezért tudni kell a teendőket.

vihar-zivatar-villam
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Alig néhány napja történt, hogy villám csapott egy fába Gyenesdiáson: a balesetben négyen megsérültek, két embert a helyszínen újra kellett éleszteni, egy középkorú nőt válságos állapotban szállítottak kórházba, jelenleg is az intenzív osztályon ápolják. A sajnálatos eset több nagyon fontos dologra felhívja a figyelmet.

A Balaton-parton gyakoriak a gyors, hirtelen érkező, heves zivatarok, melyek akár végzetes balesetet is okozhatnak, ezért strandolás előtt mindig tudni kell, hogy mik a teendők vihar esetén, illetve hogyan kerülhető el a villámcsapás. 

Ki a vízből!

Az egyik legfontosabb tudnivaló a nyaralók számára, hogy a villámcsapás a leggyakrabban azt éri el, aki nyílt, nagy, szabad területen tartózkodik: hegytetőn, egybefüggő, sík terepen, illetve vízben, mivel így könnyen egyfajta élő villámhárítóvá válik a test. Sokszor vízben tartózkodók esnek áldozatul, ezért strandolás esetén a legelső teendő a víz és a nedves vízpart elhagyása.

Ez a szabály a fulladásos balesetek elkerülése végett is rendkívül fontos, másodfokú viharjelzéssel jelzett szél idején a víz fölött akkora vízpára keletkezik, hogy a vízfelszín fölött félméteres magasságban sem lehet levegőt kapni, így a legügyesebb úszók is életveszélybe kerülhetnek.

Hova húzódj be?

A gyenesdiási balesetben a strandolók egy fa alá menekültek be a vihar elől, itt csapott beléjük a villám. A villámcsapásos balesetek jelentős része pontosan így történik. Bár nem törvényszerű, azt tudni kell, hogy a magasabb, környezetükből kiemelkedő pontok természetes villámhárítóként működhetnek. A nedves part melletti fákat éppen ezért érdemes messziről kerülni vihar idején.

A cikk az ajánló után folytatódik

A legbiztonságosabb, ha egy alacsony épületbe húzódtok be. A kilátók és a villanyoszlopok ilyenkor veszélyesek, egy ház vagy egy étterem viszont viszonylag megbízható. Ha lehet, válasszatok a nyílászáróktól távoli helyet, és a zivatar idején ne használd se a mosdót, se a vezetékes telefont.

Ha egy kirándulás során még sincs más lehetőség, és garantáltan fák között fog érni a zivatar, a fa törzsétől minél messzebb, legalább három méterre kell állni, hogy villámcsapás esetén ne érintkezz vele.

Ne hasalj le a földre!

Sokan úgy hiszik, hogy földre hasalni a legbiztonságosabb, ez mégsem javasolt, hiszen így nagy testfelület érintkezik a nedves talajjal, ami extrém módon balesetveszélyes egy vízparti villámcsapásnál. A legbiztosabb, ha ilyenkor leguggolsz, összehúzod a testedet, a fejedet a térded közé hajtod, és csak a lábaddal - lehetőleg a lábujjheggyel - érintkezel a talajjal. Tanácsos befogni a füledet is, nehogy egy közeli csapás kárt okozzon a hallásodban.

Ülj be a kocsiba!

Gyakori tévhit, hogy nem szabad ilyenkor beülni az autóba, mivel a sok fémfelület miatt belecsaphat a villám. Becsukott ajtók és ablakok mellett viszont az autó a szakértők szerint úgynevezett Faraday-kalitkaként védi meg a benne ülőket. Az áram akkor sem jut az utastérbe, ha a villám belecsap a kocsiba. Ilyenkor még egy szabály van: nem szabad megérinteni a fémvázat.

Ha szemtanú lettél

A balesetben az elsősegély akár életet is menthet. Ha azt látod, hogy valakibe belecsapott a villám, azonnal hívd a mentőket. A mobiltelefon használata beltéren és a szabadban is biztonságos, mivel a rádióhullámok a vezetékkel ellentétben nem növelik a villámcsapás kockázatát. Nyugodtan érj hozzá a sérülthez, nem kell tartani az áramütéstől: ellenőrizd a pulzusát, ha ez rendben van, fordítsd az oldalára - szükség esetén pedig kezdd meg az újraélesztést a mentők kiérkezéséig.

(Fotók: Indafotó/iPeti, Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük