Mesét idéz az ország vízi paradicsoma: függőhídon is sétálhatsz a láp fölött a Fényes Tanösvényen

Cölöpsétányon, egy láp fölött vezet végig az álomszép túraútvonal Tatán.

tata fényes tanösvény
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Izgalmas és emlékezetes túrának ad helyszínt Tata kincse, a vízi paradicsomban kanyargó Fényes Tanösvény, ahol cölöpsétányon ismerheted meg a láp sokszínű élővilágát.

Kétségtelenül Magyarország legkülönlegesebb tanösvényei közé sorolható a tatai Fényes-karsztforrás mellett végigvezető út, amely rendkívül látványos, és az egész család számára maradandó élményt garantál.

A tatai Fényes Tanösvény

A tanösvény az Által-ér völgyében, a Fényes-fürdő Természetvédelmi Területen található, Tata északnyugati határán. Az út mindössze 1350 méter hosszú, mégis kifejezetten változatos és kalandos, nagy részét fapallókon, kötélhidakon, cölöpjárdán tehetik meg az érkezők.

A terület rendkívül értékes, és erre a múltban a hely drasztikus változásai is figyelmeztették a helyieket. A karsztforrások ugyanis a környéken az 50-es évektől zajló bányászat miatt a 70-es évekre jórészt elapadtak. A bányák rendszerváltás utáni bezárását követően, nagyjából a 2000-es évekre telítették a források ismét vízzel a lápvidéket.

Az élet ekkor új erőre kapott, a kincs megőrzése érdekében 2006-ban fel is vették a Ramsari Egyezmény szigorú védelmet élvező vizes élőhelyei közé.

A tanösvény sétánya 2015-re épült meg, itt 18 állomáson keresztül ismerhetik meg a kirándulók a forrásvidék természeti kincseit. A láprét és a láperdő vizes területein több száz növényfaj megél, így a védett pókbangó, a tavaszi tőzike, kosborok és tündérrózsák is, egészen különleges ez a világ Magyarországon. Rengeteg vadlúd, vízicsibe és réce is megpihen a környéken hosszabb-rövidebb időre.

Az ösvény elején egy látogatóközpont várja az érkezőket, ahol állandó kiállítás nyújt betekintést az élővilágba, de interaktív foglalkozásokon is részt vehetnek kicsik és nagyok egyaránt. Az épület mellett egy jókora, 14 méter magas, fából készült torony magasodik, azt szimbolizálva, milyen magasra képes lenne feltörni a mélyből előbukkanó karsztvíz.

A túrára a bejáratnál váltható meg a belépőjegy, melyről a hivatalos oldalon tájékozódhattok. Az út a Sarki-forrás tavánál indul, ezt követően ágazik el kétfelé, így egy kellemes körtúra tehető a vizek körül. Az égeres láperdőkben tett séta, az izgalmakkal kecsegtető madárvárta vagy a függőhíd meghódítása igazi kaland, de ha mindez nem lenne elég, egy szakaszon akár csónakba is pattanhat az ember, hogy áthúzza magát a víz túloldalára, mely a gyerekek számára is örök élmény lesz.

A tanösvény szomszédságában a források által táplált Fényes-fürdő komplexuma áll, amely a nyári szezonban a kikapcsolódás második felvonása is lehet strandolással, szaunázással és pihenéssel.

A terület egyébként a tatai vasútállomástól nagyjából két kilométerre fekszik, így gyalogosan is könnyen elérhető a Gesztenye, majd a látványos Fényes fasoron végigsétálva. A tanösvény és a fürdő bejáratánál egy árnyas parkolót is kialakítottak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Fontos tudnivaló, hogy csapadékos idő esetén a cölöpsétány rendkívül csúszóssá válhat, szélsőséges, szeles, zivataros időjárásnál pedig lezárják a balesetveszély elkerülése érdekében, ezért mindig érdemes előre tájékozódni a nyitvatartásról. Kutyus nem vihető be magaddal a tanösvény területére. Szakvezetés kérhető előzetes egyeztetéssel.

Felismered a madarakat? Teszteld a tudásod!

A madarakat nem mindenki ismerné meg egy fotó alapján, pedig a hangjukat sokat hallani tavasszal. Te hány kérdésre tudod a választ?

(Képek: Indafotó/szalay3, szalay3vers1.5, szalay3railways.)

Ezt is szeretjük