Keleti mesébe illő, csodaszép sztúpák itthon: 7 van belőlük az országban

Magyarország sztúpái körül egy kicsit belekóstolhatsz a buddhista szemléletbe.

sztupa cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ahogy a kereszténység jellegzetes épületei az ég felé nyújtózó, kereszttel, freskókkal ékes katedrálisok, úgy a buddhizmusnak is megvannak a maga tipikus, kedvelt formái. Ilyenek többek között a sztúpák, melyeket halomszerű alakjukról lehet felismerni.

A sztúpák eredetileg valóban nagyobb földkupacok voltak, melyekbe Buddha elhamvasztott testének részeit temették. A vallás terjedésével azonban az eredeti sztúpákat felbontották, és a maradványokat több ezer helyre osztották szét. A szentélyek közül ma Magyarországon is előfordul néhány. Egy részüket nemcsak a hívők, de a kíváncsi turisták is megnézhetik.

Sztúpák Magyarországon

Hazánkban jelenleg körülbelül hét sztúpa működik, ezek közül azonban több magánterületen áll, így csakis tulajdonosukon múlik, hogy kit enged be a szakrális létesítményekbe. Ilyen szent helyszín található többek között Budapesten, míg szélesebb közönség számára is nyitott sztúpa öt helyen áll. 

A tari sztúpa.
A tari sztúpa.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található az úszói sztúpa, melyet a Nyugati tanítványról neveztek el. Apró mérete ellenére a helyi közösség szemében a külső feltételektől független megvilágosodást szimbolizálja.

A nógrád megyei Taron található a Buddha Park és benne a Kőrösi-sztúpa, melynek tibeti alapítója kicsinyke, de virágzó csoportján kívül mindenki másnak is bepillantást enged a tanokba.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az egyik legújabb épület, a becskei sztúpa szintén Nógrádban, a Cserhátnál, a Csiga-hegyen magasodik. A kilenc méter magas halom a Megvilágosodás-sztúpa nevet kapta. Építéséhez Németországtól Nepálig több helyről érkezett segítség.

2008-ban épült Biri-Táncsicstelep sztúpája, mely a Gyógyító Buddha nevét viseli. A Szeretet emlékműveként is emlegetett szabolcsi épületet a közösség folyamatosan gondozza, csinosítja, bővítgeti, amikor csak lehetséges.

A zalaszántói sztúpa.
A zalaszántói sztúpa.

A legrégebbi és legnevezetesebb magyarországi szentély Zalaszántón található. A Béke-sztúpa az első ilyen létesítmény volt Közép-Európában 1993-ban, illetve egyszersmind az egyik legnagyobb máig. Messziről az Emberi Jogok Parkjához tartozó fák rejtik, közelről azonban rendkívül látványos, a csodás kelet minden szimbolikus jegyét magán viseli a 30 méter magas, 24 méter széles épület. A sztúpát maga a 14. dalai láma avatta fel, a szentély belsejében pedig Buddha földi maradványainak apró darabjait őrzik. 

A tarka imazászlókkal, aranyozott szimbólumokkal díszes sztúpák akkor is izgalmas látványosságot jelentenek, ha maga a buddhizmus egyáltalán nem fog meg. Az épületeket béke, harmónia és szeretet járja át. A látogatók vonzására több helyen ajándékbolt, teaház működik, sőt, akad, ahol harcművészeti bemutatókkal, ingyenesen látogatható órákkal csalogatnak.

Üzbegisztán látnivalói

Ezt a mesés, keleti országot alig ismerik a magyarok, pedig biztonságos és varázslatosan gyönyörű. Nézd meg, miket élhet át itt a turista!

A képek forrása: indafoto.hu / Nagy István, Galocs.

Ezt is szeretjük