Furcsa morajlást hallottak a magyar hegy belsejéből

Veszélyes a gyönyörű kirándulóhely?

Vulkáni aktivitásra utalnak a Szent György-hegy hangjai?

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Szent György-hegy a badacsonyi tanúhegy mellett a Balaton-felvidék egyik leglátványosabb geológiai képződménye, mely mintegy kettéválasztja a természeti csodáiról híres Tapolcai-medencét.

A Szent György-hegy
Bazaltorgonasípok
Némelyik több tíz méter magas

A térséget a Pannon-tenger elvonulása után, mintegy három-négy millió évvel ezelőtt jellemezte különösen aktív vulkáni tevékenység, három millió évvel ezelőtt azonban ez le is zárult. Arról azonban, hogy a hegy a mai napig nem nyugodott meg teljesen, és van esély egy esetleges kitörésre, máig élnek városi legendák.

Vulkánkitörés a Szent György-hegynél?

A helyi szóbeszéd szerint még az 1970-es években is hallottak egyfajta morgást a Szent György-hegy belsejéből, legutóbb pedig 2012 júliusában érkeztek telefonhívások az Origo.hu szerkesztőségébe, melyek szerint ismét furcsa morajlás hallatszott a környéken, melyet nem tudtak mihez hasonlítani, szokatlan dörgésként definiálva azt. A Origo.hu megkeresésére a Földrengéskutató Intézet közölte, hogy az adott időszakban és előtte sem észleltek semmi szokatlant a hegy környékén, és rengéseket sem regisztráltak, állításuk szerint továbbá szinte kizárt, hogy a hegy ennyi idő eltelte után valaha is aktivizálódjon.

Az egykori aktivitás jelei máig láthatók

Bár bizonyítható vulkáni működés már nem észlelhető a környéken, az egykori aktivitás nyomai máig szemmel láthatók, az ország egyik legkülönlegesebb kirándulóhelyévé téve a tanúhegyet.

Amellett, hogy a Szent György-hegy 414 méteres magassága is annak köszönhető, hogy a vulkáni bazaltüledék miatt kevésbé erodálódott, mint a medence többi része, a forró láva gyors kihűlése révén jöttek létre a híres, sokszögletű oszlopok, a látványos bazaltorgonasípok is, melyek néhány helyen a harminc-negyven méteres magasságot is elérik.

Még több kirándulóhely

Ha szívesen kimozdulnál ősszel is, de nem tudod, hova menj, nézd meg, melyek a budapestiek kedvenc kirándulóhelyei!

Tökéletes kirándulóhely

A bazaltorgonasípok a hegy északkeleti oldalán találhatók, magához a Szent György-hegyhez pedig a Hegymagas és Raposka felé vezető úton lehet eljutni, a kék és piros turistajelzést követve.

A piros és sárga jelzés által kijelölt út mentén megtekinthető bazaltképződmények mellett a hegy izgalmas látnivalói közé tartozik a Lengyel-Tóti kápolna és a présház, valamint az Oroszlánfejes kút, nem beszélve a tetőről nyíló lélegzetelállító panorámáról.

Képek: www.orszagalbum.hu, gilmur, jujuba.

Jártál már a Szent György-hegyen?

Ezt is szeretjük