Hol hallgathatsz most szarvasbőgést? 5 mesés hely, ahol elbűvöl a természet közelsége
A szarvasbőgés szeptemberben rengeteg helyen hallható az országban.

szarvasboges
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ősz érkeztével az erdő neszei egyre több varázslatos titokba avatják be a kirándulókat. A szarvasbőgést hallgatva kellemes borzongás fogja el az embert: a természetet ilyenkor szinte közvetlen közel érezzük magunkhoz.

A szarvasbőgés nagyjából augusztus legvégétől vagy szeptember elejétől a hónap végéig tart, bár ezt némiképp az időjárás is befolyásolhatja. Az ország nyugati erdeiben általában korábban kezdődik, és hétről hétre egyre húzódik kelet felé a hangos jelenség, amely a gímszarvasok párzási időszakát kíséri.

A szarvasbőgésről

A szarvasbőgés idején egész éjszaka harsog az erdő, ami nagyon izgalmas tapasztalat, ám sokan nem tudják, pontosan miért történik mindez. A jellegzetes hangot a szarvasbika adja ki, ezzel pedig egyrészt a szarvastehenek terelése a célja, másrészt hangjával jelzi más bikák számára, hogy ő számít a vezérnek, akit kizárólagosan megillet a jog, hogy a hárem tagjaival szaporodjon.

Ez tehát egy versengés a szarvasbikák között, hogy ki a leghangosabb, legerősebb és a legnagyobb, legbátrabb úr a környéken. Komolyabb viadal csak akkor alakulhat ki köztük, ha a két bika hasonlóan erős, mindkettő magának akarja a nőstényeket, és a hang, valamint a személyes erőfitogtatás során sem ismeri el egyikük a másik felsőbbrendű pozícióját. A jelenségtől hallhatóan eltér a dámszarvasok októbertől kezdődő násza, melyet barcogásnak neveznek.

Gemenci-erdő

A Gemenci-erdőben már szeptember elejétől javában zajlik a gímszarvasbőgés, 18-án, szombaton pedig családi napot is szerveznek, ahol az ártéri erdő élővilágát ismerhetik meg az érdeklődők. A nap folyamán többször Gímvallatás című előadások hallgathatók meg a gímszarvasok életéről szakértőktől, ahol az elhullajtott agancsok és a bőgés témája is előkerül. 

Az őszi erdő zajai kellemes erdei vasutazással összekötve élvezhetők, melyek indulópontja a Pörbölyi Ökoturisztikai Központ is lehet, ahol állandó interaktív kiállítás várja az érdeklődőket Legenda és valóság: a gemenci gímszarvas címmel. Bajáról éjjelbe nyúló vízitúrák is indulnak az ártérbe. A környéket nemcsak a szervezett programok ideje alatt, de azon túl is érdemes felkeresni, egyénileg betekintve az őszi jelenségekbe.

Somló hegy

A Somló különleges tanúhegy a Bakony és a Kisalföld között, a Marcal-medencében. A környék rendkívül gazdag vadban, a hegytető és a közeli nagy erdőségek egész évben tele vannak élettel. Ősszel borzongató és felejthetetlen élmény a hegyen akár egy-két pohár somlói bor társaságában belehallgatni az éjszakába: egészen hajnalig zeng a környék a szarvasbőgéstől. Bár szervezett program nem épül a jelenségre, a hegy minden oldaláról jól hallható a természet csodája.

Kilátás a Somló várára.
Kilátás a Somló várára.
Fotó: Benkocs Balázs

Kőhányás és a Vértes hangjai

A Vértes erdei ugyancsak hangosak a gímszarvasok nászától: akár az Országos Kéktúra útvonalán is érdemes ilyenkor alkonyat környékén kalandozni vagy éjszakára egy erdei kulcsosházban meghúzódni. A turistautakról letérni viszont nem javasolt az erdő nyugalma érdekében.

A Vérteserdő Zrt. és a gánti Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaház ráadásul szarvasbőgés-hallgató programsorozatot is szervez, mely egészen szeptember végéig kitart. A kőhányáspusztai központ alkalmanként 30 főig várja a kíváncsi természetbarátokat, ezért az eseményre előzetes regisztráció szükséges, a részvételi díj 1500 forint, 14 év alatt 500, melyet jótékony célra ajánlanak fel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Börzsöny: Ipolytölgyestől Királyrétig

A Börzsöny mély erdeiben is elcsíphető a szarvasbőgés a hónapban, így egy-egy hétvégén a hegységben is érdemes lehet hallgatózni éjszaka. Az erdőszéli vendégházak udvara ilyenkor szinte egybefonódik a természettel: a hegység nyugati lábánál fekvő Ipolytölgyesen, Nagybörzsönyben, de Kóspallagon vagy a Szokolyához tartozó Királyréten is hangos az erdő. Szeptember 18-án, szombaton este tematikus vonatok is indulnak Kemence állomásról a Kőrózsa Panzióig, ahol egy előadás is meghallgatható a nászról.

Bükk és a Szalajka-völgy

A Bükk sem marad ki a szarvasbőgésből, több helyen megfigyelhető a nászidőszakot kísérő jellegzetes hang. A Szalajka-völgy páratlan szépségű úti cél egész évben: a Fátyol-vízesés, a zöldes színben játszó Felső-tó, a frissen sült pisztráng igazán hívogató, a környék kisvasúttal is bejárható. A völgyben 18-án, szombaton Szarvasbőgő kisvonat indul, a napon előadások, interaktív programok várják a gyerekeket és a felnőtteket.

Mesés kirándulóhelyek ősszel

A gyönyörű magyar kirándulóhelyek bejárása ősszel is felejthetetlen élményt nyújt.

(Képek: Getty Images Hungary/Dávid Babos, Chis Wade, Indafotó/gyemant77, Benkocs Balázs.)

Ezt is szeretjük