Ezekre figyelj, ha kupont veszel karácsonyra! Hasznos tanácsokat adunk
Mondjuk, mire figyelj, hogy elkerüld a csalódást.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A karácsony idején intenzíven felfutó kuponos vásárlás a nőket érdekli a leginkább, ugyanis három vásárlásból kettőt nő kezdeményez. A legnépszerűbbek az akciós áron kínált szépségápolási termékek, illetve a szolgáltatások közül az utazási utalványok - derül ki a Szallasguru.hu friss felméréséből.

Persze nem árt körültekintően választanod, ugyanis minden negyedik kuponos vásárlóval előfordult már, hogy nem azt kapta, amire számított. Hogy téged ne érjen kellemetlen meglepetés, olvasd el, mire kell figyelned! Tanácsaink előtt a felmérés érdekes eredményeit is ismertetjük.

A felmérés hátteréről

A Szallas.hu Csoport részeként működő, kedvezményes utazási utalványokat kínáló Szallasguru.hu 708 internetező részvételével, nem reprezentatív felmérés keretében vizsgálta a kuponozó magyarok véleményét, illetve az ilyen szolgáltatások igénybevétele kapcsán szerzett tapasztalatait.

Az adatok felvételére 2015. október 26. és november 25. között került sor. A közleményben szereplő piaci adatok a Szallasguru.hu saját értékesítési statisztikáin alapulnak.

Kik vesznek kupont?

Ha profilt kellene alkotni a tipikus magyar kuponvásárlóról, akkor egy 26-35 év közötti nő kontúrjai rajzolódnának ki. Csak a kuponozók harmada férfi, ráadásul a nők nemcsak szívesebben, de gyakrabban is vásárolnak vouchereket - derül ki az említett kutatásból.

Ezek a legnépszerűbb kuponok

Az akciós áron beszerezhető termékek top 3-as listája is ennek megfelelően alakul: legjobban a szépségápolási termékek adhatóak el, amit a háztartási, illetve a műszaki cikkek követnek.

A kuponos piacon jóval nagyobb forgalmat generáló szolgáltatások esetében sorrendben az utazás, a szépségápolás, illetve a szórakozás és a kultúra területén kínált utalványok fogynak leginkább.

A Szallasguru.hu oldalon a Szallas.hu legjobb akciós csomagajánlatait találhatod meg egy helyen! Legyen szó karácsonyi ajándékról, wellnesspihenésről vagy akár külföldi utazásról, itt biztosan találsz kedvező árú utazást!

Karácsonykor sokan vásárolnak

A Szallasguru.hu saját adatai alapján a kuponozók karácsony közeledtével a legaktívabbak.

"Éves forgalmunk több mint egyharmadát a november-decemberi időszak adja. Az eladott voucherek 70%-a pedig ajándékként a karácsonyfa alá kerül, jellemzően 50 ezer forintos, prémium szállodába szóló, 2 fős 2 éjszakás utalvány formájában" - mondta Papp István, a Szallas.hu Csoporthoz tartozó Szallasguru.hu vezetője.

Ezekre figyelj a vásárláskor!

Ár

Az eredeti ár akció előtti feltornászása nem ritka, ugyanakkor az ár tekintetében a kedvezményre hajtók is nagyon tudatosnak tűnnek: a Szallasguru.hu kutatása szerint 10 vásárlóból 9 keres rá az eredeti árra a kupon kifizetése előtt, hogy meggyőződjön a kínált kedvezmény valódiságáról.

Érvényességi időszak

Sok szálláshely kuponjai a legforgalmasabb időszakokban, így például az ünnepekkor, a hosszú hétvégeken, vagy a nyári csúcsszezon idején nem használhatóak fel, csak az ezeken kívül eső napokon. Ajánlott tehát az érvényességi időszakot is megnézned.

Apró betűs részek

Légy különös tekintettel az apró betűs részekre, ugyanis további költségek bújhatnak meg bennük. "Akadnak piszkos trükkök is.

Ezek sorában első helyen szerepel, hogy a kedvezmény igénybevételéhez extra vásárlás is szükséges, amit az ajánlatban a cég ügyesen elrejt. A legjobb, ha a vevő a vásárlás előtt az apró betűs részeket is alaposan átolvassa. Olyan esetről is hallottunk, hogy a vásárlói visszajelzést a kuponozó cég értékhatárhoz kötötte, s mivel azt a vevő nem érte el, nem tudta megosztani negatív véleményét a kuponos cég oldalán" - mondta Papp István.

Ismerd a jogaidat!

A szakember hozzátette, mindezek ellenére a csalódott vásárlóknak csak a harmada él panasszal, és nagyjából 100 esetből egy jut el a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségig. Sokszor az alapvető jogok sem ismertek: a jelenleg érvényes szabályok alapján az online kuponra lecsapó vevő 14 napon belül indoklás nélkül elállhat a vételtől, ezt azonban a kupont már legalább 1 alkalommal vásárló magyaroknak mindössze 13%-a tudja.

Ezt is szeretjük