Zárolhatják a kártyádon a teljes összeget: 5 dolog, amit nem tudtál a szállodákról!
Légy résen, és vedd figyelembe a következőket, ha utazol!

Dia

	Előzetes zárolást is alkalmazhatnak	Ha szeretnél szállást foglalni, mégpedig online, fontos tudnod az előzetes zárolás fogalmáról, melynek során a szálláshely már a foglaláskor előleget vagy előzetes fizetést kér, ami miatt bizonyos összeget akár zárolhat is a számládon. A módszerrel mindemellett a kártya érvényességét és a megfelelő fedezet rendelkezésre állását is ellenőrizhetik. Az is előfordulhat továbbá, hogy egy adott összeget nem a foglalás során, hanem érkezés után zárolnak mintegy kaucióként, így védve magukat a fizetés elmulasztása ellen, illetve károkozás esetén. Minderről az adott szálláshely tekintetében érdemes előre és részletesen tájékozódnod, előfordulhat ugyanis, hogy a zárolás miatt használni sem tudod majd a kártyádat.

Előzetes zárolást is alkalmazhatnak

Ha szeretnél szállást foglalni, mégpedig online, fontos tudnod az előzetes zárolás fogalmáról, melynek során a szálláshely már a foglaláskor előleget vagy előzetes fizetést kér, ami miatt bizonyos összeget akár zárolhat is a számládon. A módszerrel mindemellett a kártya érvényességét és a megfelelő fedezet rendelkezésre állását is ellenőrizhetik. Az is előfordulhat továbbá, hogy egy adott összeget nem a foglalás során, hanem érkezés után zárolnak mintegy kaucióként, így védve magukat a fizetés elmulasztása ellen, illetve károkozás esetén. Minderről az adott szálláshely tekintetében érdemes előre és részletesen tájékozódnod, előfordulhat ugyanis, hogy a zárolás miatt használni sem tudod majd a kártyádat.

Dia

	Mindenütt ott lehetnek a csalók	Fontos tudnod, hogy kevés olyan szálloda létezik, ha létezik egyáltalán, mely tökéletes biztonságot garantál vendégeinek a közelükben vagy éppen a falaikon belül felbukkanó csalókkal szemben, legyen szó akár a magukat recepciósnak álcázó éjjeli telefonhívókról vagy a hotelek wifihálózataiban rejlő lehetőségeket kihasználó hackerekről. Érdemes tehát résen lenned, és észlelni az esetleges gyanús jeleket: ha többet szeretnél megtudni a témáról, kattints ide!

Mindenütt ott lehetnek a csalók

Fontos tudnod, hogy kevés olyan szálloda létezik, ha létezik egyáltalán, mely tökéletes biztonságot garantál vendégeinek a közelükben vagy éppen a falaikon belül felbukkanó csalókkal szemben, legyen szó akár a magukat recepciósnak álcázó éjjeli telefonhívókról vagy a hotelek wifihálózataiban rejlő lehetőségeket kihasználó hackerekről. Érdemes tehát résen lenned, és észlelni az esetleges gyanús jeleket: ha többet szeretnél megtudni a témáról, kattints ide!

Dia

	Ne dőlj be rögtön a kedvezményeknek!	Ha kedvezményes lehetőségekkel, kuponos akciókkal, last minute ajánlatokkal és szinte filléres szállások hirdetéseivel találod szembe magad, mindenképpen járj utána alaposan a részleteknek, és ne dőlj be pusztán a reklámnak. A kuponos akciókat vagy a hotelcsekkek hirdetéseit érdemes összevetni az adott szállás eredeti áraival, nem ritka ugyanis, hogy ott akár kedvezményesebb ajánlatot is ki lehet fogni. Érdemes tudni azonban azt is, hogy az előzetes foglalás általában mindenképpen olcsóbb, mint az, ha érkezéskor választasz csak szállást, emellett érdemes a megbízható utazási irodák ajánlatai között is körülnézni, nekik ugyanis számos szálláshely kínál jellemzően kedvezményes árakat.

Ne dőlj be rögtön a kedvezményeknek!

Ha kedvezményes lehetőségekkel, kuponos akciókkal, last minute ajánlatokkal és szinte filléres szállások hirdetéseivel találod szembe magad, mindenképpen járj utána alaposan a részleteknek, és ne dőlj be pusztán a reklámnak. A kuponos akciókat vagy a hotelcsekkek hirdetéseit érdemes összevetni az adott szállás eredeti áraival, nem ritka ugyanis, hogy ott akár kedvezményesebb ajánlatot is ki lehet fogni. Érdemes tudni azonban azt is, hogy az előzetes foglalás általában mindenképpen olcsóbb, mint az, ha érkezéskor választasz csak szállást, emellett érdemes a megbízható utazási irodák ajánlatai között is körülnézni, nekik ugyanis számos szálláshely kínál jellemzően kedvezményes árakat.

Dia

	Így lesz biztonságos a szoba	A szoba kiválasztását sem érdemes a véletlenre bízni, kérdezz rá részletekbe menően az adottságaira, és kérj visszaigazolást minderről, hogy odaérve ne érjen csalódás, illetve ha ér is, joggal kérhesd a probléma orvoslását. Vannak, akik úgy tartják, jobb, ha a szálloda alacsonyabb szintjein választasz szobát, bizonyos magasság fölé például nem érnek fel a hagyományos tűzoltó létrák, nem csak ilyen helyzetek veszélyeztethetik azonban a biztonságodat. A szállodákba gyakran lopóznak be csalók és tolvajok, kihasználva például az ajtóra akasztott takarításkérő táblát, mely azt jelzi, a vendég üresen hagyta a szobát. Érdemes lehet inkább a ne zavarj táblát kiakasztani, és a recepción külön kérni a takarítást, az értékesebb tárgyakat azonban ezen túlmenően is tárold a szoba széfjében.

Így lesz biztonságos a szoba

A szoba kiválasztását sem érdemes a véletlenre bízni, kérdezz rá részletekbe menően az adottságaira, és kérj visszaigazolást minderről, hogy odaérve ne érjen csalódás, illetve ha ér is, joggal kérhesd a probléma orvoslását. Vannak, akik úgy tartják, jobb, ha a szálloda alacsonyabb szintjein választasz szobát, bizonyos magasság fölé például nem érnek fel a hagyományos tűzoltó létrák, nem csak ilyen helyzetek veszélyeztethetik azonban a biztonságodat. A szállodákba gyakran lopóznak be csalók és tolvajok, kihasználva például az ajtóra akasztott takarításkérő táblát, mely azt jelzi, a vendég üresen hagyta a szobát. Érdemes lehet inkább a ne zavarj táblát kiakasztani, és a recepción külön kérni a takarítást, az értékesebb tárgyakat azonban ezen túlmenően is tárold a szoba széfjében.

Dia

	A szálloda csak egy lehetőség a sok közül	A fizetős szállások számára napjainkban komoly konkurenciát jelentenek az olyan közösségi hálózatok, melyek a szálláscserére vagy épp a kölcsönösségen alapuló vendégfogadásra épülnek - mint például a Couchsurfing -, vagy éppen az olyan weboldalak, melyek a legolcsóbb magánszállásokat gyűjtik össze - ilyen például az Airbnb. Ha tehát szeretnél spórolni az utazáson, ne kizárólag szállodában gondolkodj, könnyen előfordulhat ugyanis, hogy olcsóbb és élményekben is gazdagabb lesz a vakáció, ha más alternatívát választasz.

A szálloda csak egy lehetőség a sok közül

A fizetős szállások számára napjainkban komoly konkurenciát jelentenek az olyan közösségi hálózatok, melyek a szálláscserére vagy épp a kölcsönösségen alapuló vendégfogadásra épülnek - mint például a Couchsurfing -, vagy éppen az olyan weboldalak, melyek a legolcsóbb magánszállásokat gyűjtik össze - ilyen például az Airbnb. Ha tehát szeretnél spórolni az utazáson, ne kizárólag szállodában gondolkodj, könnyen előfordulhat ugyanis, hogy olcsóbb és élményekben is gazdagabb lesz a vakáció, ha más alternatívát választasz.

Ezt is szeretjük
Szerző: Árbócz Lilla
Fotó: