Sorra gyilkolta le pácienseit a doktor
Hátborzongató fotókon a világ bezárt elmegyógyintézetei
Egész biztos kiráz tőlük a hideg.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elmegyógyintézet szó már önmagában olyan helyre utal, melytől az ember háta libabőrös lesz. Ezek az épületek, még, ha többségében mellőzik is a misztikus és paranormális titkokat, akkor is ijesztőek, hiszen sokszor csak sejteni lehet, hogy a zárt ajtók mögött mi minden folyhatott valaha. A következő helyek a világ legfélelmetesebb, bezárt elmegyógyintézetei közé tartoznak.

Byberry Elmegyógyintézet: az egész helyet szétdúlták
A vandálok sem kímélték
Ennyi maradt a fürdőszobából

Byberry Elmegyógyintézet

A philadelphiai Byberry kórház az elmegyógyintézetes asszociációkhoz híven a rossz bánásmód mintapéldája volt. A gyógyintézet 1907-ben nyílt meg, és mindenfajta mentális problémával küzdő páciensnek helyet adott, még a rossz értelemben vett elmebetegeknek is. Kegyetlen, már-már emberellenes bánásmódja miatt 1990-ben bezárták a környéken lakók nagy örömére.

Az elmegyógyintézetek kísértethistóriáival ellentétben a Byberry nem az itt elhunytak szellemeinek hátborzongató ijesztgetései miatt nyerte el a rémisztő címet, hanem körülményeinek köszönhetően került a figyelem középpontjába.

A személyzet sértő és durva volt, előfordult, hogy egy fájós fogat fájdalomcsillapító nélkül húztak ki, de az is igaznak bizonyult, miszerint egy beteget feldaraboltak az intézményben. Habár a gyilkost, Charles Gable-t nem találták meg, az áldozat elszórt maradványaira rátaláltak az épületben.

A kórház a bezárása után sem lett bizalomgerjesztőbb, gyújtogatók, sátánisták, illetve fiatalok szexuális találkozóhelye lett, sokak pedig furcsa jelenségeket véltek észlelni falain belül.

Trans-Allegheny Elmegyógyintézet

Az Egyesült Államokban elhelyezkedő Trans-Allegheny Elmegyógyintézet 1864 és 1994 között működött. A hely furcsa és egyben brutális terápiáiról volt híres, többek között lobotómiával - az agy külső részének kimetszésével -, illetve elektrosokkal is próbálták a pácienseket meggyógyítani.

A kezdetben még csak kis létszámmal működő gyógyintézetnek a múlt század közepén már közel kétezer lakója volt, ám egy orvos sarlatán beavatkozásaiba betegek tucatjai haltak bele. Már önmagában ez is félelemmel tölti el az embert, ám a legrémisztőbb az egészben az, hogy a szóbeszéd szerint ezeknek az embereknek a szellemei a mai napig a kórház épületében bolyonganak békét keresve.

Átlagos épületnek tűnik
A szellemjárta folyosók
Ilyen volt a páciensek szobája

Állítólag az elektrosokk kínját átélő páciensek sikítását, valamint a megbolondult betegek kárörvendő nevetését is hallani lehet az épületben, nem meglepő, hogy mára a szellemvadászok közkedvelt úti célja lett. Sőt, több televíziós műsorban is megpróbálták leleplezni az ektoplazmatikus, paranormális lényeket, akik a kórház elhagyatott folyosóin kísértenek.

Hellingly Elmegyógyintézet

Az angliai Hellingly Elmegyógyintézet 1903-ban nyitotta meg kapuit a mentális betegek sora előtt, a másik két intézménnyel szemben ez akár példaértékűnek is számíthatna. A viktoriánus stílusú épületet úgy tervezték, hogy a páciensek elszigetelt pihenését biztosítsák a tökéletes rehabilitáció érdekében, ugyanakkor arra is figyeltek, hogy ne egy szokványos, bezártságot idéző kórházi épületet húzzanak fel, hanem olyan környezetet hozzanak létre, mely a betegeknek a falakon kívüli világról képet ad.

Megrongálták, és össze is festették
Jóformán már alig áll az épület

Az intézet programjában számos olyan feladatkör szerepelt, mely ezt az álláspontot próbálta erősíteni, többek között gazdálkodásra és mosásra is tanították az itt lakókat. Az épület a várostól messze esett, azonban vasútállomással és elektromos villamosvonallal is ellátták a kórházat. Sajnos a karbantartási és fenntartási költségek annyira magasak voltak - még a sok-sok támogatás ellenére is -, hogy az '50-es években bezárták az elmegyógyintézetet.

Hosszabb-rövidebb kapunyitások után 1994-ben történt meg a végleges bezárás. Ezután a hely gyújtogatás áldozata lett, ráadásul az idő vasfoga, illetve a graffitis huligánok rajzai is nyomot hagytak rajta. A szellemek szerelmeseit azonban ez sem tántorítja vissza, úgy hírlik ugyanis, a hely gyakran főszereplője paranormális jelenségeknek. Ha megismernél egy romos, kísértetjárta helyet itthon is, kattints ide!

Képek: ogstarwars.wordpress.com; Flickr Owls Flight Photography; en.wikipedia.org, Trans-Allegheny Lunatic Asylum; sheepthemoon.wordpress.com, laterceramadre.blogspot.com.

Szerinted félelmetesek ezek a helyek?

Ezt is szeretjük