A hazai fecskeállomány súlyosan lecsökkent: fecskepelenka és műfészek elhelyezésével te is segíthetsz nekik
A fecskék a kártevők elleni védekezésben is fontos szerepet játszanak.

fecske
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Míg régebben megszokott látványt nyújtottak a házak vagy az istállók eresze alatt sorakozó fecskefészkek, ma már sajnos sokkal ritkábban találkozni velük. Magyarország fecskeállománya régóta csökkenő tendenciát mutat, az elmúlt két évtizedben a felére fogyott, ami egy rendkívül szomorú adat.

A kedves kis tollasok a kártevő rovarok elleni védekezés fontos szereplői lennének, meglétük tehát minden ember érdeke függetlenül attól, hogy szereti-e őket, vagy sem.

Megfeleződött a hazai állomány

A hazai füstifecske-, molnárfecske- és partifecske-állomány fele eltűnt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület információi szerint. Ennek számos oka lehet, például a klímaváltozás, ami a fészekrakásra és a vonulásra is hatással van.

A tavaszi szárazság miatt előfordulhat, hogy nem találnak elég sarat, amire pedig szükségük lenne a fészkek elkészítéséhez, de a szélsőséges időjárási körülmények is tömegesen pusztíthatják őket például az afrikai telelőhelyeiken. Az élőhelyeik átalakítása, a mezőgazdasági környezetszennyezés mind-mind hozzájárulnak a fecskék pusztulásához. Sajnos az sem segít, hogy bár az engedély nélküli eltávolítás egész évben tilos, illetve csak költési időszakon kívül, engedély birtokában lehetséges, sokan még ma is leverik a fecskefészkeket.

És hogy mindez miért probléma? Azért, mert az egyre melegedő időjárással többek között új rovar- és szúnyogfajok is érkeznek az országba, amelyek kórokozókat terjesztenek, és potenciálisan veszélyesek az egészségre nézve. A fecskék viszont szívesen fogyasztják őket, így a természetes védekezésben komoly szerep hárulna rájuk.

Mit tehetünk?

A legkézenfekvőbb feladat a már meglévő, esetleg évek óta használt fészkek megóvása, de emellett is van lehetőség a fecskék segítésére. Például a fészkek mellé érdemes lehet legalább egy-két (minél több) műfészket kitenni, mert azt jó eséllyel elfoglalják majd a madárkák. A műfészkeket kertészeti és természetvédelemmel foglalkozó boltokban online is meg lehet vásárolni, az áruk jellemzően 1-2 ezer forint körül mozog.

Kialakításuk eltérő, attól függ, hogy melyik sárfészket építő fecskének, a molnár- vagy a füstifecskének készítették. Előbbi ugyanis zárt fészket alakít ki kis nyílással, jellemzően az ereszek alatt, utóbbi nyitott fészket hoz létre. A városias környezetben elsősorban a molnárfecskékkel találkozni, a füstifecske jobban kötődik az állattartáshoz. Ha valaki szeret barkácsolni, az MME útmutatása alapján otthon is elkészítheti a fészkeket.

A cikk az ajánló után folytatódik

A fecskefészkek leverésének egyik vezető oka a potyogó ürülék, ami esztétikailag problémás lehet, de kiküszöbölhető a fecskepelenka felszerelésével, ami gyakorlatilag a fészkek alá fúrt polc. Fontos, hogy az aktív fészkeket, amelyeket elfoglaltak a madárkák, már nem ajánlott fúrással zavarni, ha nagyon muszáj, akkor is csak abban az időszakban, amikor már kikeltek a fiókák, mert őket nem hagyják ott a fecskék.

A fecskék évente kétszer költenek, az első költés április-május, a másik június-július környékén kezdődik, így az ajánlás szerint kora tavasztól akár nyár közepéig is megéri kitenni a műfészkeket esővédett helyre, és lehetőség szerint a természetes fészekhez hasonlóra színezve, például sárral. Különösen a városi környezetben lehet jó ötlet sárgyűjtő helyet is kialakítani, ahol fészekanyagot gyűjthetnek a madarak. A fészkek kihelyezéséről a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján további információk is elérhetők. 

9 védett állat Magyarországon

Magyarország védett és fokozott védettséget élvező állatai nagyrészt sosem kerülnek az ember szeme elé, hiszen legtöbbjük rejtőzködve él az érintetlen erdők, mezők mélyén. Eszmei értékük nagyon nagy, de nem csak a bírság miatt kell nagyon vigyázni az élőhelyükre. Ezek a fajok mind-mind hozzájárulnak a biodiverzitáshoz még akkor is, ha eddig nem is tudtál létezésükről.

(Képek forrása: Wikipédia/Nouhouhouk.)

Ezt is szeretjük