Rejtélyes köröket találtak a tengerben Horvátországban: még ma sincs magyarázat
Nem tudják, mik lehetnek a szabályos körök: nézd meg a képet!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Horvátország a közelmúltban a területén fellelt, rejtélyesebbnél rejtélyesebb leletek révén többször is a híradásokba került. 2014 júliusában előbb titokzatos víz alatti utat találtak az Adriai-tengerben, Split közelében, nem sokkal később pedig arról számoltak be a horvát sajtóorgánumok, hogy Zadar térségében bukkantak háromezer éves régészeti lelőhelyre, mindössze 50 méterre a partoktól.

Mindezeket megelőzte azonban a közelmúlt egyik legizgalmasabb tenger alatti felfedezése, melynek során furcsa, szabályos köröket találtak a víz alatt, amik a partoktól és egymástól is körülbelül egyenlő távolságra helyezkednek el, sajátosságuk továbbá, hogy sem a közepükben, sem a peremükön nem nő ki semmilyen növény. Dugi Otok sziget partjainál 28 ilyen látható a tengerfenéken, de már több mint 50 hasonlót felfedeztek.

A kutatók többek között dinamitos halászatra, olajkutatásra és a hadsereg kísérleteire is gyanakodtak, júliusi híradások szerint azonban még mindig nincs tudományos magyarázat a rejtélyre. Az esetet még furcsábbá teszi azonban, hogy a helyi lakosok szerint a köröknek közük lehet a 2013 szeptemberében látott különös, tenger fölötti fényvillanásokhoz is.

Máig nincs magyarázat a rejtélyes építményre

Nézz meg hét helyet, aminek láttán a tudósok is tanácstalanok: szerinted mi az igazság?

Kép: Google Maps.

Ezt is szeretjük