Elképesztő dolgot találtak a kutatók: rejtély, miért építhették

A gízainál is régebbi, 4600 éves piramist találtak a régészek Egyiptomban. Nézd meg!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gízai Nagy Piramisnál néhány száz évvel idősebb, mintegy 4600 éves lépcsős piramist találtak amerikai régészek Egyiptom déli részén, Tell Edfuban.

A Luxor és Asszuán között félúton fekvő Tell Edfuban végzett ásatásokon a Chicagói Egyetem régészei tárták fel a lépcsős piramist, mely egykoron 13 méter magas volt, és egyike annak a hét vidéki piramisnak, melyet vagy a IV. dinasztia idején uralkodó Huni vagy Sznofru fáraó építtetett.

Az idők során a piramis kőtömbjei fosztogatás áldozatául estek, és az idő foga is kikezdte az építményt, így magassága ma már csak mintegy öt méter.

Rejtély az utókor számára

Az Egyiptom középső és déli részén, elszórtan található úgynevezett vidéki piramisokat nagyobb települések közelében építették, nincs belső kamrájuk, azaz nem temetkezési célt szolgáltak. A hét piramis közül hat - köztük a Tell Edfuban talált - nagyjából azonos méretű, 18,4 méterszer 18,6 méter alapterületű - olvasható a Live Science tudományos hírportálon.

Az utókor számára rejtély, hogy miért építették ezt a hét piramist. Valószínűleg a fáraó kultuszát hirdető szimbolikus emlékműként használhatták őket, az uralkodó hatalmát voltak hivatottak erősíteni a déli provinciákban.

18 szintes várost találtak a föld alatt
A hatalmas, föld alatti város, Derinkuyu máig a világ egyik legizgalmasabb régészeti területe. Még nem is tárták fel teljesen, de már látogatható egy része. Ha szívesen nézegetnél róla képeket, kattints ide!

Az újonnan felfedezett piramis keleti oldalán a régészcsoport olyan maradványokat talált, melyek arra utalnak, hogy ezen a helyen ételeket ajánlottak fel. Ez a felfedezés azért is fontos, mert segíthet megérteni az ilyen típusú piramisok jelentőségét.

Voltak, akiket ide temettek

A csoport hieroglifákat is talált a piramis falán, a feliratokra a piramis lábánál eltemetett csecsemő- és gyermekmaradványok mellett bukkantak. A szakemberek úgy vélik, hogy a leírások és a temetkezések jóval későbbi időkből valók, mint a piramis.

Még több furcsábbnál furcsább hely:

Bár a szakembereknek tudomásuk volt a Tell Edfuban lévő piramis létezéséről, soha nem tárták fel azelőtt, hogy a csoport 2010-ban elkezdett a térségben dolgozni. Ők találtak rá a homokkal, modern idők szemétjével és a fosztogatásból megmaradt kőtömbök darabjaival vastagon befedett építményre.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

A kutatás vezetője, Gregory Marouard szerint az építmény egyáltalán nem tűnt piramisnak, a közeli faluban élő emberek azt gondolták, hogy egy sejk, a helyi muzulmán szent sírja lehet.

Kép: Tell Edfu Project, University of Chicago’s Oriental Institute.

Ezt is szeretjük