Háborítatlan, szent hely a Gerecse mesés lankái között: Péliföldszentkereszt egy csapásra elvarázsol

Péliföldszentkereszt a Gerecse eldugott, gyönyörű, szent helye.

Pelifoldszentkereszt-to
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Gerecse keleti részén, Mogyorósbányától délre fekszik egy csodálatos, eldugott kis hely, Péliföldszentkereszt. A közigazgatásilag Bajóthoz tartozó, ám attól távolabb elhelyezkedő kis településrész a nyugalom szigete.

Péliföldszentkereszt tele van szépséggel, gyönyörű adottságainak köszönhetően csakhamar kedveltté vált a természetjárók és a zarándokok körében is. Kolostorának, szent kútjának, kis tavának köszönhetően a rejtett kis gyöngyszem ideális helyszín az elcsendesedésre.

Péliföldszentkereszt látnivalói

Péliföldszentkereszt környéke már az ősidők óta lakott volt, amelyet számos régészeti lelet is alátámaszt, írásban először 1243-44-ben említik IV. Béla király oklevelei. A török időkben lakatlanná válhatott, ám az 1700-as évektől kezdve szerzetesrendek működtek itt: nazarénusok, pálos rendiek, később pedig a szaléziak kegyhelye lett.

A zarándoképületek az '50-es években sajnos fogházként, bányászképzőként, TSZ-vadászházként is működtek, később a kolostorba a Nyolc Boldogság katolikus közösség, majd ismét a szaléziak költöztek.

(Borító- és ajánlókép: Országalbum/galambosmelinda.)

Ezt is szeretjük