Titkos gyűléseket tartottak a föld alatti magyar helyen: most bárki megnézheti!
Egy igazán különleges helyet nyitottak meg Pécsett.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2015. augusztus 22-én megnyílt a nagyközönség előtt a Pécsi Egyházmegye megújult püspöki kertje, továbbá a kertet a püspöki pincével és a magtárral összekötő titkos alagút is.

Látogatók az alagút bejáratánál

A nyitónap estjén megtartott, ingyenes sétára - a helyszín az északi, Aradi Vértanúk útja felőli nagykapun át közelíthető meg - már ekkor több ezren voltak kíváncsiak.

Titkos megbeszélések helyszínéül szolgált

Az 5-6 méterrel a föld alatt található, mára kiállítótérré alakult titkos alagút története a középkorig nyúlik vissza, de kiemelt szerephez a 20. század második felében jutott, amikor a pártállami időkben a pinceszárny szolgált a püspök és papjai közötti titkos megbeszélések helyszínéül.

Az államvédelmi és egyházügyi hatóságok folyamatosan megfigyelték a klerikusokat, a püspöki rezidenciába és kertjébe lehallgatókészülékeket telepítettek, így az alagút kivételes környezet a kommunista egyházüldözés vészterhes napjainak korhű bemutatásához, az üldözött papok emlékének ápolásához.

A püspöki kert és a titkos átjáró felújítása része annak a most záruló másfél milliárd forint európai uniós forrásból megvalósult projektnek, amelynek keretében az elmúlt években felújították a székesegyház délkeleti tornyát és déli tetőszerkezetét, a magtárat, a Széchenyi téri dzsámit, a püspöki palotát, a Csontváry Múzeum épületét, a Káptalan utcai kanonoki palotát és zarándokházat is.

A Püspökvár titkai, a püspöki palotától a dzsámiig elnevezésű rekonstrukciós program az idegenforgalmi vonzerő növelését, a turisztikai szolgáltatások fejlesztését szolgálja.

Kép: MTI/Sóki Tamás.

Ezt is szeretjük