Ilyen most a föld alatti szovjet bunker Budapest mellett: a péceli katonai bázis területét visszahódítja a természet

Elhagyott katonai bázis bújik meg Budapest mellett. A péceli Bajtemetést kevesen ismerik.

pécel bunker torony
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Budapest 17. kerületének tőszomszédságában található Pécel, ahol megannyi látnivalón túl egy igazi, elhagyatott szovjet katonai bázis is megbújik.

A kisvárosban szinte egymást érik az elmúlt századokban épült, gyönyörű kastélyok, kúriák, villák, a hangulatos utcák sokakat elvarázsolnak. Másokat azonban a környék egy kevésbé ismert arca vonz, amelyet a titokzatos katonai bázis nyomasztó látványa határoz meg.

A péceli Bajtemetés

A péceli Apácadomb városrésztől néhány kilométerre található Bajtemetés domb a nevét a helyi legenda szerint arról kapta, hogy itt öltek meg és temettek el egy disznópásztort, akit Bajnak hívtak. A geodéziai mérőtoronytól már messziről megismerhető dombtetőn egykor egy szovjet katonai bázis kapott helyet, amelyen elhagyása óta átvette az uralmat a természet.

Innen egyébként szép kilátás nyílik a kisváros környéki gyepvidékre, a Gödöllői-dombságra és a fővárosra, ezért akár a nyugodt kirándulások célpontja lehet, amire a kissé lidérces hangulat ráteszi bélyegét. Pécelről a piros sáv vagy a piros kereszt jelzés, majd a piros háromszög vezet el a területre. Arra azonban minden arra járó felhívja a figyelmet, hogy a gyomos gyepvidéken tátongó gödröket nehéz észrevenni, ami óvatos közlekedésre int.

Titkos bunker a föld alatt

A felszínen már csak néhány betonalap, növényekkel benőtt falmaradvány tanúskodik a múltról, melyeken színes falfirkák díszelegnek. A környéken kevésbé járatosak talán nem is sejtik, hogy a domb belsejében egy titkos katonai bunker bújik meg.

Belépni meglehetősen veszélyes, inkább csak az urbex kedvelői merészkednek be, akiknek lételeme a nehezen megközelíthető, esetleg tiltott helyek felkeresése. Az elhagyott, kiürített és kifosztott bunkerben ma már szinte semmi nincs, csak a falak és az orosz feliratok árulkodnak az épület egykori funkciójáról.

A föld feletti építmények érdekesek, sokáig úgy hitték, rakétasilók lehetnek a furcsa, hengerszerű betontömbök, ám később cáfolták, hogy rakétabázisként működött volna a terület. A kommunikációban vészhelyzet esetén azonban minden bizonnyal fontos szerep hárult volna rá, adótornyokat tárolhattak itt.

A péceli domb hangulatában ezért hasonlít a sokak által kedvelt Pilis-tetőhöz, ahol ugyancsak egy elhagyott katonai bázis vonzza a túrázókat a felfedezésre, noha ott valóban légtérvédelmi feladatok ellátására épült a komplexum. Mindenesetre, aki tömeg nélkül szeretne kalandozni a múlt századi haditechnika árnyékában, annak feltétlenül javasolt, hogy Pécel felé vegye inkább az irányt.

Képeken a Kis-Moszkva

A 16205-ös sorszámú szovjet katonai bázist a legtöbben csak Kis-Moszkvaként vagy a magyar atomvárosként emlegetik.

(Képek: Flickr/URBEX Hungary, Indafotó/vaskalap.)

Ezt is szeretjük