Nagy balesetveszélyt jelent az utakon, sokan mégsem veszik komolyan: a vízátfolyás is kockázatos

Ősszel nagy veszélyek fenyegetik az úton a közlekedőket.

GettyImages-1266911848

Késő ősszel megváltoznak az időjárási körülmények, az utakon számos veszély leselkedik a közlekedőkre, ami miatt fokozott óvatosság szükséges. A látási viszonyok korlátozottabbak, az aszfalt csúszósabb lehet ilyenkor, nem beszélve a váratlan akadályokról az úttesten.

Saját és mások biztonsága érdekében ezért különösen fontos ilyenkor a körültekintő, óvatos vezetési stílus, ezzel sok esetben megelőzhető az anyagi kár, illetve a személyi sérülés.

Az őszi utak veszélyei

Csökkenő látótávolság

A sűrű eső és a köd jelentősen rontja a látási viszonyokat, amelyhez alkalmazkodni szükséges a megfelelő világítással a látás és a láthatóság érdekében is, valamint a nagyobb követési távolsággal és alacsonyabb sebességgel. Esőben elengedhetetlen a megfelelően működő, nem maszatoló ablaktörlő lapát, adott esetben a szélvédő fűtése a párásság elkerüléséért.

A fényszóró napközbeni használata elősegíti a láthatóságot is. Ködben a ködlámpa használata is szükséges. Szakadó esőben a megállás, várakozás gondolata sem ördögtől való, sokkal kifizetődőbb, mint egy baleset közepén találnia magát az embernek.

Csúszós, vizes utak

A csapadék és a nyirkos időjárás miatt csúszóssá válhat az út, melynek következtében a féktávolság is növekszik, a tapadás romlik, ezért a kanyarodásnál ezzel nem árt számolni. Erős, hirtelen esőzéseknél, rosszabb elvezetést biztosító utakon különösen veszélyes a vízátfolyás és az úton felgyűlő vízfoltok, melyek mélysége olykor megbecsülhetetlen.

Amellett, hogy a vízfelület a nagy úthibákat, kátyúkat láthatatlanná teszi, gyorsabb sebességű áthaladásnál egy mélyebb szakaszban az aquaplaning jelensége is előfordulhat.

Ennek során az autó gyakorlatilag a vízen fut, elveszti a tapadását és a kapcsolatát az úttesttel, szinte kormányozhatatlanná válik, ami nagy eséllyel kipördüléssel is járhat. A hirtelen kormánymozgások és a fékezés ilyenkor nem javasolt, két kézzel fogott kormánnyal egyenesen tartva, egyenletesen gázt adva jobb esélyei vannak a sikeres manővernek. A megfelelő gumiabroncs-profilmélység is sokat számít, érdemes áldozni a cserére, ha megközelíti a minimálisan előírt állapotot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A mezőgazdasági művelésű területek közelében a betakarítások után nagy problémát jelenthet a munkagépek sárfelhordása is, rendkívül csúszóssá téve az utakat. Az okozott anyagi és személyi károkért a szennyeződést okozó járművezető a felelős, akinek minden esetben meg kell győződnie arról, hogy az aszfaltútra kihajtás előtt megszabadította a gépet a rátapadt sártól. Ezt a célt szolgálják a legfeljebb ötven méter hosszúságú szilárd burkolattal rendelkező sárrázó utak.

Egyéb veszélyek a természetből

A lehullott falevelek ugyancsak rendkívüli kockázatot jelentenek ősszel, amellett ugyanis, hogy adott esetben az útburkolati jeleket, felfestéseket, sőt akár a kátyúkat is eltakarhatják, átnedvesedve a mérések szerint olyan csúszóssá tehetik az utat, mint egy hóréteg.

A vadveszély különösen jelentős az őszi szezonban, napnyugta tájékán és hajnalban jelent ez igazán nagy problémát, az elütések ilyenkor a leggyakoribbak. A rétek, szántóföldek, erdők és bozótos fatársulások, beláthatatlan szakaszok közelében nagy figyelem szükséges az ütközés kivédése érdekében. Őz, szarvas áthaladása esetén mindenképpen jobb lelassítani vagy megállni, hiszen ritkán mozognak egyedül, és az anyagi kár mellett akár nagy személyi sérüléssel is járhat egy baleset.

Villámgyors KRESZ-teszt

Ha valaki figyelmen kívül hagyja a jelzőtáblák jelentését és a KRESZ szabályait, az nem csupán bírsággal szankcionálható, de bizony akár balesetveszélyes szituációba is kerülhet, veszélyeztetve mások épségét is. Néha nem árt az ismétlés, hogy a tudás friss maradjon.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük