Valahol tányért törnek, másutt tizenkétszer esznek az új év ünneplésére: 7 ország meglepő szokásai

Nagyon érdekes, mennyire másképp ünnepelnek a világ különböző pontjain.

Országok újévi szokásai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az új év köszöntése és a régitől való búcsúzás az egész világon átívelő hagyomány. Nem mindenhol a szilveszteri pezsgő és töltött káposzta a szokás: valahol tányért törnek, vagy éppen óránként tizenkét szem szőlőt esznek.

Ha olyan ünnepséget keresel, ami kicsit eltér a kitaposott úttól, nézd meg az alábbi listát, mely hét egyedi szilveszteri hagyományt tartalmaz a világ minden tájáról.

Más országok újévi szokásai

Rendkívül érdekesek a különböző nemzetek újévi hagyományai. 

Hogmanay, Edinburgh

A szilveszter egy háromnapos ünnepség Skócia fővárosában és az egész országban. December 30-án nyolcezer fáklyával „tűzfolyót” hoznak létre, amely az óváros utcáin kanyarog, a Parlament tértől a Calton Hillig. A hangulat fokozásaképp dudások és dobosok menetelnek. Szilvesztereste társasági összejövetelt tartanak skót zenével és hagyományos tánccal.

GettyImages-902511808
Fotó: Francesco Riccardo Iacomino / Getty Images Hungary

Szőlőevés Spanyolországban

A spanyolok hagyományosan 12 szem szőlőt esznek, éjfél után minden egyes új óra kezdetével. Ez állítólag nehezebb, mint amilyennek hangzik, hiszen az emberek még gyakorolnak is rá, de ha sikerül, a hagyomány szerint jó éved lesz.

Tányérok összetörése Dániában

Egyes babonák szerint balszerencse, ha valaki házában összetörnek dolgokat. Azonban Dániában az emberek szinte örülnek a csorba edényeknek és poharaknak, és újévre tartogatják őket. Szilveszteréjszakán elmennek barátaik és családtagjaik otthonához, és összetörik őket a bejárati ajtóknál. Minél több szilánk van a küszöbön másnap reggel, annál népszerűbb az illető. 

Hét hullám megugrása Brazíliában

Sokan vágynak télen egy kis melegre, és bár Rio de Janeiro - különösen a Copacabana Beach - már önmagában is megér egy kirándulást, néhány helyi hagyományt mindenképpen érdemes belevenni a számításba.

Az egyik hagyomány szerint hét hullám ugrása szerencsét hoz a következő évben. Bónuszpont, ha fehéret viselsz közben, ami a békehozás szimbóluma, és vigyél magaddal egy csokrot, amit az óceánba dobhatsz, és a tengerek istennőjének ajánlasz fel.

GettyImages-1087560522
Fotó: wagnerokasaki / Getty Images Hungary

Hét-, kilenc- vagy tizenkétszeri lakomázás Észtországban

Az ínyenceknek érdemes Észtországba menniük szilveszterkor – nemcsak a főváros, Tallinn kivételesen pompás, de az a szilveszteri hagyomány is, hogy szerencsés számú ételt kell enni, ez pedig jó ürügy a gasztronómiai élvezetekre. És ne gondold, hogy megúszhatsz egy-két extra étkezést: a hetes, kilences és tizenkettes számok számítanak a legszerencsésebbnek.

És ahogy a hagyomány tartja, hét-, kilenc- vagy tizenkétszer evés azt jelenti, hogy annyi számú férfi erejével fogsz bírni az új évben. De nem kell minden tányérnak üresnek lennie, némi élelem hátrahagyása boldoggá teszi az ősi szellemeket.

Harangozás 108-szor Japánban

Japánban a szilvesztert a buddhista templomokban harangozással ünneplik. A tucatnyi helyett azonban 108-szor kondul meg a harang. A buddhista hagyomány szerint az emberi vágyak a szenvedés okai, és ez a hang eloszlatja a negatív érzelmeket és gondolatokat. Ha Tokióban jársz, légy szemtanúja a rituálénak a város ikonikus Zojoji templomában.

Junkanoo a Bahamákon

A Junkanoo egy bahamai fesztivál, amelyet újévkor és karácsonykor is megtartanak. Az év első napján tartott buli hajnali 2 órakor kezdődik, és kihagyhatatlan, ha télen Nassauba látogatsz. Úgy vélik, hogy a 18. század végén kezdődött, amikor a rabszolgák elhagyhatták az ültetvényeket, hogy közösségként ünnepelhessék a karácsonyt.

Ezek a zajos, élénk felvonulások, amelyek délelőtt 10 óráig tartanak, ma már a szigetek ünnepi hagyományainak fontos részét képezik. Táncos csoportok vonulnak az utcán, miközben a zenészek kecskebőr dobokat vernek, és tehénsípot fújnak. A jelmezek pedig rendkívül látványosak.

Lenyűgöző fotókon a világ távoli vidékeinek újévi ünnepe

Az óévbúcsúztatás a távoli országokban egészen másképpen zajlik, mint nálunk.

Ilyen a szilveszter máshol: lenyűgöző fotókon a világ távoli vidékeinek újévi ünnepe

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük