Kevesen találnák el, hogy melyik országban van a legtöbb időzóna: 12-vel vezet a rekorder

Ha a legtöbb időzónával rendelkező országra gondolunk, valószínűleg nem ez jutna eszünkbe.

időzóna
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ember bioritmusát az időeltolódás jócskán megzavarja. Az óraátállítás is megviseli a szervezetet, de minden bizonnyal azt is sokan tapasztalták már, hogy egy-egy utazás során milyen nehéz hozzászokni az úti cél időzónájához. 

Az egyebek mellett alvászavarokkal járó jetlag általában hosszú, nyugati-keleti irányú repülőutaknál, több időzóna átlépésekor jelentkezik. Ha az ember külföldre megy, fel van készülve rá, hogy az óráját át kell állítania. De mi a helyzet akkor, ha elvileg nem hagyja el az országot, mégis erre kényszerül? Egyes országokban több időzóna is van, és ez nem is olyan meglepő, ha a kiterjedésüket nézzük. Mit gondolsz, melyik országban van a legtöbb?

Ország a legtöbb időzónával

Az időzónákat elméletileg hosszúsági körök határolják, a gyakorlatban viszont inkább az országhatárokhoz igazítják őket. Az eredeti ötlet az volt, hogy a bolygót a nap 24 órájához igazítva 24 időzónára osztják, és mindegyik szelet 15 foknak felel meg. Ugyanakkor számolni kellett különböző kulturális, politikai és földrajzi tényezőkkel is, amelyek jócskán árnyalták a kérdést. Ezek eredményeképpen a világban jelenleg 38 időzónát tartanak nyilván a 24 helyett. Az országok többsége egyetlen időzónával rendelkezik.

Ha az ember arra gondol, hogy mely országokban van a legtöbb időzóna, valószínűleg a nagy kiterjedésű, kelet-nyugat irányba szélesen elterülő országok jutnak az eszébe, ilyenek például az Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Oroszország és Kína. Az időzónák számának kérdése azonban szoros összefüggést mutat az adott állam történelmével, a gyarmatosítással és a tengerentúli területekkel is. Ezeket figyelembe véve nem is olyan meglepő, hogy az első helyezett nem más, mint Franciaország, annak ellenére, hogy európai, szárazföldi területén csak a közép-európai időt használja. Tengerentúli területei viszont a bolygó minden pontján megtalálhatók, így az időzónái száma eléri a 12-t. Az egyes időzónákat a koordinált világidőhöz (UTC) igazítják, a referenciahely a London közelében lévő greenwichi délkör. 

 • Francia Polinézia (UTC -10:00)
 • Marquises-szigetek (UTC -9:30)
 • Gambier-szigetek (UTC -9:00)
 • Clipperton-sziget (UTC -8:00)
 • Guadeloupe, Martinique, Saint-Barthélemy, Szent Márton-sziget (UTC -4:00)
 • Francia Guyana, Saint-Pierre és Miquelon (UTC -3:00)
 • Franciaország, szárazföld (UTC +1:00)
 • Mayotte, Indiai-óceáni francia szigetek (UTC +3:00)
 • Réunion, Crozet-szigetek (UTC +4:00)
 • Kerguelen-szigetek, Saint Paul, Amszterdam-sziget (UTC +5:00)
 • Új-Kaledónia (UTC +11:00)
 • Wallis és Futuna (UTC +12:00)

Franciaországot egyébként az Egyesült Államok és Oroszország követi 11-11 időzónával, az Egyesült Királyságban 9, Kanadában 6 időzóna van.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érdekesség, hogy bár Kínában, amely nagy kiterjedése (a világ negyedik legnagyobb országáról van szó) miatt öt időzónát is könnyűszerrel használhatna, hivatalosan csak egy időzóna van, a pekingi idő (UTC +8). Ez, azzal együtt, hogy az ország legkeletibb és legnyugatibb pontja között 5200 kilométer van, olyan érdekességekben nyilvánul meg, hogy nyugaton 3 óra körül delel a nap, és csak éjfél körül kezd sötétedni. A kínai császárság bukásának idején egyébként bevezettek öt időzónát, ám a kommunista hatalomátvételkor Mao Ce-tung eltörölte őket. Az országban nincs óraátállítás sem, bár tettek egy rövid kísérletet rá, visszavonták a rendeletet, így télen-nyáron ugyanaz az idő. 

Miért gyorsabb a repülőút kelet felé?

Különös érdekesség, hogy kelet-nyugati irányban a repülőutak ideje jelentősen eltérhet, hosszabb úton akár egy-két óra eltérés is lehet attól függően, hogy merről merre tart a gép, a jelenség magyarázata azonban pofonegyszerű.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük