Rejtélyes szépség nyugszik a tenger fenekén: miért került a vízbe a hatalmas nőalak?
Jelenleg a legnagyobb víz alatti szobor a világon.

ocean atlas cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

A többek között víz alatti szoborparkjairól is ismert szobrászművész, Jason deCaires Taylor egyik legutóbbi projektjének számít a nagyszabású Ocean Atlas, a hatalmas, 60 tonnás nőalak, melyet 2014 őszén süllyesztettek a tenger mélyére.

A jelenleg a világ legnagyobb víz alatti szobrának számító alkotás a görög mitológia egyik híres alakja, a titánok leszármazottja, Atlasz után kapta a nevét, akinek az égboltot kell vállán tartania.

A nőalak testhelyzete is ezt mintázza, térdel, miközben azt sugallja, hatalmas súly nehezedik rá, egyszerre fejezve ki, hogy vállán tartja az óceánt, illetve talán azt is, hogy az óceán vállán tartja az egész világot.

A Bahama-szigetek fővárosa, Nassau partjainál elsüllyesztett, helyi lányt megjelenítő szobor a Sir Nicholas Nuttall Coral Reef Sculpture Garden nevű víz alatti szoborpark része, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a természetes zátonyok pusztulására, illetve arra, milyen fontos lenne mesterséges zátonyok létrehozásával elősegíteni a tengeri ökoszisztéma egyensúlyának fenntartását.

A szobor olyan alapanyagokból készült, amelyek amellett, hogy akár több száz évig is kitarthatnak, ideális feltételeket jelentenek ahhoz, hogy a tengeri élővilág megtelepedjen az alkotáson, sajátos egységet képezve vele, egyúttal tovább alakítva azt.

A projekt kezdeményezői bíznak benne, hogy a szobor olyan turistalátványosságot jelent majd, amely egyszerre képviseli a művészetet, az oktatási célokat, illetve jelenti a tengeri élővilág védelmére való figyelemfelhívás eszközét.

A holtak városa rejtőzik a víz alatt

Nézd meg képeken a megdöbbentő helyet: bármilyen furcsa, emberi hamvakból épült fel a város.

Képek: lupuldacicblogg.wordpress.com; samichaiban.wordpress.com.

Ezt is szeretjük