Szünidei élményhegység (x)
Aktivitás mindenkinek a nyári Magas-Tátrában.

2100x1400 final
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Tátrát szeretjük. Elmondhatjuk, aki egyszer beleszeret a tátrai csúcsok és völgyek panorámájába, soha nem lesz elég neki. Nyáron viszont azok is élvezhetik, akik épp nincsenek kiváló kondiban. Lentről a csúcsokig, kényelmesen, szórakozva.

Pont így élvezte a mi családunk is. Mi, üde szeniorok, gyerekeink és unokáink. A félelmem, hogyan tudjuk összehangolni a lehetőségeket az érdeklődésünkkel, gyorsan tovaszállt. 

Lelkünknek is jót tett

Mi lenne, ha a Tátrában a szokásokkal ellentétben a Csorba-tó vizéről kezdenénk a kirándulást? Imádták a javaslatom, bár a fiam megjegyezte, hogy ez azért nem akkora újdonság, mivel a csónakázás a 19. században volt nagy attrakció. 

Viszont jó pont, hogy tíz éve fel lettek újítva a csónakok. Csend, amit csak az evezők vízi találkozása zavar meg, körülöttünk a mélyzöld fenyők, melyek felett az égbe futnak az óriás szirtek. Igazi költemény. A java azonban még várt ránk!

Magasságok pompája

Hadjáratra indulunk Apóhoz! - jelentettem ki reggelinél. Te itt ismersz valakit? - kérdezte az unokám, amin persze kuncogtam. Itt mindenki ismeri, ugyanis így hívják a Lomnici-csúcsot - fedtem fel a nagy rejtélyt.  

De ugye, nem gyalog, nagypapa? - kérdezte óvatosan a fiam az ötlet realitását illetően. De igen, viszont leküzdjük mindannyian! - kacsintottam rá. Amikor azonban megérkeztünk a felvonóhoz Ótátrafüreden, megértették. A felvonó felvitt minket Tarajkához, és innen a Kő-pataki-tó mellett, a túraútvonal mentén eljutottunk a nagy Apó lábához. 

Pihentető családi tempóban két óra alatt meg is érkeztünk az első célunkhoz. Útközben gyönyörű kilátás nyílt a völgyekre és csúcsokra, ami öröm a szemnek és a léleknek. A gyerekek viszont sürgettek már, mert várták, hogy játszanak a Kő-pataki-tónál az úgynevezett Mormota-Landben, és a Tátrai vadonban kergetőzzenek.

Magaslati kilátások 

Miközben a gyerekek játszottak, mi, idősebbek a régi kultuszfilmre, a Réztoronyra emlékeztünk, melyet a felvonó Lomnici-nyereg állomásánál, a Kis- és Nagy-Tarpataki-domb völgyeivel és csúcsaival szegélyezett helyszínen forgattak 2200 méteres magasságban. 

Habár elképesztő panoráma nyílt innen is, a csúcsélmény még csak most várt ránk, az Apó sapkáján. Már maga az utazás a Lomnici-csúcsra is remek volt a felvonóval, de az a gyönyörűség, amely fenn a teraszról kinézve tárul elénk, leírhatatlan. Csúcsok és völgyek teljes gyűjteménye, hegyi mezők és falvak több tíz kilométer távolságból. Egyszerűen lenyűgöző élmény. 

Adrenalin a dombról

Amikor mentünk visszafelé a komfortos kabinban a Tátralomnic felé, a fiam szólított. Most mi tartogatunk meglepetést a ti számotokra! - vigyorgott az egész családjával együtt. A Štart átszálló állomáson nem szálltunk át a másik felvonóra, hanem két és fél kilométert a hegyi kisautókkal robogtunk lefelé. Kortól függetlenül megint idült ifjúság voltunk. A szálloda teraszán az esti pihenésnél mind egyetértettünk abban, hogy a Tátra valóban kiváló élményhegység.

Ezt is szeretjük