Önző dolog a nagyinál hagyni a gyereket, amíg a szülők nyaralnak? Íme az olvasók véleménye

A szülők véleménye megoszlik a nyaralásról: van, aki szerint kell a kettesben töltött idő, más gyerek nélkül egy lépést sem tenne.

GettyImages-1367416898
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahány ház, annyi szokás a nyaralások szervezését illetően is: van, aki egy-egy hosszabb családi üdülést tervez, és gyerek nélkül nem szívesen tesz egy lépést sem, míg mások szerint igenis jár a szülőknek a kettesben vagy az egyedül töltött idő, és a nagyira bízzák a kicsiket egy-egy utazás idejére.

Mindenkinek joga van ahhoz, hogy eldöntse, mi tölti fel igazán a nyaralás során, természetesen mind a családi pancsolásnak, mind a gyermekmentes kikapcsolódásnak megvan a létjogosultsága. Nem véletlen, hogy a családi szolgáltatások mellett a felnőttbarát szállások is egyre népszerűbbek.

Nyaralás gyerekkel vagy kettesben

A kisgyerekes szülők életében kevés az igazi pihenés, pedig a feltöltődésre mindenkinek szüksége van, az igény miatt pedig senkinek nem szabadna lelkiismeret-furdalást éreznie. Sőt az sem baj, ha adott esetben épp a szülők keresik az úgynevezett felnőttbarát szolgáltatásokat, amikor épp garantáltan zavartalan, gyerekzsivaj nélküli napokat szeretnének kiélvezni.

A felnőttbarát szállásokra egyébként nem létezik egységes meghatározás, az adott hely saját szabályaitól függ, hány éves korban húzza meg a határt, ami alatt nem fogadják a kicsiket. Van, ahol ez 12, máshol 16 év, tehát nemcsak az aprónép, de a tinédzserkorú gyermek belépésére is szólhat korlátozás.

Mivel a hangzavar, az ittas társaság szintén borzasztóan zavaró lehet egy romantikusnak tervezett nyaralás alatt, sok ilyen jellegű szálláshelyen a bulik, ünnepségek, legény- és leánybúcsúk is tiltottak. Bár sokan azt hinnék, hogy a szolgáltatás a gyermektelen párokat, baráti társaságokat célozza meg, a mókuskerékből kiszakadni vágyó párok körében legalább ennyire keresett.

Az olvasók véleménye

Mi olvasóink véleményére is kíváncsiak voltunk, ezért a Facebookon feltettük a kérdést: gyerekkel vagy nélküle nyaralnak szívesebben? Vajon önzőségnek tartják, ha valaki a nagyinál hagyja a csemetét, míg a szülők pihennek, vagy mindenkinek jár néha egy-egy gyerekmentes utazás?

A téma persze nem fekete vagy fehér, a többség az arany középutat keresi az utazásokban, néhány kettesben töltött nap mellett hosszabb családi nyaralásokkal is számol a többség.

- Gyerekkel és nélküle is kell. Sem a gyereket, sem a párunkat nem szabad hanyagolni. Kell a szülői jelenlét. De fontos, hogy a párkapcsolat is rendben legyen, amihez meg a gyereknek néha nem árt, ha nincs jelen... Egyensúlyban kell(ene) tartani. És igen, ha én a párommal kettesben, gyerekek nélkül szeretnék lenni, akkor valószínű olyan helyre megyek, ahol felnőttek vannak, nem gyerekek... Ezek megvalósítása már más kérdés... - írta egy olvasó.

- Ha megoldható, és az unoka jól érzi magát a nagyszülőknél, akkor nem is merül fel ilyen kérdés! A szülők kikapcsolódhatnak, egymásra figyelhetnek, míg a nagyszülők az unokákkal sok, jobbnál jobb közös programot csinálhatnak. Én így gondolom - tette hozzá egy másik kommentelő.

- Mi mindig visszük nyaralni a gyerkőcöt, de legalább egy napra vágyom egy nyaralásra a férjemmel kötöttségek nélkül - anya éhes vagyok, fázom, álmos vagyok, nyűgös vagyok stb. - Mert kell az, hogy csak a párunkkal is együtt legyünk, mert gyerek mellett nem lehet figyelni úgy a másikra, kell az a pici kettesben lét. Két éve nem voltunk kettesben sehol, most a nyáron igenis bepótoljuk, ha csak egy éjszaka is lesz, de az a nap csak a miénk lesz. Minden szülőnek kell egy kis kikapcs, és ezért senki ne érezze rosszul magát! - fejtette ki véleményét egy hozzászóló.

- Csak egyedül - hátizsákot felvesz, és otthagyni az egész miskulanciát. Olyan helyre menni, ahol még nem voltál, ahol senkit sem ismersz, minden új, minden ismeretlen. Ez az igazi kikapcsolódás - írta le véleményét egy másik hölgy.

- Nagyon szeretném leadni a gyerekeket a nagyihoz, és elmenni egy gyerekmentes helyre a párommal... Sajnos több okból sem kivitelezhető, szóval en nyaralás címen egy másik helyen vigyázok a gyerekekre. De igyekszem azért kényelmesebben eltölteni azt a pár napot. Majd ha felnőnek, megyek nélkülük - vallotta be egy édesanya.

A cikk az ajánló után folytatódik

Akadtak azonban olyanok is, akik el sem tudnák képzelni a nyaralást gyermekeik nélkül, és egy lépést sem tesznek nélkülük, hiszen csak így érzik kereknek a családot. Amennyiben a két szülő egyetért ebben, a közösen töltött idő is feszültségmentes kikapcsolódást hozhat.

- Én nem megyek a gyerekek nélkül! Ők is a család részei! Ha kicsit megnőnek, majd könnyebb lesz velük, de hiányoznának, ha nem lennének ott!!! - írta egy kommentelő.

- A nagyira bíztuk a gyerkőcöt (a másik még pocakban volt), mi meg elmentünk a Debreceni Jazznapokra. Nem bírtunk ki egy egész napot. Utána már nem is próbáltunk külön lenni - írta egy hozzászóló édesapa.

A válaszok egyértelműen tükrözik, hogy nagyon sok szülő vágyik a hosszabb, családi vakációzás mellett néhány nap kettesben töltött szabadságra is, hiszen többségében úgy látják, ez a felállás akár hozzá is járulhat a harmonikus párkapcsolathoz és ahhoz a lelki egyensúlyhoz, ami a családi békét szolgálhatja hosszabb távon - amennyiben valaki felelősen rá tudja bízni a nagyszülőkre, keresztszülőkre, rokonokra a kicsiket. Ezt az igényt nem szabad szégyellni, hiszen nem önzőség, és nem azt jelenti, hogy a gyerekekkel töltött üdülés ne lenne a szülő számára a közös programok egyik legfontosabb, legértékesebb része.

Hurrá, nyaral a család!

Gyerekkel a nyaralás sosem az idilli pihenésről szól. Vélemény.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük