Titokzatos dolog lehet a fal mögött: évezredes rejtélyre derülhet fény!
Hihetetlen bejelentést tettek Egyiptomban, melynek alapján ősi rejtélyre derülhet fény.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legújabb radarvizsgálatok első eredményei szerint 90%, hogy valami van Tutanhamon sírjának falai mögött - jelentette be múlt szombaton Mamdúh ed-Damáti egyiptomi műemlékvédelmi miniszter Luxorban.

A Királyok völgyének részlete

A két napja kezdődött radarvizsgálatok első eredményeiről tartott sajtótájékoztatón jelen volt Nicholas Reeves brit régész is, akinek elmélete szerint a gyermekfáraó sírjának falai mögött rejtett kamrák húzódnak, melyek a szépségéről és nagy hatalmáról ismert óegyiptomi királynő, Nofertiti földi maradványait őrzik.

Damáti ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a mostani eredmények további elemzésekre szorulnak, melyeket Japánban végeznek el, és amelyek előreláthatóan egy hónapig is eltarthatnak.

Máig rejtély, hol temették el Nofertitit

A hónap elején már végeztek infravörös hőkamerás vizsgálatokat a Királyok völgyében található sír északi falán, ezek előzetes eredményei hőmérsékleti különbségeket mutattak ki, ami rejtett kamrák létezését jelezheti.

Nofertiti Ehnaton fáraónak, a XVIII. dinasztia tizedik uralkodójának a főfelesége volt. Sírjának holléte az egyiptológia mindmáig talán legnagyobb megoldatlan rejtélye. Tudósok egy része feltételezi, hogy a férje által alapított fővárosban, Amarnában helyezték nyugalomra, míg mások úgy vélik, holtteste egyike annak a két múmiának, melyeket korábban a Királyok völgyében találtak.

Nofertiti Berlinben lévő híres mészkőmellszobrát 1912-ben Amarnában találták meg. A királynéról DNS-vizsgálatok eredménye alapján egyes tudósok feltételezik, hogy ő volt Tutanhamon anyja.

Nem biztos, hogy a sír, de valami van a falak mögött!

Több egyiptomi régész ugyan kétli, hogy a Reeves által szorgalmazott projekt Nofertiti sírjának felfedezésével zárul, azt sokan valószínűsítik, hogy a falak mögött titkos kamrákra fognak lelni.

Tutanhamon Kr. e. 1323 körül halt meg. Érintetlen sírját pompás arany halotti maszkjával a Királyok völgyében fedezte fel és tárta fel Howard Carter brit egyiptológus 1922-ben.

A mobilon megjelenő képen Tutanhamon maszkja látható.

Ezt is szeretjük