Nézd meg Isten száját: furcsa látvány a darfuri sivatagban

A Szudánban található hatalmas szájat nemrég fedezték fel, ám egyre népszerűbb.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A Szudánban található Darfurról sokan úgy tartják, nem áldották meg túl sok jóval az égiek, amellett ugyanis, hogy éghajlata igen száraz, lakói pedig állandó vízhiánnyal küzdenek, a véres konfliktusok sem kerülték el.

Az Isten szája Darfurban

Hatalmas száj Darfurban

Ha széles körben használnák az internetet, talán az itt élőknek is keserűséggel vegyes reményt adna, ha tudnák, az elmúlt évek Google Earth-felfedezései alapján itt találták meg Isten száját, legalábbis az internetezők körében ezen a néven terjedt el a hatalmas, szájszerű természeti képződményről készített fotó.

A Google Earth nevű ingyenes számítógépes program révén - mely egyfajta virtuális földgömbként szolgál - ma már szinte az egész bolygó bebarangolható, műholdképek és légifelvételek csodálhatók meg azokról a területekről is, ahol gyakran még a madár se jár.

A hatalmas száj, melyet a Földanya szájának, illetve a darfuri Angelina Jolie-nak is neveznek, Nyugat-Darfurban található, és valójában egy kanyon két oldala formálja meg, ahogy a sziklák körülbelül negyven méter magasra emelkednek a hasadék mentén.

A világ egyik legveszélyesebb területe

Bár a környék érdemes lenne arra, hogy számos turista felkeresse természeti látnivalói - például a vulkánok, a Marrah-hegység vagy a Deriba-kráter -, valamint ősi hagyományai miatt, a legtöbb ország külügyminisztériuma arra figyelmeztet, a területet jelenleg lehetőleg ne látogassák, a háborús konfliktusok ugyanis napjainkban is tartanak.

2003-ban robbant ki véres felkelés, miután afrikai felkelő csoportok fellázadtak a szudáni kormányzat ellen, mivel az az arabok javára elnyomást gyakorolt az afrikaiakra. A lázadást kegyetlen megtorlás, bombázások és népirtás követte.

Máig is hallani híradásokat arról, hogy nyugati békefenntartók is áldozatául esnek a jelenlegi támadásoknak. Míg a helyzet Darfurban változatlan, marad a Google Earth, ha a leendő utazó a térség csodáit szeretné látni - mert azok is léteznek.

Kép: www.environmentalgraffiti.com.

Utaznál veszélyes helyre, hogy segíts az ott élőkön?

Ezt is szeretjük