A világ 29 legnépszerűbb turistacélpontja
A világ csodái megszámlálhatatlanok, ám az utazóknak megvannak a maguk kedvencei.

Dia

Times Square, New York, USAAz animált fényreklámoktól villódzó, folyton nyüzsgő Times Square New York központjában, Manhattanben található. Nevét a világhírű napilap, a Times, pontosabban annak itt található irodaépülete után kapta. A Times Square ma a város egyik jelképe, egyúttal sokan a világ egyfajta szimbolikus kereszteződésének tekintik. Évente 35 millióan fordulnak meg itt.

Times Square, New York, USA

Az animált fényreklámoktól villódzó, folyton nyüzsgő Times Square New York központjában, Manhattanben található. Nevét a világhírű napilap, a Times, pontosabban annak itt található irodaépülete után kapta. A Times Square ma a város egyik jelképe, egyúttal sokan a világ egyfajta szimbolikus kereszteződésének tekintik. Évente 35 millióan fordulnak meg itt.

Dia

Washington-emlékmű, Washington, USAAz Egyesült Államok fővárosában, a szövetségi törvényhozásnak is otthont adó National Mall parkban található Washington-emlékmű a maga csaknem 170 méterével a világ legmagasabb kőépítménye és obeliszkje. Az első amerikai elnöknek, George Washingtonnak kívántak vele emléket állítani. A parkot és az obeliszket évente 25 millióan keresik fel.

Washington-emlékmű, Washington, USA

Az Egyesült Államok fővárosában, a szövetségi törvényhozásnak is otthont adó National Mall parkban található Washington-emlékmű a maga csaknem 170 méterével a világ legmagasabb kőépítménye és obeliszkje. Az első amerikai elnöknek, George Washingtonnak kívántak vele emléket állítani. A parkot és az obeliszket évente 25 millióan keresik fel.

Dia

Disney World, Florida, USAFlorida legnépszerűbb turisztikai látványossága saját városában, a Lake Buena Vista területén nyílt meg 1971. október 1-jén, 16 évvel idősebb testvére, a kaliforniai Disneyland után. A Csipkerózsika kastélyát, a jövő városát, a vadnyugatot, emellett pedig a világhírű Cirque du Soleil saját teátrumát is felvonultató szórakoztató központot 16 millióan látogatják meg évente.

Disney World, Florida, USA

Florida legnépszerűbb turisztikai látványossága saját városában, a Lake Buena Vista területén nyílt meg 1971. október 1-jén, 16 évvel idősebb testvére, a kaliforniai Disneyland után. A Csipkerózsika kastélyát, a jövő városát, a vadnyugatot, emellett pedig a világhírű Cirque du Soleil saját teátrumát is felvonultató szórakoztató központot 16 millióan látogatják meg évente.

Dia

 	Trafalgar Square, London, Egyesült Királyság 	A Trafalgar Square London egyik legnevezetesebb köztere, melynek jelképe a közepén magasodó, csaknem 52 méteres Nelson-emlékoszlop. A tér jellegzetes összképéhez tartozik továbbá a klasszicista stílusú Nemzeti Galéria is. A Trafalgar teret évente mintegy 15 millióan szelik át.

Trafalgar Square, London, Egyesült Királyság

A Trafalgar Square London egyik legnevezetesebb köztere, melynek jelképe a közepén magasodó, csaknem 52 méteres Nelson-emlékoszlop. A tér jellegzetes összképéhez tartozik továbbá a klasszicista stílusú Nemzeti Galéria is. A Trafalgar teret évente mintegy 15 millióan szelik át.

Dia

Niagara-vízesés, Kanada és az USA határaA Niagara folyón található hatalmas vízesésegyüttes Kanada Ontario tartományának, illetve New York állam határán fekszik. A vízesés különlegességét elsősorban szélessége adja, melynek köszönhetően több mint 168 ezer köbméter víz zúdul le percenként a mélybe. A különleges szépségű természeti képződményt évente 14 millióan keresik fel.

Niagara-vízesés, Kanada és az USA határa

A Niagara folyón található hatalmas vízesésegyüttes Kanada Ontario tartományának, illetve New York állam határán fekszik. A vízesés különlegességét elsősorban szélessége adja, melynek köszönhetően több mint 168 ezer köbméter víz zúdul le percenként a mélybe. A különleges szépségű természeti képződményt évente 14 millióan keresik fel.

Dia

 	A kínai nagy fal, Kína 	A kínai nagy fal, vagyis az ország keleti határán épített erődítményrendszerek összessége az időszámításunk előtti 3. illetve a 17. század között épült. A több mint hatezer kilométer hosszú fal célja az volt, hogy megvédje Kína földművelő lakosságát az északi nomád törzsek, elsősorban a hunok támadásaitól. A nagy fal ma az UNESCO Világörökségi listájának részét képezi, és évente mintegy 12 millióan látogatják meg. 	Kapcsolódó szolgáltatás: 	Világörökség linkgyűjtemény »

A kínai nagy fal, Kína

A kínai nagy fal, vagyis az ország keleti határán épített erődítményrendszerek összessége az időszámításunk előtti 3. illetve a 17. század között épült. A több mint hatezer kilométer hosszú fal célja az volt, hogy megvédje Kína földművelő lakosságát az északi nomád törzsek, elsősorban a hunok támadásaitól. A nagy fal ma az UNESCO Világörökségi listájának részét képezi, és évente mintegy 12 millióan látogatják meg.

Kapcsolódó szolgáltatás:
Világörökség linkgyűjtemény »

Dia

 	Notre Dame, Párizs, Franciaország 	A Victor Hugo regényéből is ismert székesegyház Párizs legismertebb temploma, egyben Franciaország egyik nemzeti jelképe. A gótikus stílusú templom alapkövét 1163-ban fektették le, majd 170 évig építették. Monumentális belső tere egyszerre hatezer hívőt képes befogadni. Évente több mint 12 millióan zarándokolnak el hozzá.

Notre Dame, Párizs, Franciaország

A Victor Hugo regényéből is ismert székesegyház Párizs legismertebb temploma, egyben Franciaország egyik nemzeti jelképe. A gótikus stílusú templom alapkövét 1163-ban fektették le, majd 170 évig építették. Monumentális belső tere egyszerre hatezer hívőt képes befogadni. Évente több mint 12 millióan zarándokolnak el hozzá.

Dia

Great Smoky Mountain Nemzeti Park, USAAz Egyesült Államok egyik legvarázslatosabb vidékét magába foglaló nemzeti park az észak-amerikai kontinens keleti felén található, Tenessee és Észak-Karolina határán. Az Appalache-hegységnek, a magas sziklafalaknak, a szurdokoknak, a vízeséseknek és a mesés vadvilágnak köszönhetően az USA leglátogatottabb nemzeti parkja. Évente 9,2 millióan keresik fel.

Great Smoky Mountain Nemzeti Park, USA

Az Egyesült Államok egyik legvarázslatosabb vidékét magába foglaló nemzeti park az észak-amerikai kontinens keleti felén található, Tenessee és Észak-Karolina határán. Az Appalache-hegységnek, a magas sziklafalaknak, a szurdokoknak, a vízeséseknek és a mesés vadvilágnak köszönhetően az USA leglátogatottabb nemzeti parkja. Évente 9,2 millióan keresik fel.

Dia

Sacre Coeur székesegyház, Párizs, FranciaországA Sacre Coeur, vagyis Szent Szív székesegyház Párizs legmagasabb pontjáról, a Montmarte dombjáról hirdeti a hit üzenetét. A neoromán stílusú római katolikus templom 1919-ben készült el, ma pedig egyike Párizs legnépszerűbb látnivalóinak. Évente körülbelül 8 millióan látogatnak ide.

Sacre Coeur székesegyház, Párizs, Franciaország

A Sacre Coeur, vagyis Szent Szív székesegyház Párizs legmagasabb pontjáról, a Montmarte dombjáról hirdeti a hit üzenetét. A neoromán stílusú római katolikus templom 1919-ben készült el, ma pedig egyike Párizs legnépszerűbb látnivalóinak. Évente körülbelül 8 millióan látogatnak ide.

Dia

Louvre, Párizs, FranciaországAz eredetileg királyi kastélynak szánt épületegyüttes ma Párizs nemzeti, egyúttal a világ egyik legismertebb múzeumának ad otthont, mely az európai képzőművészetek mellett egyiptomi, iszlám, etruszk és óceániai emlékeket is bemutat. A Louvre újabb jelképének számító üvegpiramist 1989-ben adták át. Dan Brown regényeinek köszönhetően a múzeum népszerűbb, mint valaha - évente közel 7,5 millióan látogatják meg.

Louvre, Párizs, Franciaország

Az eredetileg királyi kastélynak szánt épületegyüttes ma Párizs nemzeti, egyúttal a világ egyik legismertebb múzeumának ad otthont, mely az európai képzőművészetek mellett egyiptomi, iszlám, etruszk és óceániai emlékeket is bemutat. A Louvre újabb jelképének számító üvegpiramist 1989-ben adták át. Dan Brown regényeinek köszönhetően a múzeum népszerűbb, mint valaha - évente közel 7,5 millióan látogatják meg.

Dia

 	A Tiltott Város, Peking, Kína 	A pekingi Tiltott Város egykor császári lakóhelyként funkcionált - összesen 24 szászárnak volt otthona -, míg 1924-ben a már trónfosztott utolsó császárt is elűzték a palotából. Míg korábban a palotába közönséges halandó nem tehette be a lábát - innen ered elnevezése is -, 1925 októberében létrehozták a Tiltott Város Múzeumot, amit azóta az UNESCO is felvett Világörökségi listájára. A palotát és környékét évente 7 millióan keresik fel. 	Kapcsolódó cikk: 	Nézd meg a tiltott várost! »

A Tiltott Város, Peking, Kína

A pekingi Tiltott Város egykor császári lakóhelyként funkcionált - összesen 24 szászárnak volt otthona -, míg 1924-ben a már trónfosztott utolsó császárt is elűzték a palotából. Míg korábban a palotába közönséges halandó nem tehette be a lábát - innen ered elnevezése is -, 1925 októberében létrehozták a Tiltott Város Múzeumot, amit azóta az UNESCO is felvett Világörökségi listájára. A palotát és környékét évente 7 millióan keresik fel.

Kapcsolódó cikk:
Nézd meg a tiltott várost! »

Dia

Eiffel-torony, Párizs, FranciaországA 322 méter magas, 8600 tonna tömegű, 12 ezer acéldarabból összeállított tornyot eredetileg az 1889-es világkiállításra álmodta meg Gustav Eiffel. Sokáig a világ legmagasabb építményének számított, és - bár átmeneti jelleggel hozták létre, emellett számtalan tüntetést tartottak lebontása érdekében - a mai napig Párizs és egyben Franciaország jelképének számít, amit 6,7 millió turista keres fel minden évben.

Eiffel-torony, Párizs, Franciaország

A 322 méter magas, 8600 tonna tömegű, 12 ezer acéldarabból összeállított tornyot eredetileg az 1889-es világkiállításra álmodta meg Gustav Eiffel. Sokáig a világ legmagasabb építményének számított, és - bár átmeneti jelleggel hozták létre, emellett számtalan tüntetést tartottak lebontása érdekében - a mai napig Párizs és egyben Franciaország jelképének számít, amit 6,7 millió turista keres fel minden évben.

Dia

Universal Studio, Los Angeles, USAAz egyik legrégebbi filmstúdió, a Universal hollywoodi szórakoztató parkja a filmrajongók Mekkájának számít. A parkba látogatók az eredeti díszletek között élhetik át a filmeken látott jeleneteket, emellett a film történetébe is betekintést nyerhetnek, a némafilmektől egészen napjaink szuperprodukcióiig. A parkot évente 4,7 millióan látogatják meg.

Universal Studio, Los Angeles, USA

Az egyik legrégebbi filmstúdió, a Universal hollywoodi szórakoztató parkja a filmrajongók Mekkájának számít. A parkba látogatók az eredeti díszletek között élhetik át a filmeken látott jeleneteket, emellett a film történetébe is betekintést nyerhetnek, a némafilmektől egészen napjaink szuperprodukcióiig. A parkot évente 4,7 millióan látogatják meg.

Dia

National Gallery, London, Egyesült KirályságA National Gallery-t, vagyis a brit Nemzeti Képtárat 1824-ben nyitották meg. A Trafalgar téren elhelyezkedő klasszicista stílusú palota igen értékes gyűjteménynek ad otthont, mely vetekszik az orosz Ermitázs és a francia Louvre gyűjteményével is. A múzeumot évente 4,6 millióan keresik fel.

National Gallery, London, Egyesült Királyság

A National Gallery-t, vagyis a brit Nemzeti Képtárat 1824-ben nyitották meg. A Trafalgar téren elhelyezkedő klasszicista stílusú palota igen értékes gyűjteménynek ad otthont, mely vetekszik az orosz Ermitázs és a francia Louvre gyűjteményével is. A múzeumot évente 4,6 millióan keresik fel.

Dia

 	Metropolitan Múzeum, New York, USA 	A New York-i Central Park keleti végén található múzeum Amerika egyik leghíresebb képzőművészeti gyűjteményének ad otthont. Részletesen mutatja be az amerikai művészetet, mindemellett jelentős és egyedülálló a populáris kultúrát és a kortárs művészeteket bemutató gyűjteménye is. A múzeumot évente 4,5 millióan keresik fel.

Metropolitan Múzeum, New York, USA

A New York-i Central Park keleti végén található múzeum Amerika egyik leghíresebb képzőművészeti gyűjteményének ad otthont. Részletesen mutatja be az amerikai művészetet, mindemellett jelentős és egyedülálló a populáris kultúrát és a kortárs művészeteket bemutató gyűjteménye is. A múzeumot évente 4,5 millióan keresik fel.

Dia

 	Grand Canyon, Arizona, USA 	A Grand Canyon, vagyis a Nagy Szurdok az Egyesült Államokban található völgyszurdok, melyet a Colorado folyó mintegy hatmillió év alatt hozott létre. A Grand Canyon hosszúsága 446 kilométer, mélysége pedig néhol a másfél kilométert is meghaladja. Az egyedülálló természeti képződményt évente 4,4 millió turista csodálja meg. 	Kapcsolódó címke: 	Grand Canyon »

Grand Canyon, Arizona, USA

A Grand Canyon, vagyis a Nagy Szurdok az Egyesült Államokban található völgyszurdok, melyet a Colorado folyó mintegy hatmillió év alatt hozott létre. A Grand Canyon hosszúsága 446 kilométer, mélysége pedig néhol a másfél kilométert is meghaladja. Az egyedülálló természeti képződményt évente 4,4 millió turista csodálja meg.

Kapcsolódó címke:
Grand Canyon »

Dia

Szabadság-szobor, New York, USAA New York előtt, a Hudson-folyó torkolatánál álló Szabadság-szobrot Franciaország adta az Egyesült Államoknak, utóbbi függetlenségének százéves évfordulója alkalmából. A Liberty Island-en található 93 méter magas kolosszus belsejének egy része a nagyközönség számára is látogatható. A New York és az újvilág jelképének számító szoborhoz évente csaknem 4,3 millióan látogatnak el.

Szabadság-szobor, New York, USA

A New York előtt, a Hudson-folyó torkolatánál álló Szabadság-szobrot Franciaország adta az Egyesült Államoknak, utóbbi függetlenségének százéves évfordulója alkalmából. A Liberty Island-en található 93 méter magas kolosszus belsejének egy része a nagyközönség számára is látogatható. A New York és az újvilág jelképének számító szoborhoz évente csaknem 4,3 millióan látogatnak el.

Dia

Tate Modern, London, Egyesült KirályságA Tate Modern, vagyis a modern művészetek brit nemzeti galériája 2000-ben nyílt meg, egy használaton kívüli londoni hangár átalakításával. Gyűjteményén kívül az épület különlegességéhez a bent felállított öt óriáscsúszda is hozzájárul, melyek célja, hogy a test és a lélek számára is játszóteret biztosítsanak. A múzeumot 4,2 millióan keresik fel évente.

Tate Modern, London, Egyesült Királyság

A Tate Modern, vagyis a modern művészetek brit nemzeti galériája 2000-ben nyílt meg, egy használaton kívüli londoni hangár átalakításával. Gyűjteményén kívül az épület különlegességéhez a bent felállított öt óriáscsúszda is hozzájárul, melyek célja, hogy a test és a lélek számára is játszóteret biztosítsanak. A múzeumot 4,2 millióan keresik fel évente.

Dia

Vatikánváros, OlaszországAz Olaszország területe által körbeölelt Vatikán a katolikus egyház állama, egyben a legkisebb független állam, akár a területét, akár lakosságának számát vesszük figyelembe. A Vatikán legfőbb látnivalói közé tartozik a Szent Péter bazilika, a Szent Péter tér, a vatikáni kertek, a Vatikáni Múzeum, Könyvár, illetve Levéltár. Évente körülbelül 4,2 millióan zarándokolnak el Vatikánvárosba.

Vatikánváros, Olaszország

Az Olaszország területe által körbeölelt Vatikán a katolikus egyház állama, egyben a legkisebb független állam, akár a területét, akár lakosságának számát vesszük figyelembe. A Vatikán legfőbb látnivalói közé tartozik a Szent Péter bazilika, a Szent Péter tér, a vatikáni kertek, a Vatikáni Múzeum, Könyvár, illetve Levéltár. Évente körülbelül 4,2 millióan zarándokolnak el Vatikánvárosba.

Dia

Colosseum, Róma, OlaszországA Róma szimbólumának számító monumentális Colosseum időszámításunk után 80-ban épült, Vespasianus császár uralma alatt. Mintegy 188 méter hosszú, csaknem 50 méter magas, és igen bonyolult szerkezeti felépítés jellemzi. A Forum Romanum délkeleti részén álló, eredetileg a gladiátor- és állatviadalok színhelyeként szolgáló építményt évente mintegy 4 millióan keresik fel.

Colosseum, Róma, Olaszország

A Róma szimbólumának számító monumentális Colosseum időszámításunk után 80-ban épült, Vespasianus császár uralma alatt. Mintegy 188 méter hosszú, csaknem 50 méter magas, és igen bonyolult szerkezeti felépítés jellemzi. A Forum Romanum délkeleti részén álló, eredetileg a gladiátor- és állatviadalok színhelyeként szolgáló építményt évente mintegy 4 millióan keresik fel.

Dia

Empire State Building, New York, USAA 102 emeletes és 381 méter magas Empire State Building New York városának jelképe, egyben jelenlegi legmagasabb épülete. A Manhattanben magasodó toronyba 1860 lépcső és 75 lift visz fel, megépítése azonban csak egy évig és 45 napig tartott. A jelenleg irodaépületként funkcionáló építményt 4 millióan keresik fel évente.

Empire State Building, New York, USA

A 102 emeletes és 381 méter magas Empire State Building New York városának jelképe, egyben jelenlegi legmagasabb épülete. A Manhattanben magasodó toronyba 1860 lépcső és 75 lift visz fel, megépítése azonban csak egy évig és 45 napig tartott. A jelenleg irodaépületként funkcionáló építményt 4 millióan keresik fel évente.

Dia

A Sidney-i Operaház, Sidney, AusztráliaA híres operaház megépítésére 1954-ben írtak ki pályázatot, melynek nyertese egy ismeretlen dán építész lett, akit Sydney hatalmas jachtkikötőjének vitorlásai ihlettek meg a terv elkészítése során. A világűrkorszak gótikájaként emlegetett operaházban található a világ legnagyobb színpadi függönye, egyúttal a legnagyobb mechanikus orgona is. Az operaházat évente 4 millióan keresik fel.

A Sidney-i Operaház, Sidney, Ausztrália

A híres operaház megépítésére 1954-ben írtak ki pályázatot, melynek nyertese egy ismeretlen dán építész lett, akit Sydney hatalmas jachtkikötőjének vitorlásai ihlettek meg a terv elkészítése során. A világűrkorszak gótikájaként emlegetett operaházban található a világ legnagyobb színpadi függönye, egyúttal a legnagyobb mechanikus orgona is. Az operaházat évente 4 millióan keresik fel.

Dia

 	London Eye, London, Egyesült Királyság 	A London Eye-t, vagyis a Millenniumi Kereket 1999-ben készítették el, majd 2000-ben adták át a nagyközönségnek. A 135 méter magas szerkezet 2006-ig a világ legmagasabb óriáskerekének számított. A Temze keleti partján álló és egész Londonra kiváló panorámát nyújtó látványosságot évente körülbelül 3,5 millió turista keresi fel.

London Eye, London, Egyesült Királyság

A London Eye-t, vagyis a Millenniumi Kereket 1999-ben készítették el, majd 2000-ben adták át a nagyközönségnek. A 135 méter magas szerkezet 2006-ig a világ legmagasabb óriáskerekének számított. A Temze keleti partján álló és egész Londonra kiváló panorámát nyújtó látványosságot évente körülbelül 3,5 millió turista keresi fel.

Dia

Versailles, Párizs, FranciaországVersailles korábban Franciaország nem hivatalos fővárosának számított, ma pedig Párizs egyik leggazdagabb külvárosa. Látnivalói között elsőként említendő a XIV. Lajos által építtetett fényűző Versailles-i kastély, illetve pompás, számos melléképületet - többek között a Trianon-palotákat is magában foglaló - kertje. Versailles-ba évente 3,45 millióan látogatnak el.

Versailles, Párizs, Franciaország

Versailles korábban Franciaország nem hivatalos fővárosának számított, ma pedig Párizs egyik leggazdagabb külvárosa. Látnivalói között elsőként említendő a XIV. Lajos által építtetett fényűző Versailles-i kastély, illetve pompás, számos melléképületet - többek között a Trianon-palotákat is magában foglaló - kertje. Versailles-ba évente 3,45 millióan látogatnak el.

Dia

Yosemite Nemzeti Park, Kalifornia, USAAz Egyesült Államok második nemzeti parkja a Sierra Nevada hegyvonulatainak nyugati lejtőin fekszik. Területe több mint 3000 négyzetkilométer, mely érdekességek százait rejti magában, többek között gleccsertavakat, sziklatömböket, ősi mamutfenyőket, nem utolsósorban pedig az 1095 méter magas El Capitan sziklát. A Nemzeti Parkot 3,44 millióan keresik fel évente.

Yosemite Nemzeti Park, Kalifornia, USA

Az Egyesült Államok második nemzeti parkja a Sierra Nevada hegyvonulatainak nyugati lejtőin fekszik. Területe több mint 3000 négyzetkilométer, mely érdekességek százait rejti magában, többek között gleccsertavakat, sziklatömböket, ősi mamutfenyőket, nem utolsósorban pedig az 1095 méter magas El Capitan sziklát. A Nemzeti Parkot 3,44 millióan keresik fel évente.

Dia

A Nagy Piramis, Gíza, EgyiptomA gízai piramisok a legrégebbiek az ókor hét csodája közül, emellett az egyedüliek, melyek a mai napig fennmaradtak. A kínai nagy fal mellett a piramisok és a hozzájuk csatlakozó kultikus építmények, valamint a sírmezők - melyek a körzetet halotti várossá avatták - összessége a kínai nagy fal mellett a legnagyobb ismert építménynek számít. Évente mintegy 3 millió turista látogat ide.

A Nagy Piramis, Gíza, Egyiptom

A gízai piramisok a legrégebbiek az ókor hét csodája közül, emellett az egyedüliek, melyek a mai napig fennmaradtak. A kínai nagy fal mellett a piramisok és a hozzájuk csatlakozó kultikus építmények, valamint a sírmezők - melyek a körzetet halotti várossá avatták - összessége a kínai nagy fal mellett a legnagyobb ismert építménynek számít. Évente mintegy 3 millió turista látogat ide.

Dia

Ermitázs, Szentpétervár, OroszországAz Oroszország leghíresebb, egyben a világ egyik leglátogatottabb múzeumának számító Ermitázs épülete Szentpéterváron, a Néva partján magasodik. Nagy Katalin cárnő tartotta itt első gyűjteményét, ma pedig olyan alkotásoknak ad otthont, mint Goya, Caravaggio, El Greco, Renoir, Monet, Rodin, Cézanne művei, illetve a Fabergé-kiállítás. A múzeumot évente körülbelül 2,5 millióan keresik fel.

Ermitázs, Szentpétervár, Oroszország

Az Oroszország leghíresebb, egyben a világ egyik leglátogatottabb múzeumának számító Ermitázs épülete Szentpéterváron, a Néva partján magasodik. Nagy Katalin cárnő tartotta itt első gyűjteményét, ma pedig olyan alkotásoknak ad otthont, mint Goya, Caravaggio, El Greco, Renoir, Monet, Rodin, Cézanne művei, illetve a Fabergé-kiállítás. A múzeumot évente körülbelül 2,5 millióan keresik fel.

Dia

 	Pompei, Olaszország 	A Nápoly közelében fekvő ókori római várost a Vezúv kitörése pusztította el időszámításunk szerint 79-ben. A vulkán egyúttal több méter vastag hamuréteggel borította be a várost, így annak örökségét megőrizte az utókornak. A romokat csak 1600 évvel később fedezték fel, ma azonban Olaszország egyik legkiemeltebb turisztikai célpontja. A Világörökség részét képező helyet évente 2,5 millióan keresik fel. 	Kapcsolódó cikk: 	Fotókon az eltemetett város »

Pompei, Olaszország

A Nápoly közelében fekvő ókori római várost a Vezúv kitörése pusztította el időszámításunk szerint 79-ben. A vulkán egyúttal több méter vastag hamuréteggel borította be a várost, így annak örökségét megőrizte az utókornak. A romokat csak 1600 évvel később fedezték fel, ma azonban Olaszország egyik legkiemeltebb turisztikai célpontja. A Világörökség részét képező helyet évente 2,5 millióan keresik fel.

Kapcsolódó cikk:
Fotókon az eltemetett város »

Dia

Tádzs Mahal, Agra, IndiaAz indiai Agrában található, 17. században épült mauzóleumot Sahdzsahán császár építtette felesége, Mumtaz Mahal halálakor. A legenda szerint a császár megvakíttatta a síremlék építőjét, hogy soha ne alkothasson még egy, a Tádzs Mahalhoz fogható csodát. Az épületet, illetve a patakkal és ciprusokkal díszített, földi paradicsomot jelképező kertet évente mintegy 2,4 millió turista keresi fel.

Tádzs Mahal, Agra, India

Az indiai Agrában található, 17. században épült mauzóleumot Sahdzsahán császár építtette felesége, Mumtaz Mahal halálakor. A legenda szerint a császár megvakíttatta a síremlék építőjét, hogy soha ne alkothasson még egy, a Tádzs Mahalhoz fogható csodát. Az épületet, illetve a patakkal és ciprusokkal díszített, földi paradicsomot jelképező kertet évente mintegy 2,4 millió turista keresi fel.
Blog.hu ajánló
Szerző: Árbócz Lilla
Fotó: