Már ne a barna szószt keressük! (x)

Ismerd meg Németország kulináris különlegességeit!

Már ne a barna szószt keressük! (x)
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Régen járhatott Németországban, aki még mindig azt gondolja, hogy egy tipikus vacsora főtt krumpliból, húsból és barna szószból áll. Az ország egyszerűen olyan kulináris különlegességeket kínál, melyek megnyilvánulhatnak egy street food ételben, de vacsorázhatunk akár egy három Michelin-csillagos étteremben is.

Németország minden szövetségi állama őriz több száz éves recepteket, így Baden-Württemberg a Maultaschenét, azaz a derelyéét, melyet stuttgarti hagyomány szerint darált hússal és spenóttal töltenek meg.

A legenda szerint a tésztatáskákat a szerzetesek találták ki, akik a böjti időszakban sem akartak lemondani a húsról, így a tiltott ételt egyszerűen eldugták a tésztaköntösbe - innen származik az étel vicces elnevezése: Herrgottsb’scheißerle, vagyis az Atyaúristen-átvágós.

A német konyha nem tucatnyi, hanem több száz kolbászfélét tart számon. Ezek közül az egyik legismertebb a bajorországi weißwurst, azaz a fehér kolbász borjú- és sertéshúsból, hagymával és petrezselyemmel fűszerezve. Hagyományosan a sörkertekben még déli 12 óra előtt fogyasztják, azaz cincálják ki a bőréből - édes mustár, perec és sör kíséretében.

Aki kicsit bolondosabb kolbászfélét enne, Berlinben kérjen curry wurstot. A Konnopke’s Imbiss-ben a Schönhauser Allee-n öt tüzességi fokozatban kapható - és már 1930 óta. Azt, hogy múzeuma van az ételnek, mondanunk sem kell. Akik imádják a tenger adta kincseket, a hamburgi halpiacon ki ne hagyják a halas szendvicset, a Rollmops élvezete itt már kereken háromszáz  éve hagyomány. 

A német kenyérkultúra világörökség

Aki járt már német pékségben, nem tudja elfelejteni az óriási választékot. Ehhez még hozzájárul, ha az egyes régiókban tudjuk, hogy pontosan mit keressünk, mert számos kenyérfajtát tartanak számon.

Vesztfáliában a Pumpernickel, a rozsdarából készült kenyér az igazi, de az igazi barna vagy fekete kenyér fajtáiból is több tucatnyi akad. Mischbrot - kevert kenyér -, Vollkornbrot, vagyis egész magos kenyér - csak súgunk, mit kérjünk. A fehér kenyér tulajdonképpen csak a 20. században terjedt el, a finom zsömléket elég egyszer megkóstolni, hogy vágyni kezdjünk rá.

Sajtból van az út? 

Schleswig-Holstein több mint 120 különböző sajtfajtával büszkélkedhet: a többségük kézműves sajtkészítőknél készül. A Sajtút Schleswig-Holstein ezt a sokszínűséget mutatja be az utazóknak: a tehén-, kecske- és juhtejből készített, fiatal és érett, puha és kemény, savanyú, sós, erős, pikáns és édes sajtvariációk mennyeiek.

Csillagos minősítések: Németországban jelenleg a Michelin Guide háromszáz éttermet tüntetett ki egy, kettő vagy három csillaggal - ez több, mint eddig bármikor.

A fűszeresen savanyított uborka a Spreewald legismertebb specialitása: a roppanós finomság például mustár-, fokhagyma- vagy borsízesítéssel is kapható. A kereken 260 kilométeres Uborka-kerékpárúton a biciklisek nyomon követhetik a zöldség útját a termőföldtől egészen az üvegig.

Süti, torta, édesség

A desszertimádók a fekete-erdei tortát bizonyára ismerik, és a karácsonyi időszak közkedvelt specialitása, a drezdai Christstollen is utolért minket. Az egykoron középkori böjti sütemény ma egy tartalmas, kelt tésztás finomság szárított gyümölcsökkel, melyet a kereken 130 stollensütödében és cukrászdában lakat alatt őrzött, házi receptek alapján készítenek. A gyümölcsös piték szilvából, körtéből, barackból vagy rebarbarából és a különböző sajttorták a délutáni süteményezésnek elengedhetetlen kellékei. Nem csak vasárnap! Mindennap!

A németek imádják mások konyháját

Míg például Franciaországban vagy Olaszországban mindig is a saját nemzeti konyha állt a fókuszban, a németek már nagyon korán kulináris felfedezőútra indultak: a munkások migrációjával párhuzamosan a '60-as évek végén a német városokban sorra nyíltak az olasz éttermek és a balkángrillek, később a török imbiszek, a görög tavernák és a spanyol tapas-bárok.

Ma pedig Hamburgban, Berlinben, Münchenben vagy Frankfurtban olyan egzotikus desztinációkat is felfedezhetünk ízügyileg, mint a Seychelle-szigetek, Hawaii, Peru vagy akár Malajzia. A német vendéglők sokrétű kínálattal rendelkeznek az olasz pizza, a francia sajtok, az afrikai fűszerélmények, illetve a japán sushi, a pekingi kacsa vagy akár az amerikai tex-mex-food terén is.

A németek egzotikus ételek iránti vágya az éttermekben szorosan összefügg utazási szenvedélyükkel, valamint a más országok és kultúrák iránti fogékonyságukkal. Az ízélményre fókuszáló hobbiszakácsok a hazai edényekben is szívesen kombinálják egymással a német ételeket és a nagyvilág receptjeit.

A jól felszerelt szupermarketek és csemegeboltok pedig gazdag választékot kínálnak a nemzetközi konyha hozzávalóiból. Így aztán a világból ide érkező utazókat Németország kulináris otthonélménnyel várja. Nem véletlen tehát, hogy 2018-at Németország a kulinária évének kiáltotta ki, úgy utazzunk, hogy végigkóstoljuk az országot!

Sör vagy bor?

Mind a bor, mind pedig a sör német nemzeti italnak számít. A bortúrák a legfelkapottabb szabadidős programok közé tartoznak: a 13 német bortermelő területen több mint ötszáz felkészült bor-idegenvezető kalauzolja a turistákat.

A bortúrakínálat spektruma a rövidebb kirándulásoktól és a kisebb körutaktól az egész napos résztúrákon át a több napos utazásokig terjed. Egy szép példa a hét kilométeres, 2007 áprilisában felavatott Bor és kő élményút - Erlebnispfad Wein und Stein - Heppenheimban, a hesseni hegyút mentén, mely hetven állomáson, képes táblák segítségével rengeteg információt ad a bor témakörében.

Észak-Rajna-Vesztfália sörkínálata egészen a kölni Kölsch-től a szomszédos, düsseldorfi Altbieren át a számtalan nagy és kis sörfőzdéig tart a szövetségi állam minden régiójában. Dortmundban a Sörfőzőmúzeum 1100 négyzetméteren mutatja be a sörfőzés minden csínját-bínját. Hogy miért ilyen nagy területen? Volt mit összegyűjteni az 1300 sörfőzde hagyományaiból…

Ezt is szeretjük