Buja édenkert Budapest eldugott gyöngyszemén: egykor 50 vízimalom állt a Molnár-szigeten

A vadregényes Molnár-szigeten egykor vízimalmok sorakoztak, ma gyönyörű hely a kiruccanásokhoz.

molnar-sziget-csepel-sziget
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Budapest tele van csodás helyszínekkel, amelyeket egyszer látni kell az életben: a belvárosi nyüzsgéstől kissé távolabb, ám tömegközlekedéssel is könnyen elérhető térségei között érintetlen, paradicsomi zugok is szép számmal akadnak. Az egyik legkülönlegesebb pontja a Soroksárhoz tartozó Molnár-sziget.

Dél-Pest Duna-partja hangulatos, nyugodt, remek helyszíne a családi, baráti sétáknak, de a sportolók, a kutyasétáltatók, a piknikezni vágyók és a horgászok is megtalálják itt számításaikat. A Ráckevei-Duna-ág mindkét oldala remek választás: a csepeli Kis-Duna-part és a Kolonics György sétány, valamint a pesterzsébeti és soroksári partszakasz is imádni való. Kissé mégis érdemes délebbre venni az irányt: a Duna-ág gyöngyszeme a Molnár-sziget.

A Molnár-sziget kincsei

A Molnár-sziget jelenleg a nyugalomra és a természet szépségeire vágyó kirándulók kedvelt helyszíne, ám régen egészen másféle élet folyt itt. Az elnevezés persze nem véletlen: egykor mintegy ötven vízimalom sorakozott itt a Dunán, hogy a túlnyomórészt soroksári rozsból lisztet őröljenek, majd a belőlük készült sváb rozskenyeret a fővárosba szállítsák, jobb híján csónakokkal. A csónakos közlekedés sokáig bevett gyakorlatnak számított a helyen.

A szigetet ráadásul alacsony fekvésének köszönhetően régen rendre elárasztotta a Duna vize, így a helyiek hozzászoktak a csónakozáshoz, a Duna szabályozása és az itt folytatott emberi tevékenység miatt azonban a 20. századra iszappal töltődött fel a meder, a sziget méretei megnőttek, egyre kevésbé fenyegették az áradások.

A cikk az ajánló után folytatódik

Talán nem meglepő tendencia, hogy az 1900-as évek második felében a tehetősebb fővárosiak is felfedezték maguknak a paradicsomi helyet, egyre több üdülőt létesítve a szigeten. A nyaralók megjelenése magával vonta az infrastruktúra fejlődését: először áramszolgáltatás és víz, majd vezetékes gáz is elérhetővé vált. A könnyű elérhetőség, a komfortos körülmények pedig az egész éves tartózkodást is lehetővé tették, az elmúlt évtizedekben sokan költöztek ide.

A csodás helyszín számos művészt inspirált, ami a környéket elnézve érthető. A természetes kép szerencsére a mai napig adott, így az sok kirándulót és vízi túrázót vonz.

A terület tömegközlekedéssel is egyszerűen elérhető: szárazföldi úton Soroksár, vízi úton Csepel felől. Előbbi esetében Soroksár, Hősök tere HÉV-megállótól néhány perc sétával közelíthető meg a Meder utcai híd. A hídon átkelve vendéglátóhely is található, de A nagy ho-ho-ho horgászból ismert Főkukac miniszobrát is megtekinthetitek, amelyet Kolodko készített.

A Tündérkertben a gyerekek kedvéért vizes játszótér is működik itt, de futók, mozogni vágyók számára fitneszpark, futópálya, sportpályák is épültek, valamint pihenőpark, nyilvános mosdókkal.
Csepel-Királyerdőtől a D14-es számú komppal lehet átkelni a szigetre, ehhez a 71-es és a 148-as busz Csepel, Soroksári rév megállójáig kell menni.

molnár-sziget
Fotó: Indafotó / siofok35

A zárt, fűthető belső térrel és nyitott fedélzeti utastérrel is rendelkező komp 7 és 20 óra között közlekedik mindennap, azon kerékpár és kutyus is szállítható külön jegy váltásával vagy bérlettel, a díjszabásról a BKK oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

Piaci nyüzsgés Budapest környékén

A hamisítatlan piaci hangulat elérhető Budapesten és környékén több helyen, érdemes körülnézni némelyiken.

(Képek: Országalbum/István 1949, Indafotó/siofok35, Fortepan/ Schmidt Albin.)

Ezt is szeretjük