A világ leggyönyörűbb helye

A nyolcadik csoda

Bár számtalan vadregényes, érintetlen táj létezik, van egy, mely szinte mindegyiket felülmúlja. Itt az ideje, hogy megismerd Új-Zéland csodáját.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amikor a nagy utazó, Rudyard Kipling, A dzsungel könyvét megalkotó Nobel-díjas angol író az új-zélandi Milford-szoros magasba szökő szikláit, kristálytiszta, sötétkék vizét megpillantotta, egyszerűen csak annyit mondott: ez a világ nyolcadik csodája.

Maga a földi paradicsom

Az Új-Zéland Déli-szigetén, Dunedintól 260 kilométerre északnyugatra fekvő Milford-szoros sok tekintetben olyan, mint egy fjord.

Húsz kilométer hosszú, meredek falú, szűk öböl, mely a szájánál sekélyebb, a fejénél pedig mélyebb. Az utolsó jégkorszak idején egy gleccser hozta létre, mely a tenger felé tartó útja során mély árkot vájt a kőzetbe. Amikor a jég mintegy tízezer évvel ezelőtt visszahúzódott, a gleccser völgyébe bevonult a Tasman-tenger.

A már szinte hihetetlen szépségű tájat az európai felfedezők hosszú ideig érintetlenül hagyták, köszönhetően annak, hogy a szoros bejárata igen szűk volt, így amellett, hogy nem is sejthették, milyen káprázatos és egyedülálló világot rejtenek a belső öblök, féltek a kedvezőtlen széljárás és a hajósok számára félelmet keltő sziklák baljós összjátékától. Ezek a sziklák ugyanis a világ leghatalmasabbjai közé tartoznak: több mint 1500 méterrel magasodnak a tenger fölé, és négyszáz méter mélységig nyúlnak a víz alá, létrehozva azt a lenyűgöző panorámát, mely mára az egész világon ismertté tette ezt a különleges helyet.

Sziklák és vízesések földje

A Milford-szoros vidéke Földünk legcsapadékosabb helye, ennek is köszönheti sajátos élővilágát, az évi több mint hatezer milliméter eső mindemellett felduzzasztja a forrásokat és a folyókat, így a bő vízesések néhol háromszáz méteres vagy még nagyobb magasságból hullanak az alattuk húzódó öbölbe.

Ilyen a Hanging Veil-, azaz Függőfátyol-vízesés is, mely onnan kapta a nevét, hogy amikor a lezúduló víz a sziklának csapódik, fátyolszerű permet száll fel. A szoros bejáratát a fenséges Mitre-csúcs őrzi, mely 1695 méterrel magasodik a víz szintje fölé, és igen gyakran burkolózik felhő- és párapaplanba, amiért is a helyiek Rejtőzködőnek hívják. A hegyek oldalán lezúduló, igen nagy mennyiségű édesvíz adja a Milford-szoros felszíni édesvízrétegének állandó utánpótlását, és biztosítja e különleges vízi élőhely fennmaradását.

Tó és tenger, egy helyen

A szoros vize három jól elkülöníthető rétegből áll. A felszín közelében csekély a sókoncentráció, a patakból érkező édesvíz fajsúlya ugyanis kisebb, mint a tengervízé, ezért a felszínen marad, és három méternél valamivel vastagabb réteget alkot. A felszíni rétegek a tenger felé sodródva az alattuk lévő sós vízből is magukkal ragadnak valamennyit, így létrejön egy zóna, melynek vize csak félig sós.

Ez a mozgás ellenáramlatot kelt, mely az átmeneti zóna alatt harminc méteres mélységig tengervizet szippant a szorosba. Az ennél mélyebben fekvő rétegek vize sós, és lényegében mozdulatlan.

Az édesvíz jelenléte nagymértékben befolyásolja a Milford-szoros tengeri élővilágát, melynek rendkívüli változatossága mindennek köszönhetően világszinten is páratlan, egyúttal búvárok ezreit vonzza ide a legmesszibb tájakról is.

Kihaltnak hitt fajok menedéke

A környéken nem csupán a tengeri élővilág, illetve a ritka fekete korallok populációja páratlan. A Fjordlands Nemzeti Park részeként védettséget élvező Milford-szoros és a környező, erdőkkel borított hegyek adnak otthont egy különös és ritka madárnak, a takahénak is. E röpképtelen, tyúk nagyságú teremtmény ragyogó bíbor és kék színű tollruhát visel, nagy csőre van, és kizárólag az egyik itt honos fűféle leveleit és magját fogyasztja.

Egészen 1947-ig úgy vélték, kihalt, ám ekkor egy mintegy száz egyedből álló telepre bukkantak a Te Anau-tó mocsaras partjain. A szigorúan védett takahe mára szépen elszaporodott a parkban. Majdnem ugyanilyen ritka a kakapo, ez a földön élő, zöldes színű papagájféle is. Külleme és életmódja a baglyokéra emlékeztet, a nappalt földbe vájt odvában tölti, és, bár tudna repülni, nem teszi. Ez a faj is nagyon megritkult, és csak a park nyújtotta védelem mentette meg a kipusztulástól.

Új-Zéland büszkesége

A Milford-szoros tökéletes úti cél, ha vadregényes természetre és kalandokra vágysz, illetve olyan tájra, melyhez hasonlót egész biztos, hogy nem láttál még életedben.

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nem véletlen, hogy a hely turisták ezreit vonzza ide mindennap, emellett Új-Zéland legnépszerűbb látványosságának számít, melyet évente több mint félmillióan keresnek fel. Az ideérkezők a búvárkodás, a vízi sportok és a túrák számos formáját kipróbálhatják szervezett kereteken belül, emellett hajóval is bejárhatják a környéket - aki még különlegesebb élményre vágyik, ezt akár éjszaka is megteheti.

Cikkünk a Reader's Digest Különös helyek, elbűvölő tájak című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük