A lehetetlenül kicsi szigetet 131-en lakják, van bordélyháza és kocsmája is: még egyik országhoz sem tartozik Migingo

A világ egyik legsűrűbben lakott szigetén szinte minden van, amire a megfáradt halászoknak szüksége lehet.

migingo2
beauty and style
Top olvasott cikkek

A világban számos olyan hely van, ami annyira sűrűn lakott, hogy egy külső szemlélő számára szinte lehetetlen kiigazodni rajta, ám a helyiek jól érzik magukat így, és igazi közösségeket alkotnak. Az Afrikában található Migingóval is ez a helyzet, bár az elhelyezkedése jó pár konfliktus forrása volt az elmúlt években.

A Viktória-tó Afrika legnagyobb tava, és három ország, Uganda, Kenya és Tanzánia osztozik rajta. A keleti partjainál három kis sziget is található: a lakatlan Musingo és Pyramid, valamint az igencsak sűrűn beépített Migingo, ahol kicsi méretei ellenére szinte minden megtalálható.

A kis sziget, amin összevesztek az országok

Migingo egy 2000 négyzetméteres, sziklás és zord földterület a Viktória-tóban kevés növényzettel, és pont Uganda és Kenya határánál fekszik. A kenyaiak története szerint két halász, Dalmas Tembo és George Kibebe vertek tábort először a szigeten 1991-ben, ekkor még csak növények és állatok, madarak, kígyók éltek itt. Az ugandai Joseph Nsubuga szerint azonban 2004-ben, az ő letelepedésének hatására kezdett fellendülni a sziget. Ez a területi vita később csak tovább fokozódott Uganda és Kenya között, kisebb diplomáciai botrányt váltott ki, amikor az ugandai rendőrség kitűzte a saját zászlaját, vagy amikor kijelentették, hogy a szigetet átadják Kenyának, de a körülötte lévő víz ugandai terület.

migingo1
Fotó: Anadolu Agency / Getty Images Hungary

De miért övez ekkora vita és érdeklődés egy ilyen kicsi, látszólag jelentéktelennek tűnő szigetet? A válasz a halászatban rejlik, hiszen a Viktória-tó ezen részén nagyon sok nílusi sügér él, ami jó bevételi forrást jelent a halászoknak. A sziget infrastruktúrája is emiatt alakult ki: van itt négy kocsma, több bordélyház, boltok, vendégházak és gyógyszertár, sőt kirendelt irodája a halászati hatóságnak és a helyi rendőrségnek is. Az átutazó halászok mellett már állandó lakói is vannak a szigetnek: egy 2009-es népszámlálás szerint 131-en élnek itt, ezzel pedig nemcsak Afrika, hanem a világ egyik legsűrűbben lakott szigete.

Az országoknak azonban még annak ellenére sem sikerült megegyezniük a szigetről, hogy az hivatalosan Kenyához tartozik, valamint ennek az országnak a partjai vannak sokkal közelebb a szigethez - habár Uganda határvonala is csak 500 méterre húzódik tőle. Migingo történetének legviharosabb időszaka 2009 volt, amikor az ugandai szigetfoglalás miatt az itt élő kenyaiaknak külön engedélyeket kellett vásárolniuk az ugandai kormánytól, hogy itt halászhassanak. Ez év márciusában olyannyira elmérgesedett a helyzet, hogy a két ország külügyminisztere találkozón beszélte át a sziget sorsát, Uganda pedig visszavonta azt a 48 rendőrt, akiket a szigetre rendelt. Végül az a döntés született, hogy egyik ország sem teszi ki itt a zászlaját, így Migingo ma már sokkal békésebb helynek számít.

A Kígyó-szigeten tilos és életveszélyes kikötni

Halálos mérgű hüllők ezrei élnek a Kígyó-szigeten, éppen ezért tilos a látogatása.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük