Százezrek látogatják a gyógyító magyar falut: lehet, hogy emiatt most még többen fogják!
Még szebb lett a különleges magyar hely, nézd meg!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Csaknem 2,8 milliárd forintos beruházással újult meg nemrég a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhely, Magyarország leglátogatottabb római katolikus búcsújáróhelye, melyet szeptember eleji átadása és megszentelése óta számos új létesítménnyel kibővülve látogathatnak meg az érdeklődők, akiknek a száma eddig is elérte átlagosan az évi kétszázezret.

Megszépült a szabadtéri miséző hely, megközelíthetőbbé vált a Szűzanya szobra, felújították a zarándokházat, és új zarándokszállásokat is építettek.

Ezek voltak a felújítás részei

A másfél évig tartó munkák során négyezer négyzetméternyi területen újítottak fel, és ugyanekkora területen építettek új létesítményeket, amelyek a zarándokok kényelmét, a kegyhely jobb használhatóságát biztosítják.

Az új fogadóépületben és a közösségi terekben tematikus vallásturisztikai programokkal, étteremmel, galériával, vetítőteremmel és kávézóval is várják a búcsújárókat, a zarándokokat és a turistákat.

A szabadtéri misézőhely új burkolatot és utcabútorokat kapott, a lourdes-i barlangot immár nagyméretű mozaikkompozíció, Marko Rupnik jezsuita szerzetes munkája díszíti.

A zarándokház

A betegek már lépcsőzés nélkül is meg tudják közelíteni a barlang támfalában lévő fülkében elhelyezett Szűzanya-szobrot. A templomban az átalakítás révén jobban látható, illetve könnyebben megközelíthető lett a kegyszobor és a restaurált kegyoltár.

Komfortos zarándokház várja a látogatókat

A Nógrád megyei kegyhelyen komfortosabbá tették a zarándokházat, és további zarándokszállásokat építettek. A három új épületben 140 ember szállásolható el.

A fejlesztés része a 200 négyzetméteres, teraszos rendezvényterem, a 250 adagos konyha, az új mosdócsoportok, parkolók, kerékpártárolók és a kegyházüzlet kialakítása, valamint a tereplépcsők, gyalogoshidak felújítása is.

A hagyomány szerint a Nógrád megyei kegyhelyen fakasztott vizet Szent László lovának patkója, emellett Mária-jelenések és csodás gyógyulások sorát jegyezték fel itt. A mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhely turisztikai fejlesztését az Észak-magyarországi Operatív Program támogatta. Ha többet szeretnél tudni a hely történetéről, kattints ide!

Fotók: MTI/Komka Péter.

Ezt is szeretjük