Európai fejjel felfoghatatlan törvények - A legdurvábbak, amikre külföldön figyelni kell
Az Észak-Koreában elfogott Otto Warmbier tragédiája fontos dologra hívja fel a figyelmet.

otto warmbier
beauty and style
Top olvasott cikkek

Otto Warmbier az Egyesült Államokból érkezett turistaként Észak-Koreába, ahol 2016. január 2-án letartóztatták, és 15 év kényszermunkára ítélték, mert haza szeretett volna vinni szuvenírként egy propagandaplakátot. A szerencsétlen egyetemistát másfél évvel később küldték csak haza súlyos agysérüléssel, kómában.

A 22 éves fiút ezt követően Amerikában ápolták, ám az orvosok hiába küzdöttek az életéért. Az észak-koreaiak állítása szerint a kómát mérgezés és egy altató okozta, ám a kivizsgálások során ennek nyomát nem találták. Otto Warmbier felfoghatatlan tragédiája sajnos egy nagyon fontos kérdésre hívja fel a figyelmet: sok turista egyáltalán nem ismeri az általa meglátogatott számára idegen ország szokásait, törvényeit, vagy nincs tisztában azzal, hogy ezeket véresen komolyan veszik. Nyugati turistaként szinte elképzelhetetlen törvények is élnek bizonyos országokban, és ha nem ismeri azokat, halálos veszélybe is kerülhet az óvatlan turista.  

Más országok szokásai

Amikor egy olyan országot keres fel valaki, ahol még nem járt, nem ismerős a helyi kultúrában, akkor legalább annyira fontos, hogy ezeknek utánanézzen, mint az, hogy minden szükséges védőoltást beadasson. Különösen fontos ez a törvények esetében, hiszen azok be nem tartása akkor is következményekkel jár, ha valaki nem ismeri őket. Ennél valamivel könnyebb megúszni azt, ha a gyanútlan turistaként az ember valamilyen helyi szokást sért meg, ám itt sem minden esetben figyelmeztetnek illedelmesen a tévedésre, így például az is előfordulhat, hogy valaki kezet emel az illetőre.

bilincs

Nagyon fontos minden utazás előtt tájékozódni a helyi törvényekről, így például lehet az interneten tanácsokat keresni, melyeket olyan utazók írnak le, akik már jártak az adott országban. Nagyon súlyos esetek is előfordulhatnak olyan helyeken, ahol háborús helyzetek uralkodnak, ahol egy eltérő vallás erősen meghatározza a helyi törvénykezést, illetve, ahol diktatórikus berendezkedés működik. Itt ugyanis gyakran az igen komoly büntetést maguk után vonó törvények sem mindig nyilvánvalóak a külföldiek számára, mint ahogy azt szegény Otto Warmbier esete is megmutatta. 

Ehhez hasonló példa lehet Venezuela, ahol törvény tiltja a katonai épületek, a repülőgépek vagy az elnöki palota lefotózását, sőt, már egyszerűen azzal gyanúba lehet keveredni, ha valaki túl sokáig nézi a légi forgalmat, magyarán felfelé néz. 

Indonéziában, főként Balin nagyon sok szórakozóhely épült a bulizni vágyó turistáknak, komplett tengerpartokon folyik a dáridó. Egy-egy jó hangulatú este során könnyen elfelejthető, hogy az ország rendkívül szigorúan bünteti a drogok használatát, szállítását, sőt, birtoklását is, a terjesztésért pedig halálbüntetés jár. A hatóságokat pedig egy cseppet sem zavarja az, ha külföldi turistát kell letartóztatniuk. A helyzet Thaiföldön is hasonló, ahol ugyanezekért a vétségekért szintén halálbüntetést is kiszabhatnak. A thai törvények egy másik sajátossága, hogy az uralkodói családról készült képek rongálásáért is börtönbe lehet kerülni.

A törvények bizonyos országokban különbséget tesznek a nők és a férfiak között is. Az egyik legdurvább ezek közül Szaúd-Arábia, ahol a nők nemcsak, hogy nem vezethetnek autót, de nem úszhatnak, nem sminkelhetnek, sportolhatnak, szólíthatnak meg férfiakat, és nem viselhetnek a szépségüket hangsúlyozó öltözéket, sőt, amikor ruhát vesznek, nem is próbálhatják fel azt.

Egyiptomban ugyan ennél enyhébb a helyzet, a nőknek azonban itt is zárt nyakú felső, a felkart, a vállakat és a térdet takaró ruhadarabok ajánlottak, sőt nadrágból is javasolt bővebb fazont választani. Muszlim többséggel rendelkező országokban előfordul, hogy a nők nem viselhetnek bizonyos ruhákat, sőt, az sem ritka, hogy valamelyik nem tagjai nem mehetnek be egy adott helyre. Izrael egyes részein is megkövetelik a testet takaró ruházatot, és nemcsak a szakrális helyeken. Ez persze nem kirívó, a Notre Dame-ba sem megy az ember trikóban.

Nemcsak olyan helyeken kell azonban utánanézni a törvényeknek, ahol nyilvánvaló, hogy könnyen probléma lehet, hiszen akár az Európai Unión belül is érhetnek meglepetések. Jó példa erre Olaszország, ahol a műemlékeket rongáló turistákra milliós bírság vár, sőt, a szemetelésért is a megszokottnál keményebben büntetnek, és az igazoltatást is nagyon komolyan veszik.

A szokásokban és a törvényekben található különbségek, ha elsőre jelentéktelen, komolytalan apróságnak tűnnek is kívülről, nagyon sértő dolgok lehetnek a helyiek szemében, így ha valaki ezeket félvállról veszi, veszélyes helyzetek alakulhat ki emiatt. Néhány ország viszont olyan veszélyes, hogy nem ajánlott ezekre a helyekre utazni. A nem javasolt célországokról a Konzuli Szolgálat oldalán keresztül tájékozódhatsz.

Egy veszélyes ország kincsei

Szudán telis-tele van elképesztő történelmi emlékekkel, mégis csak kevés turista merészkedik a gyönyörű, de veszélyes országba. Nézd meg most képeken a szudáni piramisokat, melyeket sajnos csak kevesen láthatnak személyesen!

Ezt is szeretjük