Tudod, melyik községben van Magyarország közepe? A kiskunsági legelők gyönyörű világát egyszer látni kell
Bakancslistás hely Pusztavacs, Magyarország közepe: jeltorony és pihenőpark várja a kirándulókat a Kiskunság csodás helyén.

Orszagkozepe1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarország különleges pontjait érdemes megismerni annak, aki szereti a földrajzi érdekességeket: hazánk legészakibb pontja Füzérhez, legdélebbi Beremendhez, legnyugatibb Felsőszölnökhöz, legkeletibb pedig Garbolchoz tartozik.

Az ország földrajzi középpontja a képeletbeli átlók metszéspontjában, Pest megyében található, a Kiskunsági homokhátságon, mégpedig a nagyjából 1300 fős Pusztavacs község közigazgatási területén.

Magyarország középpontja Pusztavacson

Pusztavacs szomszédságában, a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatása alá tartozó természetvédelmi területen egy impozáns, vasbeton vázú, vörösfenyővel fedett jeltorony és jelzőkő mutatja azt a pontot, amely a trianoni békeszerződést követően az ország középpontja lett, mégpedig az északi szélesség 47. fok 11. fokpercén, a keleti hosszúság 19. fok 30. fokpercén. A térképészek a 60-as végén jelölték ki a pontos helyet.

A Budapesttől 60 kilométerre található zsákfalu tömegközlekedéssel két óra alatt elérhető, örkényi átszállással. Izgalmas bakancslistás helyszín lehet Magyarország megismeréséhez, és unatkozni sincs idő a környékén.

Pusztavacs látnivalói

A legtöbben egyértelműen a földrajzi középpont miatt keresik fel a települést, a jelzőtorony már messziről megmutatja helyét. Jelzőkő és napóra egészíti ki az építményegyüttest, amelyet természetvédelmileg fontos kincseket őrző erdők és legelők vesznek körbe. A 2000-es évek elején leégett tornyot 2004-ben újították fel, mostanra azonban kedvelt célja lett a túrázóknak.

A falu központjában egy Árpád-kori templomrom is áll. A 14. századi, gótikus stílusú épület mellett zarándokparkot hoztak létre szobrokkal, emlékművekkel. Ezenfelül fontos vonzerőt jelent az itt tett túrák alatt az erdei pihenőpark is, mely egy kellemes tisztáson várja a pihenni vágyókat. Nyári időszakban több rendezvényt tartanak itt, de piknikezésre is alkalmas.

A cikk az ajánló után folytatódik

További érdekesség, hogy a trianoni békeszerződés előtti, történelmi Magyar Királyság középpontjának helye is ismert pont, melyet Szarvas térségében jelöltek ki. A Körös-holtág partján egy emlékmű jelzi a Kárpát-medence ezen pontját, ami szintén remek célpont a kirándulásokhoz.

A magyar sivatag, azaz a fülöpházi homokbuckák

Az ország nem mindennapi jelenségeinek sorába tartozik a Fülöpháza mellett elterülő táj is, mely egészen azt a benyomást kelti, mintha a sivatagban járnál. Elmondjuk, hogyan jöttek létre a furcsa dűnék!

(Képek: Wikipédia/BeroeszMoja, balu75.)

Ezt is szeretjük