Goromba népség a magyar? Tudd meg, mely országok gondolják ezt rólunk
Nincsenek rólunk jó véleménnyel a szomszédaink. Hogy miért?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Magyar Turizmus Zrt. - MT - az MTI információi szerint 2011 végén és 2012 elején vizsgálta meg a lakosság utazási szokásait és Magyarország mint turisztikai úti cél imázsát Horvátországban, Szerbiában és Szlovéniában.

Az eredmények azt mutatják, a szomszédos országok lakói nem ismerik eléggé Magyarországot, és meglehetősen sztereotip véleménnyel vannak rólunk.

Kevesen jönnek Magyarországra

Halassy Emőke, az MT kutatási irodájának megbízott vezetője elmondta: az elmúlt évtized egyik legfontosabb turisztikai trendje, hogy a turisták egyre nagyobb mértékben előnyben részesítik a közeli úti célokat. A kutatás tanulsága azonban az volt, hogy, bár földrajzilag közel vagyunk egymáshoz, nem ismerik kellőképpen Magyarországot a déli, szomszédos országok lakói.

Az MT 2011 óta erősíti a déli, szomszédos országokban folytatott marketingtevékenységét, részben ennek is köszönhető, hogy tavaly 11%-kal nőtt az onnan érkezők által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma. A rokoni, baráti kapcsolatoknak köszönhetően azonban a legtöbben nem fizetős szálláshelyeket vesznek igénybe, ám azok, akik fizetős szálláshelyet választanak, jellemzően szállodákban szállnak meg.

Mester Tünde vezető kutató elmondta, a három ország lakói elsősorban a térségben, azon belül is a volt Jugoszlávia területén utaztak 2011-ben.

Magyarország piaci részesedése Horvátországban 4, Szerbiában 3 és Szlovéniában csupán 1%. Tavaly turisztikai motivációval csupán hozzávetőleg 760 ezren érkeztek a déli, szomszédos országokból.

Sztereotípiák a magyarokkal szemben

Magyarország imázsa is igen sematikusnak bizonyult: először Budapest, a fűszeres ételek, a főváros nevezetes épületei, illetve a dunai hidak jutnak a szomszédos országokban élők eszébe, déli szomszédaink azonban zárkózottnak látják a magyarokat, és meglehetősen hiányosnak találják a magyarok nyelvtudását.

Elégedetlenséget jelentenek továbbá a határátlépési nehézségek, valamint az, hogy nem tartják sem szakszerűnek, sem barátságosnak a vendéglátóhelyek személyzetét. Bár sokan gorombának tartják a magyarokat, a látogatók elégedetten távoznak, ami sajnos csupán annak köszönhető, hogy az előzetes várakozásaik nem túl magasak.

Mit szólsz a déli szomszédok véleményéhez?

Ezt is szeretjük