Több száz gyönyörű, mélykék tó bújik meg Litvániában: a jégkorszakban alakultak ki

Nemhiába hívják Litvániát az ezer tó országának is - szinte mindenhol tórendszereket rejt.

litvánia tavak nyitó

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Litvániában található különböző tórendszerek a jégkorszakban zajló tájformáló hatásoknak köszönhetően alakultak ki.

A felmelegedés után átalakultak a térképek, az országban becslések szerint akár több mint háromezer kisebb-nagyobb tó is lapulhat.

Litvánia, az ezer tó országa

Tévedés azt hinni, hogy csak Finnországban vagy Kanadában lehet szebbnél szebb tavakra bukkanni. Litvánián a jégkorszak nyomai látszódnak, a tavak kiterjedése az ország 1,5%-át adja, vízesésekből sincs hiány.

Az Aukštaitija Nemzeti Park Litvánia első számú nemzeti parkja, szépségét a területen fekvő mélykék tavak adják. Litvánia ugyan a tavak országa, de az egész országot tekintve ebben a parkban vannak legkoncentráltabban jelen a különböző formájú és mélységű tórendszerek állóvizei. A tavak nagy részét nem csak kívülről lehet megcsodálni, sokban van lehetőség horgászni, fürödni vagy úszni is.

Ezenkívül különböző érdekes hagyományok is kialakultak, közülük az egyik leglátványosabb a befagyott Sartai-tó jegén zajlik, ahol minden kora februárban szánhúzó versenyt tartanak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

A Nemzeti Park területén található falvak autentikus házai bemutatják a hagyományos litván építészetet és életmódot, egyes területekre csak földúton lehet eljutni.

Litvánia legnagyobb tava

A Plateliai-tó is az ország legszebb tavai közé tartozik, a legmélyebb részén 50 méter mélyen van a tófenék. Nagyságát jól mutatja, hogy hét sziget is található rajta. Azonban a legnagyobb litván tó, az Asveja-tó akkora, hogy három megyehatáron is átnyúlik, összesen 29 kilométer hosszú.

A Dubingiai-tóként is ismert, mivel egykoron a tóba nyúlóan helyezkedett el a dubingiai vár, aminek ma már csak romjait lehet megtekinteni. Nevét nemcsak a tó, de a partján álló város is őrzi, ami kedvelt turistacélpont.

Trakai, a mesebeli tavi város

Az ország legkedveltebb turistavárosa, ami hajdanán maga a főváros volt, Trakai is ezeknek a csodálatos tórendszereknek köszönheti mesebeli hangulatát - az egyik tóba nyúló földnyelven helyezkedik el.

Nemcsak külföldi turisták, hanem a vilniusiak is sokat időznek itt szabadidejükben, a település főleg nyaralókból áll. Legnépszerűbb látványossága a Galvé-tavon álló vár, ami a történelmi időkben ennek a stratégiailag előnyös elhelyezkedésének köszönhetően nagyon nehezen bevehető várnak számított.

Nem csoda, hogy egyre nagyobb figyelmet kap az állam, vadregényes tájai bakancslistára illő helyszínek.

Európa csodás kastélyai

Európa-szerte több is akad belőlük. A teljesség igénye nélkül bemutatunk párat, melyek egytől egyig megérnek egy kirándulást.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük