Levágott fejek hevernek a környéken: ez maradt mára a törökök büszkeségéből
Az egykori fenséges sírhely kísérteties látványt nyújt napjainkban.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A Nemrut-hegy kúpos csúcsa 2150 méter magasra emelkedik Törökország délkeleti felének egy félreeső vidékén, nem messze Adiyaman városától. I. Antiokhosz Theosz ezt a helyet választotta örök nyugvóhelyként, síremléke a Krisztus előtti első századból származik.

Csak az óriási fejszobrok maradtak meg
A síremlék már a világörökség része
Valaha építmény volt, mára csak a szobrok maradtak meg

A törökországi sírhely remek úti cél lehet annak ellenére, hogy a valamikori pompával díszített nyughelyből mára csak levágott fejű szobrok maradtak.

Fenséges sírkamra

Antiokhosz olyan fenséges sírkamrát álmodott meg magának, melyet magából a hegyből vájtak ki, építményét pedig a görög és perzsa istenek es istennők kolosszális léptékű szobraival koronázták meg. A felirat szerint Antiokhosz emeltette ezt az épületet, önmaga es az istenek dicsőségére.

A csúcson emelt sírhalom 50 méter magas, 150 méter átmérőjű, és ökölméretű kövekből épül fel. A területen ma már szétszórtan hevernek a faragott reliefekkel borított kalapok és a gigászi kőfejek a számtalan földrengés és az idő múlásának emlékeztetőiként.

A három kiterjedt teraszon kétsornyi hatalmas, trónuson ülő torzó látható. Valamennyi alakot kőtáblákból faragták ki, magasságuk nyolc és tíz méter között van. Az időközben levált fejek közül Antiokhosz saját képmásai nemesen metszett görög vonásokat őriznek, perzsa stílusú fejviselettel társítva.

Egy homokkő panel, mely életnagyságú oroszlánt ábrázol a csillagok, a fogyó Hold és a planéták társaságában, meggyőzött róla néhány tudóst, hogy ez a világ legrégebbi ismert horoszkópja.

A helyet csak 1881-ben fedezték fel, a régészeti feltárás és a helyreállítás pedig 1984 óta zajlik. 1987-ben azonban az UNESCO a Világörökség részének nyilvánította a hegyet, míg 1989-ben nemzeti parkot alakítottak ki belőle. Nemrégiben régészek egy csoportja felfedezte a királyi sírkamra helyét, ám annak feltárása még várat magára.

Káprázatos látnivalók

Az Adiyamantól 90 kilométerre, északkeletre található sírhely leglényegesebb látnivalója a kezet rázó Mithridatészt és Herkulest ábrázoló sziklafaragvány, ami még ennyi év elteltével is igazi grandiózum.

A felfedezés sokáig váratott magára
A faragványok ellenálltak az időnek

Ugyanakkor nemcsak az ősök kétkezi munkája miatt érdemes ide ellátogatni, hanem a természeti adottságokért is, ugyanis a hegy csúcsáról pazar kilátás nyílik a török napfelkeltére.

A legjobb késő tavasszal vagy kora ősszel idelátogatni, ugyanis ekkor a legelviselhetőbb az időjárás, és a természeti környezet is ekkor bontakozik igazán ki. Ha kíváncsi vagy még néhány titokzatos, misztikus síremlékre, kattints ide!

Cikkünk megírásában az 501 kihagyhatatlan látnivaló a világ minden tájáról című könyv segített, mely az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg. Képek: craigduff.wordpress.com; easterntriptoistanbul.wordpress.com; vilmosblogas.wordpress.com.

Te jártál már Törökországban? Mi tetszett a legjobban?

Ezt is szeretjük