40 milliós bírságot kapott az iroda
Minden idők legnagyobb utazási átverései itthon
Van, amivel érdemes nagyon óvatosnak lenni.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Időről időre felbukkannak olyan hírek, melyek szerint utazási irodák, utazásszervezéssel foglalkozó cégek buktak le azzal, hogy a vásárlót megtévesztve árusították utazási termékeiket. A következő esetekhez hasonlóval máig lehet találkozni.

Csalás üdülési jog értékesítésével

A Gazdasági Versenyhivatal idén 40 millió forint büntetést szabott ki egy üdülőingatlanok használati jogának értékesítésével foglakozó vállalatra. A Markgold Ingatlanforgalmazási Kft. termékbemutatókon árusította az üdülési jogot, és csak az adott napra érvényesnek beállított akciókkal ösztönözte a vásárlókat azonnali döntésre.

A versenyhivatal vizsgálata szerint azonban a termékbemutatók során a vásárló megtévesztésének esete állt fenn, mivel a kedvezmény mértékéhez viszonyítási alapul feltüntetett listaárak sohasem érvényesültek a valóságban, ily módon a kedvezményesnek beállított ár valójában nem volt akciós. A büntetés nagyságához hozzájárult, hogy a cég már korábban is követett el hasonló jogsértést, ráadásul hosszan elhúzódó, a cég számára komoly előnyt biztosító jogsértésről van szó.

14 szállodai éjszaka ingyen - vagy mégsem?

Nagy esély van rá, hogy te is találkoztál már azzal a körlevéllel, mely egy időben keresztül-kasul járta az országot, illetve az internetet azt állítva, hogy aki továbbküldi meghatározott számú ismerősének a hirdetést, 14 ingyenes éjszakát tölthet el egy választott hotelben.

Az ajánlat elfogadása után azonban jött a feketeleves, és az ingyen éjszakákra áhítozók kénytelenek voltak felismerni, hogy itt is egy durva átverésről van szó. A felajánlott hotelcsekket elfogadónak ugyanis, bár a szállásért nem kellett fizetnie, olyan magas kötelezően igénybe veendő szolgáltatási díjakat - reggeli és kétfogásos ebéd - számoltak fel, melyből tulajdonképpen a szállásdíj is fedezve lett. Ha további információkat is szívesen olvasnál az üggyel kapcsolatban, kattints korábbi cikkünkre!

A nyeremény: ingyenes nílusi hajóút 100 ezer forintért

2010-ben kapták el a hatóságok a Markgoldhoz hasonlóan visszaesőnek számító Beck Reisen Kft.-t, mivel az ingyenesnek beállított nyereményút valójában igencsak megterhelte az átvevők pénztárcáját. A vállalkozás keresztrejtvények nyereményeként hirdette az utazást, és garantált ingyenesség ígéretével tévesztette meg az olvasókat. A beszámolók szerint ugyanis 100 ezer forintot is meghaladó költségek jártak a hajóút mellé. Sajnos nagyon nehéz azonban a bíróságok dolga az ilyen cégekkel, ugyanis a pénzbüntetés és a cég felszámolása után gyakran más néven újraindítják a csaló vállalkozásokat. Ha szeretnél többet megtudni erről az átverésről, olvasd el korábbi cikkünket.

Emiatt is ráfázhatsz!

Ha nem kötsz utazási biztosítást, baj esetén komoly összegek kifizetésére számíthatsz. Nézd meg a videót, és tudj meg róla többet!

A kivétel erősíti a szabályt?

Szerencsére azért nem az összes kedvezményes utazási hirdetés átverés. Vannak szezon eleji és szezonvégi akciók is, néha pedig csak a reklám kedvéért valóban kedvezményes ajánlatokkal állnak elő a hirdetők. Belebotolhatsz olyan hirdetésbe is, melynél az ingyenesség ígérete, ha nem is fedi tökéletesen a valóságot, legalábbis megközelíti azt. Egyes szállodák, hotelek ugyanis valóban ingyenes szállást biztosítanak az akcióban részt vevőknek, és igazából rejtett költségek sincsenek.

Ezért cserébe mindössze egy kötelező előadáson való részvételt kér a szálloda, ahol nyilván megpróbálják rávenni a jelenlévőket, hogy vegyenek további nyaralásokat. Ugyanakkor az ingyenesség csak a szállásra vonatkozik, tehát üres zsebbel nem lehet nekiindulni az ilyen utaknak sem: a strandhasználat, útiköltségek, étkezés költségei továbbra is fennállnak. Sokaknak persze nagy könnyebbség, hogy legalább a szállásért nem kell fizetni. Ha ebben a témákat szeretnél többet megtudni, kattints korábbi cikkünkre!

Ezt is szeretjük