Meglepő, de ez a 6 legkisebb magyar város - Te tudtad ezt?
Legapróbb gyönyörű városaink következnek. Olyan is van a listában, amiről nem gondolnád!

Dia

	6. Zalakaros	A termálfürdőjéről országszerte ismert Zala megyei település fontos idegenforgalmi célpontnak számít. Egy néhány évvel ezelőtt készült felmérés szerint a szállóvendégek számát tekintve az ország nyolcadik legnépszerűbb települése, ahova Németországból, Ausztriából és Csehországból is érkeztek. A lakosságát tekintve azonban 1936 fővel a hatodik legkisebb magyar városnak számít.

6. Zalakaros

A termálfürdőjéről országszerte ismert Zala megyei település fontos idegenforgalmi célpontnak számít. Egy néhány évvel ezelőtt készült felmérés szerint a szállóvendégek számát tekintve az ország nyolcadik legnépszerűbb települése, ahova Németországból, Ausztriából és Csehországból is érkeztek. A lakosságát tekintve azonban 1936 fővel a hatodik legkisebb magyar városnak számít.

Fotó: OrszágAlbum/tisztahiszti

Dia

	5. Visegrád	Meglepő lehet, hogy a festői szépségű Dunakanyar egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja, az egykori királyi székhely mindössze 1832 főt számlál a KSH 2015. évi adatai szerint. Visegrád azonban hazánk legrégebbi városai közé sorolható, lakottságát a bronzkorig vezetik vissza. Ma népszerű üdülőváros, körülbelül háromszázezer vendéget fogad évente.

5. Visegrád

Meglepő lehet, hogy a festői szépségű Dunakanyar egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja, az egykori királyi székhely mindössze 1832 főt számlál a KSH 2015. évi adatai szerint. Visegrád azonban hazánk legrégebbi városai közé sorolható, lakottságát a bronzkorig vezetik vissza. Ma népszerű üdülőváros, körülbelül háromszázezer vendéget fogad évente.

Fotó: OrszágAlbum/szabalaca

Dia

	4. Pacsa	Kevésbé ismert helyet jelent a Zala megyében található Pacsa városa, amely a Zalai-dombság szelíd lejtőin 1630 fős lakossággal nyerte el a városi rangot 2009-ben. Látványosságaihoz tartozik hegyi kápolnája és bájos kis tava is, ami nyugodt pillanatokat garantál a partjára érkezőknek.

4. Pacsa

Kevésbé ismert helyet jelent a Zala megyében található Pacsa városa, amely a Zalai-dombság szelíd lejtőin 1630 fős lakossággal nyerte el a városi rangot 2009-ben. Látványosságaihoz tartozik hegyi kápolnája és bájos kis tava is, ami nyugodt pillanatokat garantál a partjára érkezőknek.

Fotó: Facebook/Hello Dolly

Dia

	3. Igal	A somogyi kisváros 1305 fős lakossága ellenére rendkívül gazdag történelmi látnivalókban, sőt, gyógyfürdő is működik a területén. A Somogyi-dombság legmagasabb pontját, a Kánya-dombot is Igalnál találod, ahonnan tiszta időben káprázatos balatoni és mecseki panoráma tárul eléd. További érdekesség, hogy a helyről még egy becsapódási krátert is elneveztek a Marson.

3. Igal

A somogyi kisváros 1305 fős lakossága ellenére rendkívül gazdag történelmi látnivalókban, sőt, gyógyfürdő is működik a területén. A Somogyi-dombság legmagasabb pontját, a Kánya-dombot is Igalnál találod, ahonnan tiszta időben káprázatos balatoni és mecseki panoráma tárul eléd. További érdekesség, hogy a helyről még egy becsapódási krátert is elneveztek a Marson.

Fotó: igal.hu

Dia

	2. Őriszentpéter	Az Őrség fővárosának is nevezett Vas megyei település lakossága mindössze 1160 fő. A hangulatos kisváros szeres elrendezésű, kilenc dombra épült szerből áll, látványosságai egyben a térség természeti, történelmi és kulturális gazdagságát is tükrözik. Árpád-kori katolikus temploma mellett református templom is található itt, a parasztházakból megismerhető a tájegység hagyományos élete, az Őrségi Nemzeti Park pedig a természeti kincseket óvja.

2. Őriszentpéter

Az Őrség fővárosának is nevezett Vas megyei település lakossága mindössze 1160 fő. A hangulatos kisváros szeres elrendezésű, kilenc dombra épült szerből áll, látványosságai egyben a térség természeti, történelmi és kulturális gazdagságát is tükrözik. Árpád-kori katolikus temploma mellett református templom is található itt, a parasztházakból megismerhető a tájegység hagyományos élete, az Őrségi Nemzeti Park pedig a természeti kincseket óvja.

Fotó: oriszentpeter.hu

Dia

	1. Pálháza	Magyarország legkisebb városa, Pálháza hazánk legészakibb fekvésű kistáján, a Zempléni-hegységhez tartozó Hegyközben található. Az 1300-as években a füzéri uradalomhoz tartozott, melynek vára máig áll a közelben. Az 1950-es évektől a hollóházi porcelángyárat látták el kaolinnal. A meseszép környéket szeli át a régmúlt parányi szeleteként megmaradt Pálházi Állami Erdei Vasút, amely Pálházát és a nagyhutai Kőkaput köti össze.

1. Pálháza

Magyarország legkisebb városa, Pálháza hazánk legészakibb fekvésű kistáján, a Zempléni-hegységhez tartozó Hegyközben található. Az 1300-as években a füzéri uradalomhoz tartozott, melynek vára máig áll a közelben. Az 1950-es évektől a hollóházi porcelángyárat látták el kaolinnal. A meseszép környéket szeli át a régmúlt parányi szeleteként megmaradt Pálházi Állami Erdei Vasút, amely Pálházát és a nagyhutai Kőkaput köti össze.

Fotó: palhaza.hu
Blog.hu ajánló
Fotó: