Láttál már mesterséges fát?

Íme, a világ legújabb csodája

Boston fái olyanok, mintha a jövőben járnál, és még a levegőt is tisztítják. Nézd meg a képeket!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A környezetszennyezés napjainkban az egyik legnagyobb probléma, élén az óriási széndioxid-kibocsátással. A kutatók újabb és újabb ötletekkel állnak elő, hogy a nehézséget megoldják, de az igazán forradalmi felfedezés eddig váratott magára.

Bostoni felhőkarcolók
Naplemente Bostonban
Természetközeli város
Éjszakai fények Bostonban

A biotechnológia fellegvára

Boston az Amerikai Egyesült Államok egyik legrégebbi városa, története egészen 1630-ig visszavezethető. Bár a hosszú évszázadok alatt elsősorban felsőoktatási kínálatának gazdagsága miatt vált ismertté, mára a biotechnológia fellegvárává nőtte ki magát.

Ez a tudományág azért született meg, hogy az élő szervezeteket és azok végtermékeit, vagyis a káros anyagokat átalakítsák, a környezetet megtisztítsák. Ennek szellemében, hogy megoldják a levegőszennyezés problémáját, a Shift Boston nemrég pályázatot hirdetett.

A pályamunkák közül a párizsi Influx Stúdió munkája - Mario Caceres és Christian Canonico építészmérnökök mesterséges fáinak terveivel - igazán nagy figyelmet kapott, mivel segítségével úgy tűnik, megoldható lenne a széndioxid-probléma.

Megoldás a légszennyezésre

Bostonban a levegő széndioxid-tartalma nagyon magas a rengeteg gépjármű és ipari terület miatt. A probléma azonban nem egyedi, gondolj csak arra, amikor Budapesten korlátozták az autók forgalmát - egyik nap a páros, másik nap a páratlan rendszámmal rendelkezők hajthattak végig a főváros utcáin.

Sajnos az élő fák egyre kevesebb oxigént tudnak termelni, mesterséges társaik viszont hatékony megoldást jelentenének a levegőszennyezésre.

Még több bizarr hely
Ha szeretnél még több izgalmas, szokatlan természeti csodát és látnivalót megismerni, böngéssz Bizarr helyek című linkgyűjteményünkben!

A Treepods egy forradalmian új technika, mely a páratartalom egyfajta mozgatásán alapszik. Ez lehetővé teszi, hogy a levegőből a mesterséges fák elfogják a széndioxidot - és egyéb káros anyagokat -, méghozzá úgy, hogy ezzel egyidejűleg oxigént szabadítanak fel a levegőben.

A mesterséges fák éjszakai világítása
Ponyvaszerű alakzat

Ezek a fák a sárkányfa jellegzetes formája szerint készülnek, aminek elsősorban technikai funkciója van - a fák egyfajta ponyvát képeznek a levegőben, ezáltal annak áramlását is szabályozni tudják.

Műanyag környezet

Az első kat már ki is állították Boston utcáin, hogy a járókelők megszokhassák őket. A mesterséges fák nem másból, mint újrahasznosítható műanyagból készülnek, pont, mint a jól ismert ásványvizes PET-palackok.

Persze ennek a választásnak is megvan a maga magyarázata, legfőképpen az, hogy ezt a nyersanyagot igazán könnyen és olcsón be lehet szerezni. Azonban fontos szempontot játszott az elkészítés során az is, hogy a felhasznált anyag a különböző színezéseket jól viselje, nem utolsósorban pedig úgy lehessen vele dolgozni, hogy ellenálló, ugyanakkor formázható legyen, hiszen a k ágait kialakítani nem egyszerű feladat.

Élhető környezet mindenkinek

A mesterséges fák nemcsak a levegő megtisztításában játszanának a jövőben is jelentős szerepet, de egyfajta utcai bútorként használnák őket, egészen egyedi és modern városképet kölcsönözve Bostonnak.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

A tervezők szerint a fáknak társadalmi szerepe is lenne: az emberek ágaik alatt az ökológiáról tanulhatnának, a gyerekek pedig játszhatnának. Sőt, olyan elképzelés is született, mely szerint a játszóeszközök - például a libikóka - használatával energiát is termelnének.

Képek: en.wikipedia.org Boston szócikke, Fcb981, Kunstlerbob, Magnus Manske.

Ezt is szeretjük