Mikor kötelező a póráz és a szájkosár? Büntetés vagy nagyobb baj is lehet a kutyasétáltatásból
A kutyasétáltatás szabályait be nem tartva akár örökre elveszítheted kedvencedet.

szajkosar poraz kutya
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kutyasétáltatás nemcsak a felesleges energia levezetésére, de a kötődés megerősítésére, a közös játékra is kiváló alkalom, melyre érdemes naponta több alkalommal is időt szakítani. Ilyenkor a gazdié a vezető szerep és - ezzel együtt - a felelősség is.

Ahhoz, hogy a kutyáknak, az ebtartóknak és a környezetük számára is biztonságos legyen a séta, sok mindenre oda kell figyelni, amit nemcsak a szimpla óvatosság, de a törvények is megszabnak. Gyakori, hogy a kutyasétáltatás során a jogszabályokat mégis sikerül - akár tudatlanságból, akár felelőtlenségből - figyelmen kívül hagyni. 

Kutyasétáltatás szabályosan

A sétákra nagyon sok hivatalos előírás vonatkozik - kormányrendeletek, helyi szabályok, jogszabályok, törvények. Ezek ráadásul akár kerületenként, városonként is rendelkezhetnek másként, így minden új helyszín legalább egy rövid utánajárást igényel. A szabályok be nem tartása bírságot, kártérítést vagy akár a kutya halálát vonhatja maga után.

kutya szajkosar

A legfontosabb kutyasétáltatásra vonatkozó szabályozások a következők a településeken belül.

  • Az állattartást szabályozó törvények szerint a kutyát közterületen csak pórázon lehet sétáltatni - kivétel a kijelölt futtató. Amennyiben ez elmarad, az szabálysértésnek minősül
  • A veszélyes kutyák esetében a szájkosár is kötelező ugyanígy. Ez szintén előírás a tömegközlekedés során is, ám itt kistestű kutyáknál alternatíva lehet a doboz. 
  • A veszettség elleni védekezés miatt az oltási könyvet mindig magaddal kellene vinned, hogy felmutathasd, ha a közterület-felügyelő kéri. Jó megoldás lehet az oltást igazoló, nyakörvre szerelhető lap.
  • Szabálysértés szintén, ha természeti vagy természetvédelmi területen engeded el póráz nélkül a kutyát.
  • Üzletekbe, fürdőhelyre - szabad strandra se -, játszótérre nem mehettek együtt. Emellett a legtöbb településen érvényes egy általános szabálygyűjtemény, mely szerint szociális, egészségügyi, oktatási, kulturális intézményekből, bölcsődéből, óvodából és ügyfélforgalmat bonyolító közintézményekből is ki vannak zárva. 

A helyi rendelkezések emellett kitilthatják a kutyákat bármelyik térről, parkból, utcából, így nagyon fontos, hogy ügyelj a tiltó táblákra. A szabályok be nem tartása a legtöbb esetben csak bírságot von maga után. Külterületen azonban ennél súlyosabb következmények is lehetnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

A vadászatot szabályozó törvények szerint a külterületek csaknem egésze vadászterületnek minősül. Itt a sport miatt érkező vadászok és a munkájuk részeként az erdőt felügyelő vadőrök is lőhetnek az olyan kutyákra, melyekről nem tudják azonnal kideríteni, ki a gazdájuk. Azaz gyakorlatilag minden esetben, ha a kutya nincsen pórázon. A vadásztársaságok ugyancsak követelhetnek kártérítést, ha a kutya elejt egy vadállatot.

Szállások kutyával

Ezeken a gyönyörű magyarországi szállásokon együtt pihenhetsz a kutyáddal kulturált, barátságos és higiénikus körülmények közt. Mutatjuk a legjobb ebbarát helyeket!

Ezt is szeretjük