Kóstold meg Szlovákia pazar ízeit (x)
Szlovákiában megkóstolhatod a világ legjobb mézborát, világhírű csokoládékat vagy azt a bort, melyre Napóleon is esküdött!
Ebéd középkori kastélyban vagy egy hídon
Az Afrodita étteremben, a Trencsén melletti négyszázéves Cserenyei-kastélyban államfők és az európai arisztokrácia tagjai is megfordultak. Marián Filo séf specialitásait a holland királynő és a luxemburgi nagyherceg is élvezettel fogyasztották. A nívós „La Liste” ötcsillagos minőségét tesztelheti Batizfalván, a stílusos Gasper-malomban, ahonnan a Magas-Tátra 2000 méteres hegycsúcsaiban gyönyörködhet. Elsőrangú vacsorát élvezhet Pozsonyban, a Szlovák Nemzeti Felkelés nevű híd ufóra emlékeztető tornyában, 85 méter magasságban a Duna felett. Innen, az ínyencségek mellett pazar kilátás nyílik a Pozsonyi várra és a gótikus Szent Márton-székesegyházra.
Édes kísértés nemzetközi hírnévvel
Martin Devečka cukrász Franciaországban kapott Michelin-csillagot és az édes műalkotásait liptószentmiklósi kávézójában fogyaszthatják az odalátogatók. A keze alól kikerülő pisztáciabab vagy a híres málnatorta felejthetetlen élmények. Ha csokoládéra vágyik, zarándokoljon el a Zobor-hegy lábához! A nyitrai Lyra csokoládéműhely a világ élvonalába tartozik a csokoládégyártók között, a Great Taste Awards versenyen rendszeresen legyőzi a belga konkurenciáit. Ezen a versenyen szerzett rangos díjjal az Apimed Medolandia egyik mézbora is büszkélkedhet, a Nagyszombat melletti Alsókorompán. A fenséges nedűt – ami állítólag halhatatlanságot és szépséget garantál –, egy óriási lépesméz egy szelete alatt kóstolhatja meg! A méztermékekből és a közeli rózsakert illatos rózsáiból szuvenírt vásárolhat.
Kóstoló a lombkoronákban
Szlovák borokat kínáltak hajdanán a bécsi császári udvarban, de a Titanic fedélzetén és II. Erzsébet angol királynő esküvőjén is. Mára a bortermelés természetes irányzata Szlovákiában is tért hódított. A terroir, azaz az önálló karakterrel rendelkező borvidékek autentikus ízeivel ismerkedhetnek meg például a Strekov 1075, a Kasnyik, a Csejkő Pince, vagy a Magula borászatokban. A világ legjobb éttermei is kínálatukban tartják az itt készített borokat. A Szlovákia keleti részére átnyúló Tokaj, ami Szlovákia hat borvidékének egyike, a világ öt olyan borvidéke közé tartozik, ahol az azonos nevű szőlő termeszthető, természetes édes bor készítéséhez. A borostyán színű, majdnem méz ízű nedűt, amit Voltaire, Cromwell és Napóleon is kedvelt, a helyi családi borászatokban kóstolhatja meg, Nagybári település luxus komplexumában, vagy a lombkoronák közé nemrég épült Tokaji wellness házikókban Kisbári községben, ahova szállást is foglalhat. Kedves egészségére!
További ízletes inspirációkért szlovákiai üdüléshez és kulináris élményekhez kattintson a https://slovakia.travel/hu weboldalra.
Képek forrása: SLOVAKIA TRAVEL
Cover-kép: Bratislava Tourist Board