Kiszárad az ország egyik legnagyobb tava? Lehet, hogy nincs olyan sok ideje hátra
Veszélyben lehet a népszerű magyar tó.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A Velencei-tó a Balaton és a Fertő-tó után az ország harmadik legnagyobb természetes tavát jelenti, egyúttal egyik legkedveltebb üdülő- és kirándulóhelyét is, köszönhetően természeti és történelmi látnivalóinak, nem utolsósorban pedig annak, hogy fürdőzés tekintetében igen kellemes, hiszen az egyik legmelegebb vizű tónak számít Európában.

Utóbbi főként sekély mivoltának köszönhető - átlagosan másfél méteres a mélysége -, részben azonban ez okozza azt is, hogy veszélyeztetett természeti csodaként emlegetik.

Aggasztó a jövője?

Az elmúlt másfél ezer évben már több mint tízszer kiszáradt - átlagosan százévente jellemző -, legutóbb 1863 és 1866 között volt drasztikusan alacsony a vízszintje, emellett feltöltődés tekintetében is az előrehaladott állapotú tavak közé tartozik.

Bár a tavat ma már szabályozzák, ingadozó vízszintje sokak szerint ma is aggasztó, és, bár ez természetes jelenség volna, a problémát tovább fokozza a globális felmelegedés, melynek egyesek szerint könnyen áldozatául eshet a tó, az elmúlt években felröppent hírek szerint legalábbis már néhány évtized alatt jelentős mértékben csökkenhet területe.

Amennyiben nem várhatók extrém szárazsággal jellemezhető nyarak, talán nem kell tartani a vízszint jelentős csökkenésétől, a hosszú távú megoldás azonban globális szinten is egyre sürgetőbb lehet.

Lebegő házak Magyarországon

Vízre épült magyar látnivalók? Nem is egy ilyen van hazánkban, nézd meg a képeket!

Kép:hu.wikipedia.org, Susulyka, Pear Blossom.

Ezt is szeretjük