Elhagyták a falut lakói, a 86 éves bácsi kifestett minden házat, hogy megmentse az enyészettől: Huang Yung-fu története
Az autodidakta festő színpompás alkotásai mentették meg az elnéptelenedett falucskát.

freskófalu kína
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az emberek igazán különleges tettekre képesek, ha valamit fontosnak éreznek, és az sem ritka, hogy a művészet erejével alkotnak maradandót. Itthonról is ismert olyan példa, ahol a házakat díszítő freskókkal, pontosabban szekkókkal kívánták fellendíteni a települést és becsalogatni a turistákat: Bódvalenkén roma művészek színpompás festményei ékesítik a házfalakat.

A kínai Szivárványfalu története más ugyan, de talán hasonlóan érdekes. Az elnéptelenedő települést az mentette meg, hogy egyetlen kitartó lakosa, Huang Yung-fu 86 éves korában gondolt egyet, és ecsetet ragadott, majd élénk színekben ragyogó, bájosan naiv festményeket pingált a homlokzatokra. Művének messze földről a csodájára járnak.

Fiatalon katonának állt

Huang Yung-fu 1937-ben, mindössze 15 évesen elhagyta az otthonát, hogy részt vegyen a második kínai-japán háborúban. A háborút követően a kínai polgárháborúban a kommunista vezetés ellen harcolt. Amikor 1949-ben Mao-Ce-tung bejelentette a Kínai Népköztársaság megalakulását, a fiatal férfi a nacionalista vezetőt, Csang Kaj-seket követte, aki kétmillió szimpatizánsával együtt Tajvan szigetére menekült. Az érkező tömeg befogadására több száz ideiglenes falut hoztak létre sebtében épített lakóházakkal, bungalókkal. A terv az volt, hogy addig szolgálnak majd a katonák és a családjaik számára lakhelyül, amíg a nacionalisták vissza nem foglalják a szárazföldet. Ez az idő azonban nem következett el, így az átmenetinek szánt települések megmaradtak. Huang Yung-fu 1978-ban szerelt le végleg, ekkorra már kétszer lőtték meg, és egyszer életveszélyesen meg is sérült.

Egy ideiglenesként indult, Tajcshung városához tartozó apró faluba költözött, ahol a megtakarításaiból kis kunyhót vásárolt magának. Ahogy mind világosabban látszott, hogy a nacionalisták tervei álmok maradnak csupán, egyre több katona hagyta el a családjával a falvakat, amelyek elnéptelenedtek, az üresen álló épületek pedig pusztulásnak indultak. Az 1980-as, 1990-es években a tajvani kormány kampányolni kezdett a települések lerombolásáért, a helyükre sokemeletes ingatlanokat húztak fel. Napjainkra már kevesebb mint harminc katonai falu maradt a 879-ből.

Egyedül maradt a faluban

- Amikor én megérkeztem ide, a falunak 1200 háztartása volt, és mindannyian úgy ültünk és beszélgettünk itt, mint egy nagy család. De aztán mindenki elköltözött vagy elhunyt, és magányos lettem - nyilatkozta a férfi, aki sosem nősült meg, és gyermekei sem születtek.

Amikor 2008-ban a falu elhagyására felszólító levelet kapott a kormánytól, gondolt egyet, és ecsetet ragadott. Először a saját kunyhóját kezdte kidíszíteni, egy kismadarat festett, amit macskák, emberek és repülőgépek követtek. Színes alkotásai lassacskán elárasztották az üres épületeket, az utcákat. 2010-ben arra tévedt egy egyetemista, akinek felkeltette az érdeklődését a reggeltől estig festegető idős férfi története.

Közösségi finanszírozási kampányt indított, hogy a befolyó összegből még több festéket vásárolhassanak neki, valamint petíciót hozott létre a település lerombolásának megakadályozására. Tajcshung polgármesterének postaládájába hamarosan e-mailek ezrei érkeztek, amelyek arra kérték, hogy őrizze meg a Szivárványfalut. Engedve a nyomásnak, 2010 októberében a vezető úgy döntött, hogy a megmaradt házakat és utcákat közparknak nyilvánítja, és eltekint a ledózerolásuktól.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ahogy elterjedtek a fotók a színpompás utcácskákról, egyre több turista kerekedett fel, hogy a saját szemével is meggyőződhessen a különleges településről, ami végső soron egy idős bácsinak, ahogy elnevezték, „Szivárvány Nagypapának” köszönheti a fennmaradását. Népszerűségét jól mutatja, hogy 2016-ban például több mint egymillióan keresték fel a falut.

A mennyország kapuja Kínában

Kína nemcsak természeti értékekben gazdag ország, hanem a kultúrájuk is nagyon sokszínű és régi korokra visszanyúló, ez az egyedi, sajátos látásmód pedig az építészetben is megjelenik. Azonban még a rendkívüli adottságok ellenére is különlegesnek számít egy picike, ám annál gyönyörűbb templom: tényleg olyan, mintha a mennyországhoz vezető út első állomása lenne.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük