Ez lenne a mennyország kapuja? Elképesztő látvány a kínai szikla tetején álló épület

Egyszerűen lélegzetelállító a templom, ami nem feltétlenül tériszonyosoknak való hely.

fanjing hegy
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A vallástól függetlenül is előszeretettel látogatnak meg az emberek templomokat: már gyerekként is sokakat visznek az osztálykirándulások alkalmával ilyen épületekbe, de a felnőtt életben is gyakran kerül fel a bakancslistára egy-egy híresebb imaház az utazások alkalmával.

Vannak azonban olyan templomok is, amik nem az építészeti megoldásaiknak vagy a belsejükben található csodás freskóknak köszönhetik azt, hogy rengeteg látogató kíváncsi rájuk: az elhelyezkedés is sokat nyom a latban, és erre egy kínai kápolna a legjobb példa.

Olyan, mint a mennyország kapuja

Kína nemcsak természeti értékekben gazdag ország, hanem a kultúrájuk is nagyon sokszínű és régi korokra visszanyúló, ez az egyedi, sajátos látásmód pedig az építészetben is megjelenik. Azonban még a rendkívüli adottságok ellenére is különlegesnek számít egy picike, ám annál gyönyörűbb templom: tényleg olyan, mintha a mennyországhoz vezető út első állomása lenne.

Az ország délnyugati részén, Kujcsou tartományban helyezkedik el az a kis templom, amit a fekvése tett ismertté és a világon egyedülállóvá: a Vuling-hegység legmagasabb hegyén, a Fandzsing-hegyen található az a kiemelkedő sziklacsúcs, a Vörösfelhő Aranycsúcs, ahol egy olyan épületegyüttest emeltek, ami szédületes magasságból néz le az alatta elterülő szakadékra. A buddhisták szent helyként tekintenek a 2570 méteres magasságban fekvő templomra, úgy hiszik, hogy ezt meghódítva elérhetik a megvilágosodást.

Megéri a több ezer lépcsőfokot megmászni

Az épületegyüttes a Buddha templomából és Maitreya templomából áll, ezeket pedig egy szűk hasadék választja el egymástól, de a felette emelt híd biztosítja az átjárást. Az idelátogatóknak azonban nem csak a különleges természeti, kulturális és vallási örökség teszi színesebbé a napját: még egy kiadós testmozgás élményével is gazdagodhatnak, hiszen a hegy tetejére 8000 lépcsőfok vezet, de megéri, hiszen elképesztő látványban lesz része annak, aki felkapaszkodik a hajmeresztő csúcsra.

A cikk az ajánló után folytatódik

A buddhisták szent helye nem az egyetlen érdekesség a hegységben: a terület számos rendkívül ritka és egyedülálló természeti kincsnek ad otthont, itt található Kína legnagyobb vízesése, de 3724 növényfajt is számontartanak, amikből sok rendkívül ritka, és csak ezen a vidéken él. De különleges állatfajok is előfordulnak itt: az arany piszeorrú majommal sehol máshol nem találkozni a világon természetes közegében, csak itt.

A 7. és 10. század között, amikor a Tang-dinasztia uralkodott, rengeteg ilyen jellegű buddhista szentélyt emeltek a hegycsúcsok, sziklák tetejére, mára azonban már csak kevés maradt fenn ép állapotában, ráadásul még ritkább az, amely még látogatható is bárki számára. A Fanjing-hegy tetején épült kolostort a feljegyzések szerint 1559-ben építették, és 2018-ban az UNESCO világörökség részévé nyilvánították.

Velence és Párizs Kínában is létezik

A kínaiak megépítették maguknak az európai és amerikai városok jellegzetes utcáit és házikóit is.

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük