Képeken a nászéjszakák városa, Gödöllő
Filmbe illő helyszín
Ez a város nemcsak esküvőkhöz és forró éjszakákhoz kiváló úti cél, de advent idején is tökéletes!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A Budapesttől mindössze 30 kilométerre található Gödöllő nemcsak a fővárosban élők kedvelt hétvégi kirándulóhelye, de sokan az ország egyik legromantikusabb városának tartják, köszönhetően a festői környezetnek, a Sisi-kultusz titkainak, valamint a település büszkeségének, Erzsébet királyné kedvenc palotájának, mely a magyar barokk építészet legkiemelkedőbb emlékei közé tartozik, egyben az ország legnagyobb kastélya is.

A gödöllői Grassalkovich-kastély

Esküvőkhöz vagy azok helyett

Történetének és romantikus hangulatának köszönhetően a kastély és parkja az ország egyik legkedveltebb esküvői helyszíne, nem véletlen, hogy az évente megrendezett, nagyszabású Esküvő Kiállításnak is a város szolgál díszletéül. A számtalan itt megtartott menyegző, illetve az azokat követő hosszú éjszakák miatt Gödöllőre épp úgy illik az esküvők, mint a nászéjszakák városa cím.

Amellett azonban, hogy mára egyfajta cukormázas romantika is összefügg a kastéllyal és környezetével, nem lehet elfeledkezni különleges történelméről, mely azok számára is ideális úti céllá teszi, akik nemcsak egyfajta randevúdíszletet látnak benne, de mélyen átérzik nagy volumenű, szenvedéllyel áthatott hangulatát is. Mindez igaz akkor is, ha nem esküvőt terveztek ide, csupán egy romantikus kirándulás keretében szeretnétek eltölteni egy kellemes délutánt vagy épp hétvégét.

A kastély és a park mindemellett télen is nyitva áll a látogatók előtt, sőt, kifejezetten ideális úti cél, ha kimozdulnátok, viszont nem akartok szabadtéren fagyoskodni. Miután bejártátok a különleges kiállításokat és termeket, a kastély kávézójában pedig osztrák és magyar süteménykülönlegességekkel, valamint forralt borral melegítettétek fel magatokat, a parkban megtett sétát követően a város egyik hangulatos panziójában is eltölthetitek az éjszakát.

Szenvedélyes díszlet a javából

A gödöllői kastély, más néven Grassalkovich-kastély építésének kezdete Grassalkovich Antal nevéhez fűződik, aki udvarhű politikusként nagy vagyonra tett szert. 1735 körül kezdte hatalmas birtokközpontjának felépítését, mely 1750-60 között fejeződött be.

Az 1848-49-es szabadságharc folyamán, az isaszegi csata idején a honvédség főhadiszállása Gödöllő kastélyában volt, a legenda szerint Kossuth a palota dísztermében vetette papírra a Habsburgok trónfosztásának hivatalos szövegét.

A kiegyezést követően királyi nyaralónak vásárolta meg az állam az impozáns épületegyüttest. Ezután I. Ferenc József császár és magyar király, valamint hitvese, Erzsébet királyné - vagy ahogyan sokan ismerik, Sisi - nyári rezidenciájaként szolgált.

Még egy gyönyörű kastély

Ha messzebbre is hajlandóak vagytok elmenni egy felejthetetlen élményért, vegyétek célba a keszthelyi Festetics-kastélyt! Videónk kedvet csinál hozzá.

Kiállítások, koncertek, történelmi bemutatók

A kastély nem egyszerűen csak múzeum, hanem exkluzív fogadások, történelmi divatbemutatók, rendezvények színtere is, ahol a vendégek akár korabeli ruhákban is fényképezkedhetnek. Emellett a pálmaház dísznövénykertészetének remekeiben is gyönyörködhettek, a hatalmas parkban pedig ősi fák között sétálhattok azon az ösvényen, ahol egykor Sisi lovagolt.

Korabeli öltözék a kastélyban
Erzsébet királyné képe a kastélyban

A királyné egyébként 1898-ban bekövetkezett tragikus haláláig - főleg fiatalabb éveiben - nemcsak, hogy szívesen tartózkodott Gödöllőn, hanem egyenesen mentsvárat jelentett számára a királyi kastély, ahol megszabadulhatott a merev protokolltól, kedvére hódolhatott szenvedélyeinek, és ahol azt fogadott, akit csak akart - többek között olyanokat is, akiket a bécsi udvarban nem láttak szívesen.

Adventi kastélynapok Gödöllőn
Decemberben akkor is érdemes ellátogatni Gödöllőre, ha nem romantikázni akartok, csupán csak elmerülni az adventi hangulatban. December 11-12-ével kezdődően rendezik ugyanis meg a 10. Adventi Kastélynapokat a Gödöllői Királyi Kastélyban. Ennek keretében hangulatos programokkal, mesékkel, pásztorjátékkal, adventi koncertekkel - többek között Bogányi Gergely Chopin-koncertjével -, karácsonyházzal, nem utolsósorban pedig korabeli finomságokkal és sült gesztenyével, sült almával, forralt borral várják a kicsiket és a nagyokat. Ha többet akarsz tudni, kattints ide!

Ma a kastély 26 rekonstruált termében az Erzsébet királyné-emlékkiállítás, valamint a kastélyt építtető Grassalkovich családot bemutató tárlat mellett az uralkodópár lakosztályait is megcsodálhatják az érdeklődők, a felújított barokk színház pedig csodálatos környezetben várja a színházrajongókat.

Cikkünk elkészítésében a Reader’s Digest Kiadó Csodaszép Magyarország című könyve segített. Képek: www.orszagalbum.hu, tkmari, bau.

Ezt is szeretjük