Képeken a földi Paradicsom, amit hamarosan elnyel a tenger

A Karib-tengeri Barbados könnyen hullámsírban végezheti.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Fehér homokkal borított tengerpartok, pezsgő éjszakai élet, buja, trópusi környezet, káprázatos korallzátonyok és a türkizkék tenger lágy hullámai - bár Barbados még mindig a legnépszerűbb Karib-tengeri úti cél, napjainkban korántsem csak e pozitív jelzők jutnak róla eszébe egy környezettudatos utazónak.

Barbados szeles partvidéke
A barbadosi Crane-strand
Barbadosi cukornádültetvény
Naplemente a sziget partjainál

A Kis-Antillákhoz tartozó szigetország ugyanis - csakúgy, mint többek között a gyönyörű Maldív-szigetek tagjai - felsorakozott a többi, magát süllyedő szigetnek nevező terület közé, amiért elsősorban a globális felmelegedés egyik vészjósló következménye, a tengerszint emelkedése okolható. Pedig, legyen bármilyen aprócska is, Barbados maga a földi Paradicsom, mely érdemes lenne arra, hogy az utókor is megismerje.

Paradicsom a Karib-tengeren

A 34 kilométer hosszú és 23 kilométer széles, csupán 431 négyzetkilométer területű Barbados az Észak-atlanti-óceán nyugati részén helyezkedik el, a Karib-tengeri térség misztikum és történelmi titkok övezte világában.

Az egykor spanyol és portugál territóriumnak, majd 1625-től kezdve angol kolóniának számító sziget 1966-ban vált független állammá, Bridgetown, Barbados legnagyobb települése, egyben fővárosa pedig azóta is a leggyorsabban fejlődő úti cél a régióban.

Világszép partszakaszok

Mindez elsősorban a paradicsomi környezetnek és a lélegzetelállító természeti csodáknak köszönhető. A domborzatát tekintve sík sziget számtalan képeslapra kívánkozó partszakaszt tudhat magáénak. Míg a keleti part szeles strandjai a szörfösök számára jelentenek tökéletes gyakorlóterepet, addig a déli és nyugati part fehér homokos, napsütötte, nyugodt és kellemes strandjai a pihenni vágyókat vonzzák.

A Crane-strandot a Lifestyles of the Rich and Famous magazin például a világ tíz legszebb partszakasza közé sorolta.

A szigetet határoló színes korallzátonyok a búvárkodáshoz is paradicsomi állapotokat teremtenek, az általuk lehatárolt apró öblök pedig tökéletes búvóhelyként szolgálhatnak azoknak, akik a kevésbé zsúfolt helyeket kedvelik.

Természeti és történelmi kincsek

A sziget legismertebb természeti csodái közé tartozik továbbá a vadregényes és buja, trópusi környezetben elhelyezkedő Welchman Hall-vízmosás, valamint a föld alatti csoda, Harrison barlangja.

Barbados történelmi látnivalókban is gazdag, a koloniális ültetvények és épületek, a világítótornyok és az évszázados települések máig képesek a nagy felfedezések és a gyarmatosítás évszázadaiba repíteni az utazókat.

Mindemellett az is sajátos hangulatot ad a szigetnek, hogy a Karib-térség legnagyobb kalózai, többek között Stede Bonnet vagy épp Sam Lord, Barbadost tekintették központjuknak és otthonuknak.

Vészjósló előrejelzések

A turisták száma annak ellenére sem csökkent, hogy több, a sziget fennmaradását kétségbe vonó kijelentés is szárnyra kapott az utóbbi időben.

A NASA kutatói szerint a globális felmelegedés hatására már néhány évtized is elég lehet ahhoz, hogy a sarki jégsapkák oly nagy mértékben olvadjanak fel, hogy az jelentős tengerszint-emelkedést okozzon. Mindez nemcsak a nagy földrészek alacsonyabban fekvő partvidékeit veszélyezteti, de a sík, alig néhány méterrel a tenger szintje fölé emelkedő szigeteket is, közöttük Barbadost.

Történelmi épület Barbadoson
Jellegzetes barbadosi látvány

A hullámok martaléka lesz?

Már Liz Thompson, Barbados korábbi környezetvédelmi minisztere is kérte a világ államait, hogy együttes erővel tegyenek valamit a klímaváltozás negatív következményeinek megakadályozásáért, máskülönben számos sziget válik a tenger áldozatává, és százezreknek kell új otthont keresniük maguknak.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Barbados fennmaradását mindemellett az is fenyegeti, hogy a Karib-tengeri viharzóna szélén helyezkedik el, a júliustól novemberig tartó esős időszak trópusi viharai pedig az utóbbi években egyre intenzívebbé váltak - a 2010-es, Thomas nevű hurrikán Barbadoson is hatalmas pusztítást hagyott maga után. Ha a kétféle környezeti probléma a jövőben tovább erősödik, Barbados könnyen hullámsírban végezheti.

A cikkhez a tudományos adatokat a www.radiocarbon.ldeo.columbia.edu, illetve a globalwarming.com weboldalak szolgáltatták.

Ezt is szeretjük