5 dolog, amit nem tehet meg az ellenőr, hiába nincs jegyed
Mihez van joguk az ellenőröknek, és mi az, amit nem tehetnek meg?

cover-jegyellenőr
beauty and style
Top olvasott cikkek

Számos olyan eset létezik, amikor az ellenőr vagy a kalauz szigorúan lép fel a jegy nélkül utazókkal szemben. Például amikor pénzbírságra bünteti, vagy megtagadja a személyszállítást, vagyis leszállítja a tömegközlekedési járműről. Az ellenőrök hatásköre azonban véges, érdemes tudni, mit nem tehetnek meg a buszon, vonaton, hiába nincs jegyed.

A tömegközlekedésen dolgozó jegyellenőrök néhány dolgot nem tehetnek meg, de nem árt észben tartani, hogy a jegyek és a bérletek ellenőrzéséhez joguk van.

1. Nem igazoltathat

A jegyellenőr nem hatósági személy, így nem igazoltathat, tehát iratokat sem köteles senki átadni neki. Természetesen ez alól kivételt jelent, ha valaki kedvezményes jeggyel vagy bérlettel utazik, hiszen ilyenkor az ellenőr a kedvezményre jogosító iratot is elkérheti. Mi több, ebben az esetben joga van ahhoz is, hogy megkérje az utast, mutassa meg személyazonosító iratait, hogy tisztázza, valóban ő jogosult-e az adott kedvezményre. Ha kiderül, hogy a kedvezményre jogosító iratot az utas jogosulatlanul használja, a jegyvizsgáló be is vonhatja abban az esetben, ha annak kiállítója a vasúttársaság.

Az ellenőr diákjegy esetén ellenőrizheti a diákigazolványt, hogy a matrica érvényességéről meggyőződjön, de a 65 év feletti utast is kérheti arra, mutassa be az érvényes bérletigazolványt és az annak sorszámával kiadott, érvényes bérletszelvényt. Fontos megjegyezni, hogy amíg az ellenőr teljes árú bérletek esetében nem igazoltathat, a közterületesek ezt megtehetik, ha az ellenőr a segítségüket kéri, így nem érdemes visszaélni a helyzettel.

szoveg-jegyellenőrzés

2. Esetek, amikor nem szállítható le az utas

Vannak esetek, amikor semmiképp nem szállíthatják le a vonatról az utast, hiába nincs jegye. A MÁV üzletszabályzata szerint a vasúti társaság a menetdíj, menetdíj-különbözet és a pótdíj megfizetésének megtagadása esetén sem szállítja le a vonatról az egyedül utazó 18 év alatti személyt, valamint a 10 évesnél fiatalabb gyermeket és kísérőjét, a fogyatékkal élő vagy csökkent mozgásképességű személyt és kísérőjét, a terhes nőt, illetve az olyan személyt - és a vele együtt utazó egy személyt -, akinek állapota vagy betegsége miatt az utazásból kizárása életét, testi épségét veszélyeztetné.

3. Nem kérdezősködhet

Az igazolványok kiadásának, keletkezésének okát nem vizsgálhatják. A jegyellenőrök például nem kérdezősködhetnek afelől, miért utazik egy fogyatékkal élő vagy csökkent mozgásképességű személy kísérővel, aki maga is 90%-os kedvezményes menetjegy váltására jogosult, és nem vizsgálhatja azt sem, hogy a gyermeket kísérők milyen rokoni kapcsolatban állnak a kicsivel. Azonban nem árt tudni, hogy a nagycsaládosok 90%-os kedvezménye esetében már szükséges a családi kapcsolat igazolása.

4. Nem nyúlhat a személyes tárgyakhoz

Még ha jegy nélkül is utazik valaki, vagy ha a jogosultságra vonatkozó irat bemutatását megtagadja, az ellenőrnek nincs joga ahhoz, hogy engedély nélkül próbáljon meg hozzájutni: azaz nem motozhat, nem veheti ki az utas kezéből a személyi igazolványt vagy a bérletet, és a csomagok, táskák átkutatása is szigorúan tilos számára.

A cikk az ajánló után folytatódik

5. Nem alkalmazhat erőszakot

Előfordulhat, hogy az utas és az ellenőr között vita alakul ki, de ez a szóbeli figyelmeztetésen túl nem mehet. Az ellenőr nem alkalmazhat erőszakot, nem korlátozhat senkit a szabadságában, azaz nem tarthat fenn akarattal senkit a buszon vagy a vonaton. Az utazás megszakítására azonban bárkit felszólíthat, és akár állhat a busz addig, amíg a jeggyel vagy bérlettel nem rendelkező utas le nem száll.

Amit megtehet az ellenőr

Például, ha az utas botrányosan viselkedik, magatartásával a többi utast zavarja, veszélyezteti a közlekedés biztonságát, az utastársak testi épségét és egészségét, például ha kihajol az ablakon, valamint ha tönkreteszi a vasúti kocsi berendezéseit, ezekben az esetekben az ellenőr leszállíttathatja a botrányosan viselkedő utast a vonatról.

Mikor hívhat rendőrt?

Ha az utas nem mutatja meg menetjegyét vagy a kedvezményre jogosító iratot, több lehetőség is fennáll. Az első esetben meg kell adnia az adatait a jegyzőkönyv felvételéhez, együttműködés hiányában azonban a jegyvizsgáló kizárhatja az utast az utazásból, pontosabban felszólíthatja arra, hogy a következő megállónál hagyja el a járművet. Ha utóbbi a felszólítás ellenére is a vonaton vagy a buszon marad, rendőrt hívhat, a megérkezéséig azonban az ellenőrnek nincs joga visszatartani az utast.

10 mesés európai úti cél - télen

Szükségtelen az Északi-sarkig utaznod, ha szeretnél részese lenni egy téli mesevilágnak.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük