Több százezer forint kártérítés is járhat, ha késik a repülő: ennyi idő után jár a pénz

A légitársaság kártérítésre is kötelezhető, ha sokat késik a járata.

Járatkésések miatti kártérítés
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az elmúlt időszak járatkésései sokak számára okoztak bosszúságot, még egy kellemes családi nyaralás is keserűbb szájízzel indulhat egy jelentős csúszás miatt. Azt viszont már nem mindenki tudja, milyen feltételekkel kötelezhetők kártérítésre a légitársaságok.

Jó tudni, hogy amennyiben a két órát meghaladja a repülőjárat késése, egy uniós jogszabály értelmében az utasok jogosultak lehetnek a kártérítésre, melynek összege az útvonal hosszától függően akár 600 euróig is terjedhet.

Járatkésések miatti kártérítés

1500 kilométeres vagy annál rövidebb út esetén legalább két órát, 1500 és 3500 kilométer közti repülőút esetén minimum három órát, egyéb esetben legalább négy órát meghaladó késésnél az utasoknak a jogszabályok szerint ellátást, ételt-italt kell biztosítania valamilyen formában a légitársaságnak, függetlenül attól, hogy mi okozta az adott csúszást.

Ha törlik, másnapra tolják a járatot, így egy- vagy többéjszakás ott-tartózkodás szükséges, vagy ha az utazónak a szándékaihoz képest tovább kell ott tartózkodnia,  hivatalosan szállodai elhelyezés és transzfer is jár neki.

Ha a járatot törlik, és egyáltalán nem pótolják, akkor díjmentes átfoglalást kell biztosítania a társaságnak más járataira, ha hamar betelik, akár alternatív útvonalakon is, de az is opció lehet, ha az érintett eláll az utazástól, és visszatérítik részére a jegy árát.

Korábbi cikkünkben mutattunk három olyan összehasonlító oldalt, ahol megtalálhatod a legolcsóbb repülőjegyeket.

Komoly összegű kártérítés is járhat az utas számára, ha a légitársaság hibájából keletkezett a késés. Ez egyfajta fix összegű kárpótlás, melyből 1500 kilométer vagy az alatti út esetén 250 euró jár, 1500 kilométer felett az Európai Közösségen belül és minden egyéb 1500 és 3500 kilométer közötti út esetén 400 euró az összeg. Az ezt meghaladó és Európai Közösségen kívüli járatoknál 600 eurós kártérítés is járhat.

Fontos tudni, hogy hiába a késés vagy járattörlés, ha a cég jogosan vis maiorra hivatkozik, az összeg nem jár. Ilyen önhibájukon kívüli, nem elhárítható indok lehet például a kedvezőtlen időjárási körülmény, vihar, természeti katasztrófa, de akár egy, a légitársaság személyzetén kívüli sztrájk is. Egy műszaki hiba viszont nem számít vis maiornak.

Olvasóink is sokszor találkoztak már a bosszantó, de olykor nehezen elkerülhető jelenséggel, akadt, akinek az időjárás okozott jelentős csúszást és többletkiadást, máskor egyéb tényezők miatt késtek a gépek. Van olyan, akit nem zavar egy kis várakozás, de olyan vélemény is megfogalmazódott, miszerint sok család hosszasan gyűjtöget a nyaralásra, és felháborító, hogy napokig a repülőtéren kell dekkolniuk pihenés nélkül. Facebook-oldalunkon te is elmesélheted a tapasztalataidat.

Volt már olyan hogy késett a repülőgéped?

Közzétette: Femina.hu – 2024. július 8., hétfő

Bár a kártérítés nem tudja semmissé tenni a várakozást, érdemes lehet belevágni a folyamatba. Igénylés nélkül ugyanis nem jár automatikusan, amit a légitársaságok rendszeresen ki is használnak, hiszen sokan nem ismerik a lehetőségeiket és a jogaikat. 

Léteznek azonban olyan szolgáltató cégek, amelyek kifejezetten a kártérítés kiharcolására és behajtására szakosodtak, némi (akár 20-25%) jutalék, sikerdíj fejében. Ezek sok kényelmetlenséget és utánajárást levesznek az utasok válláról, és akár évekre visszamenőleg is bele lehet velük vágni egy jogi procedúrába.

10 ezer forint alatt is találsz még a nyárra jegyeket: 8 európai város, ahova közvetlen járat visz

Ezek az európai városok olcsón, pár óra alatt elérhetők.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük