Ilyen a japán love hotelek különleges világa: teljes diszkréció és hihetetlen dizájn
A japán love hotelek már nem csak az alkalmi légyottokat tervezők számára vonzó szálláshelyek.

love hotel szoba1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Japán rendkívül gazdag, sokszínű kultúrájának egyes elemei olykor kifejezetten szokatlannak, sőt mi több, bizarrnak tűnhetnek Európából nézve. A híres-hírhedt, Japán-szerte elterjedt love hotelek világa is kuriózumként hat, holott az ilyen szállodák ma már a világ számos pontján megtalálhatók.

Ezek az intézmények eredetileg intim légyottok lebonyolítására szolgáltak, és bár ez a funkciójuk megmaradt, kalandorok, hátizsákos turisták is előszeretettel szállnak meg bennük.

Szükség szülte megoldás

A love hotel jelenség tulajdonképpen a társadalmi igények hatására alakult ki, ami azzal magyarázható, hogy a tradicionális japán lakóházak egyetlen nagyobb helyiségből álltak, amelyekben a párok nehézkesen tudtak félrevonulni. Már a 17. században is létezett az a gyakorlat, hogy a szexuális szolgáltatásokat nyújtó nők szállókban bérelt szobákban fogadták kuncsaftjaikat, ám a kifejezetten rövid tartózkodási időre kialakított, olcsó szobákkal dolgozó intézmények a 20. században tettek szert nagy népszerűségre. Az ezeket kivevőknek már nem kellett az egész éjszaka árát megtéríteniük.

Love hotel, Oszaka.
Love hotel, Oszaka.
Fotó: FrÃdÃric Soltan / Getty Images Hungary

A második világháború idején több ilyen létesítmény bezárta kapuit, néhány évvel utána viszont valóságos hotelépítési hullám söpört végig a japán városokon. Érthető módon főleg a szórakozónegyedekben terjedtek el ezek az építmények.

Diszkréció mindenekfelett

A love hotelek szobáit néhány órára, de akár egy egész éjszakára ki lehet venni. Többnapos tartózkodást általában nem engedélyeznek. Az utóbbi időben a megfizethető, de takaros szállást kereső, bevállalós és kíváncsi turisták számára is csábító opciót jelentenek ezek a szálláshelyek.

Szoba egy oszakai love hotelben.
Szoba egy oszakai love hotelben.
Fotó: John S Lander / Getty Images Hungary

A háborítatlan nyugalmat keresők is esküsznek rá, hiszen jellegéből adódóan az ilyen hotelek a teljes diszkrécióról híresek, sok helyen a vendég egyáltalán nem találkozik a személyzettel, kihelyezett monitorokon jelentkezik be és ki, ha pedig szüksége van valamire, üzenetben vagy telefonon keresztül kommunikál a dolgozókkal. A szobák hangszigeteltek, tehát garantált a maximális nyugalom.

Hajmeresztő dizájn

Korántsem egy kaptafára készült, minden kreativitást és fantáziát mellőző épületeket kell elképzelni: némelyikük egészen futurisztikus, és van, ami repülő csészealjat vagy épp európai kastélyt formáz. A külsőnél is jóval nagyobb változatosságot mutatnak a belső terek, amelyek gyakran különböző tematikák szerint készültek, céljuk a vendégek fantáziájának beindítása, illetve olykor extrém igényeinek kielégítése.

UFO love hotel, Csiba.
UFO love hotel, Csiba.
Fotó: John S Lander / Getty Images Hungary

Víz alatti világok, barlangok, Hello Kitty vagy épp a Mikulás ihlette lakosztályok, orvosi rendelők, de átlagos, elegáns szobák is akadnak. Gyakran olyan extrák is megtalálhatók bennük, mint a jakuzzi, a karaokefelszerelés vagy épp a tetszés szerint alakítható világítás. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Napjainkban a love hotelek helyzete kérdéses. A japán társadalom elöregedő, egyre kevesebb helyi fiatal veszi igénybe a szolgáltatást. A döntéshozók több városban a szállások kifejezetten turisztikai célra történő átalakítását sürgetik, de az sem ritka, hogy maguk a tulajdonosok ébrednek rá, hogy anyagilag gyümölcsözőbb lenne a profilváltás. Így aztán a love hotelek száma az utóbbi években jelentősen csökkent. Bár bizonytalan, hogy mit hoz a jövő, az nem látszik valószínűnek, hogy a teljes eltűnés veszélye fenyegetné őket. 

A 10 legfurcsább hotel a világban, ami tényleg létezik

Míg egyesek megelégszenek a sima szállodai szobákkal, addig mások inkább valami izgalmasabb, nem mindennapi, különleges dologra vágynak. A világon pedig sok száz ilyen izgalmas hotel található, némelyik csak napokra nyit ki, de van, amelyik hosszabb ideig fogadja a vendégeket. Különleges hotelekből szemezgettünk, nézd meg te is őket!

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük