Képek! Itt találod a legtöbb kísértetet Európában

Természeti csodák, szellemjárta városok, misztikus tavak - ez Skócia, Európa egyik legszebb része.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Skócia a legendák földje. Elég egy pár óra, hogy az utazó átérezze, miért hiszik hosszú évszázadok óta az itt élő emberek, hogy a zord várkastélyokban kísértetek járnak, és a ködlepte, ezüstös tavakban sejtelmes szörnyek garázdálkodnak.

Edinburgh vára a vulkáni kúp tetején
A vár bejárata
Edinburgh éjszaka
A Holyroodhouse királyi palota

A hangulaton kívül természetesen a látnivalók miatt is megéri ellátogatni Skóciába, ahol a két nagyváros, Edinburgh és Glasgow számos érdekes múzeummal, a Skót-felföld, valamint az észak-skóciai szigetek - Hebridák - pedig középkori várakkal, lenyűgöző tájakkal és ritka állatfajokkal ejtik bűvöletbe az idelátogatókat.

A szellemek otthona: Edinburgh

Edinburgh jelképe, a vár nem mindennapi magaslaton, egy kialudt vulkán tetején áll. Megtekintése előtt azonban érdemes egy városnéző busz kényelméből megcsodálni a Világörökség részeként számon tartott Edinburgh középkori óvárosát és a 18-19. századi újvárost.

A várban látható számos kiállítás közül elsősorban a skót koronázási ékszerek, a lovagterem, valamint a várban valaha raboskodó hadifoglyok élethűen bemutatott szálláshelyei érdemelnek figyelmet.

A vártól indul a középkori Edinburgh főutcája, a lejtős Royal Mile. Az út két oldalát ellepő ajándékboltok és drága éttermek mellett itt sorakoznak a város legjelentősebb műemlékei is, a koronás tornyú St. Giles-székesegyház, a Skót Parlament modern épülete és a Holyroodhouse királyi palota.

Érdemes megnézni a város fölött magasodó festői sziklát, az Arthur's Seatet is, mely egy 350-400 millió éve kitört vulkán maradványa. Az ősrégi lávafolyáson felsétálva 250 méter magasról lehet megcsodálni a várost.

Az Edinburgh utcái alatt húzódó föld alatti járatokban mindemellett a bátor turisták számára borzongató felfedezőutakat szerveznek. A Halottak városa elnevezésű éjszakai túra csak erős idegzetűeknek ajánlott, hiszen nem véletlenül tartják úgy, hogy Edinburgh Európa paranormális jelenségek által leginkább érintett úti célja.

Történelmi város, tele izgalommal: Glasgow

Glasgow-ban sem vár, sem kastély, sem vulkáni szikla nincs, annál több azonban a lenyűgöző múzeum és egyéb ismeretterjesztő látnivaló. Egyiptomi múmiáival, dinoszaurusz-csontvázával és második világháborús Spitfire vadászrepülőjével a legizgalmasabb közülük a Kelvingrove Művészeti Galéria és Múzeum, melynek rangos képtárában egyebek között Salvador Dalí Keresztes Szent János Krisztusa című festménye is látható.

Glasgow éjszaka
Ősi kastély Glasgow-ban
Glasgow középkori épületei
Vidéki táj Glasgow mellett

A múzeumtól érdemes lesétálni a Clyde-folyóhoz, és megnézni az itt horgonyzó, 19. századi háromárbocos vitorlást. A központtól keletre, a Clyde-folyó partján áll a Nép Palotája, ahol a város lakóinak történetével lehet megismerkedni.

Megéri ellátogatni a Glasgow-tól délkeletre, egy óra autóútra fekvő New Lanarkba is - a világörökségi falucska 19. századi gazdagságát pamutfeldolgozó üzemének köszönhette, kiállításai ennek a kornak az emlékét őrzik. A Glasgow-tól északra fekvő Loch Lomond és Trossachs Nemzeti Park szintén kihagyhatatlan, itt a túrázás és a biciklizés mellett lovaglásra és hajózásra is alkalom nyílik.

A legmisztikusabb tájak: a Skót-felföld és a szigetek

A zöldellő Skót-felföld és a tengerbe vesző, ködös szigetek talán a legvarázslatosabb részét jelentik Skóciának. A megannyi látnivaló közül érdemes kiemelni Mull szigetét, ahol Tobermory tengerpartján mesébe illő, színes házak sorakoznak, illetve ahonnan bálnanéző hajókirándulások indulnak.

Mull szigete
Orkney
Glencoe-szurdokvölgy
Shetland-szigetek

A híres skót kastélyok legmisztikusabbjait - közülük is 13-at - érdemes az Aberdeenshire megyei kastélytúra keretében megtekinteni, utána pedig kihagyhatatlan úti cél a Glencoe-szurdokvölgy, mely a Skót-felföld egyik legcsodálatosabb tája.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Kirándulás közben Glencoe falu látogatóközpontjában még a jégmászást is ki lehet próbálni. A Külső-Hebridák szigetein, bár a fürdéshez általában túl hűvös az idő, lenyűgöző szépségű tengerpartok várják az utazókat, különösen Harris és Uist szigetén. Orkney szigetén, a Corrigall Farm Múzeumban egy 19. századi gazdaság életébe lehet betekinteni. Mindemellett felejthetetlen élményt nyújt felkeresni a Shetland-szigetek legelbűvölőbb részét is, a Shetland déli farkát a St. Ninian-szigettel összekötő keskeny homoknyúlványt.

Cikkünk William Gray Európa gyerekekkel című könyve alapján készült, mely a JEL-KÉP Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük